Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"Ecosistema d’Innovació per a les ciutats cuidadores"

 

Els PECT són projectes d’innovació i especialització intel·ligent territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.

 

El PECT Mataró-Maresme “Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, té l’objectiu de desenvolupar i implementar en el territori nous models i solucions innovadores enfocades a l’acompanyament de l’envelliment actiu i a l’atenció de persones en situació de fragilitat o dependència. Per aconseguir-ho, realitza processos de recerca, desenvolupament tecnològic i generació i transferència de coneixement entre els agents implicats, com a base per la creació d’ocupació i activitat econòmica d’alt valor afegit.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró, participat activament per la Fundació TecnoCampus, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i la Fundació El Maresme, i compta amb el suport del Consorci Sanitari del Maresme i de la Fundació TIC Salut Social.



ÍNDEX:
Tòpic del mes: Assistència mèdica virtual  |  Editorial: Article del mes  |  TIC  |  Simulació entorns reals  |  Dietes i hàbits saludables  |  Sociosanitari

 

Març 2021

Tòpic del mes: Assistència mèdica virtual
space

El tòpic que es tractarà en aquest butlletí serà el de l’assistència mèdica virtual. Aquest terme engloba les pràctiques mèdiques i/o sanitàries que permeten el tractament de pacients a través de mètodes virtuals en comptes de presencials.


L’aplicació més habitual d’aquesta tecnologia recau en la virtualització de la pròpia consulta de l‘especialista mèdic per a realitzar cites mèdiques amb els pacients que es realitzarien a una consulta física d’altra manera. Aquesta pràctica alleugera molt la càrrega de treball i de temps tant per als especialistes mèdics com per als pacients i és un excel·lent mètode per a primeres visites al metge de capçalera, consultes per part dels pacients, seguiment després d’una intervenció…


Aquest terme ha vist un creixement exponencial en la seva aparició a publicacions, articles tècnics i notícies en els darrers 3 anys, tal i com es mostra en el gràfic següent (les dades s’han recollit fins a mitjans del 2021):



Figura 1. Tendència cerques assistència mèdica virtual (2010-2021). Font: Linknovate


El creixement que ha tingut l’ús d’aquesta tecnologia s’ha vist fortament impactat per l’aparició de la pandèmia del COVID i les seves restriccions, fent urgent i necessari un apropament virtual de l’assistència mèdica, degut entre d'altres factors a la saturació dels centres mèdics així com a la necessitat de disminuir els contactes entre individus. Aquest viratge de la consulta presencial a la virtual té beneficis com l’estalvi de temps, una atenció més ràpida al pacient, menys costos derivats de cada consulta, prevenció de les autodiagnosis...


Addicionalment s’ha fet una anàlisi de termes relacionats amb el present PECT mitjançant una eina de monitorització de tendències. Es veu llavors que temes com l’atenció mèdica, la geriatria o els professionals sanitaris tenen una forta relació amb l’assistència mèdica virtual i estan veient un augment en les seves aparicions a publicacions arreu del món. 



Figura 2. Termes relacionats amb l'assistència mèdica virtual, tendència de 2010 a 2021. Font: Linknovate


 

Editorial: Article del mes
space

The Freebird Club, una comunidad de viajes que promueve el envejecimiento activo
El modelo de este proyecto irlandés aprovecha el poder de la economía colaborativa para ofrecer una solución nueva, personalizada y social de la que los usuarios pueden, además, sacar rentabilidad económica. Los miembros de esta comunidad ofrecen el alquiler sus habitaciones libres con el fin de generar unos ingresos extra, conocer gente nueva y, al mismo tiempo, tener la posibilidad de recorrer mundo de una forma enriquecedora. “Al combinar de manera creativa aspectos de una web de alojamiento de viajes, como por ejemplo Airbnb, y una web de amigos en línea, no solo ofrecemos destinos donde pasar unas vacaciones, sino que facilitamos la afinidad entre huéspedes y anfitriones”, destaca el promotor de esta iniciativa. La intención de la plataforma The Freebird Club es movilizar y empoderar a los adultos mayores para viajar, especialmente a aquellos que están solos, y aúna a los miembros en torno a intereses comunes, lo que optimiza la compatibilidad y aumenta la predisposición a participar en actividades y experiencias compartidas durante la estancia. Una iniciativa que se antoja como solución a los problemas de soledad que la pandemia no ha hecho más que acrecentar.
 
Veure'n més
TIC
space
 
image3
What is the biggest benefit technology will have on ageing and longevity? 
The global population is ageing. Life expectancy has increased to 70 years or more in many countries. In 2020, for the first time in history, individuals aged 60 or older outnumbered children under the age of five. These remarkable gains are due to improved public health, better nutrition, better healthcare and, most recently, employing technological innovations, big data and artificial intelligence to improve healthy life expectancy and meet the demands of an ageing population.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Rosita, el entrenador virtual que te alarga la vida hasta cinco años con un buen plan para la vejez
Clara Fernández (31 años) lleva años enseñando que a la vejez hay que llegar con un buen plan, con un entrenador profesional que te ayude a alargar tu esperanza de vida hasta cinco años más pero, sobre todo, que puede ayudarte a alargar el tiempo que la vives con máxima calidad.
 
Veure'n més
 
Simulació entorns reals
space
 
image3
Salud subvencionará proyectos de prevención, promoción y mantenimiento de la salud durante 2021 
El Departamento de Salud del Gobierno de Navarra financiará los programas e iniciativas de prevención, promoción y mantenimiento de la salud que realicen las entidades locales, fundaciones, cooperativas de iniciativa social y asociaciones sin ánimo de lucro, durante este año. El montante de la subvención asciende a 2.003.029 euros y se pueden solicitar hasta el 14 de abril.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Here's how digital infrastructure can make cities more inclusive for elderly people
Senior citizens need help and encouragement to remain active as they age in their own communities. Given the choice, that’s what most would prefer. The smart city can provide the digital infrastructure for them to find and tailor the local neighbourhood information they need to achieve this.
 
Veure'n més
 
Dietes i hàbits saludables
space
 
image3
Beetroot Juice Promotes Oral Microbiome Changes Associated With Healthy Aging 
Drinking beetroot juice promotes a mix of mouth bacteria associated with healthier blood vessels and brain function, according to a new study of people aged 70-80. Beetroot – and other foods including lettuce, spinach and celery – are rich in inorganic nitrate, and many oral bacteria play a role in turning nitrate to nitric oxide, which helps to regulate blood vessels and neurotransmission (chemical messages in the brain).
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Ageing well: It’s in our own hands
Getting older is something we do from the day we are born. It is predicted there will be 1.1 million people over the age of 65 living in Ireland in 15 years from now. This is a success story and a testament to our better health and social care. We all want to age well. 20% of longevity is determined by our genes and the rest by how we live our lives
 
Veure'n més
 
Sociosanitari
space
 
image3
La cara B del confinamiento estricto de los mayores: "Estaba claro que iba a dejar secuelas físicas" 
Permanecer en el domicilio lo máximo posible, como han recomendado las autoridades sanitarias a los mayores en los momentos más duros de cada una de las tres olas, tiene sus consecuencias. Y es que, la clave de un envejecimiento saludable reside, en parte, en la actividad física periódica y la socialización, algo, que miles de mayores no han podido tener y que generará y ha provocado ya secuelas físicas, sobre todo en las personas más longevas.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Cuatro semanas de entrenamiento mejoran la forma física de los mayores en residencias durante un confinamiento
Cuatro semanas de participación en el programa de ejercicio físico multicomponente 'Vivifrail' son suficientes para mejorar la forma física de las personas mayores durante periodos confinamiento domiciliario, según un estudio de la Universidad de Murcia y el CIBER de Fragilidad y Envejecimiento Saludable (CIBERFES) de la Universidad Pública de Navarra (UPNA) sobre personas de entre 75 y 100 años en residencias de mayores durante la primera ola de Covid, de marzo a junio de 2020.
 
Veure'n més
 
space