Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"Ecosistema d’Innovació per a les ciutats cuidadores"

 

Els PECT són projectes d’innovació i especialització intel·ligent territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.

 

El PECT Mataró-Maresme “Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, té l’objectiu de desenvolupar i implementar en el territori nous models i solucions innovadores enfocades a l’acompanyament de l’envelliment actiu i a l’atenció de persones en situació de fragilitat o dependència. Per aconseguir-ho, realitza processos de recerca, desenvolupament tecnològic i generació i transferència de coneixement entre els agents implicats, com a base per la creació d’ocupació i activitat econòmica d’alt valor afegit.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró, participat activament per la Fundació TecnoCampus, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i la Fundació El Maresme, i compta amb el suport del Consorci Sanitari del Maresme i de la Fundació TIC Salut Social.



ÍNDEX:
Tòpic del mes: L’efecte de l’aprenentatge de llengües pel desenvolupament cognitiu.  |  Editorial: Article del mes  |  TIC  |  Simulació entorns reals  |  Dietes i hàbits saludables  |  Sociosanitari

 

Abril 2021

Tòpic del mes: L’efecte de l’aprenentatge de llengües pel desenvolupament cognitiu.
space

El tòpic que es tractarà en aquest butlletí serà l’efecte de l’aprenentatge de llengües pel desenvolupament cognitiu. El cervell humà té una complexitat sorprenent, fet pel qual encara que s’estudia intensament, el cervell és encara és un gran desconegut.


N’hi ha molts tipus de teràpies per un desenvolupament cognitiu adequat i el seu manteniment quan s’arriba a una edat avançada. Part d’aquesta preocupació és la creixent pèrdua de les facultats cognitives humanes amb l’edat. Però un punt molt important a tenir en compte son les accions que ocorren abans d’arribar a una edat avançada, en especial durant els primers anys de vida on la plasticitat del cervell és molt alta, encara que aquestes activitats també són beneficioses al llarg de la vida de cada individu.


Aquest terme ha vist un creixement exponencial en la seva aparició a publicacions, articles tècnics i notícies en els darrers 10 anys, tal i com es mostra en el gràfic següent:



Figura 1. Tendència cerques de l'aprenentatge d'idiomes pel desenvolupament cognitiu (2010-2021). Font: Linknovate


L’aprenentatge d’idiomes com a pràctica per al desenvolupament cognitiu ha vist un increment molt fort des de l’any 2018. Generalment, reforçar un aprenentatge continu és beneficiós pel desenvolupament i manteniment de la salut cognitiva de les persones, i concretament aprendre una nova llengua és una pràctica accessible i útil a la qual la majoria de persones tenen accés. No és l’únic bon hàbit que es pot dur a terme, exercicis habituals com els trencaclosques i els mots encreuats, passant per activitats artístiques o fins i tot sensorials són exemples de com es pot mantenir una bona salut cognitiva.


Addicionalment s’ha fet una anàlisi de termes relacionats amb el present PECT mitjançant una eina de monitorització de tendències. Es veu llavors que temes com la el desenvolupament a la infància, els parlants natius o el declivi cognitiu son termes que tenen una forta relació amb la l’aprenentatge d’idiomes i el desenvolupament cognitiu i estan veient un augment en les seves aparicions a publicacions arreu del món. 



Figura 2. Termes relacionats amb l'aprenentatge d'idiomes pel desenvolupament cognitiu, tendència de 2010 a 2021. Font: Linknovate


 

Editorial: Article del mes
space

Lanzan un programa para reactivar a las personas mayores afectadas por el Covid-19
La Fundación Juan Cruzado-Vértice Salud (@verticesalud) empezará en mayo el programa Activa-Te, que pretende fomentar el envejecimiento activo, la estimulación física, cognitiva y emocional de las personas mayores, se realizará de lunes a viernes durante tres horas diarias. La pandemia del coronavirus que ha causado cenrca de 80.000 muertes en España, la mayoría personas mayores, está dejando todo tipo de secuelas físicas y psicológicas entre los ciudadanos. Algunas de las consecuencias más comunes entre los pacientes que han superado el coronavirus son la fatiga, la debilidad muscular o la dificultad para dormir. A esto hay que añadirle las personas que sin haberse contagiado, han visto como sus tratamientos y rehabilitaciones han tenido que suspenderse por la pandemia, o aquellos que tienen ansiedad o depresión por motivos de salud, económicos...
 
Veure'n més
TIC
space
 
image3
Israeli scientist looks to genes to predict healthy aging 
A new study by a scientist at Ben Gurion University of the Negev makes strides toward identifying the genes that could help predict healthy aging, the university announced on Sunday. Dr. Deborah Toiber’s latest study, published in the research journal Aging, pinpoints gene expressions that change in pathological aging, as opposed to normal or healthy aging.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Innovaciones que ayudan a envejecer de forma saludable
La Tercera Edad es un segmento de la población cada vez más numeroso. Esta tendencia dispara el potencial de negocio de aquellos productos y servicios que ayudan a envejecer de forma más saludable y confortable.
 
Veure'n més
 
Simulació entorns reals
space
 
image3
Rafelbunyol tendrá un centro de día para personas mayores autosuficiente energéticamente 
El municipio de Rafelbunyol contará con un centro de día para mayores que será autosuficiente energéticamente, gracias a la inclusión de este proyecto en el Plan Convivint impulsado por la Generalitat Valenciana. Este proyecto, que se viene gestando desde 2019 entre las dos instituciones públicas, supone recuperar para la ciudadanía del municipio un edificio que ha estado inutilizado durante los últimos años.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Envejecimiento en Chile: un cambio que no es solo demográfico
Sin duda la población mundial está envejeciendo. Esta tendencia global, no obstante, presenta distintas realidades según la región del mundo en la que nos situemos. Así, en países como Japón, Alemania e Italia se encuentran cifras extremas, con sociedades donde las personas de 65 años y más superan a los habitantes de 0 a 15. En América Latina y África, el panorama se ve menos longevo, con mayor proporción de jóvenes respecto de los mayores.
 
Veure'n més
 
Dietes i hàbits saludables
space
 
image3
Descubren beneficio de comer pescado azul en personas con riesgo de Alzheimer 
Según un estudio del BBRC financiado por "la Caixa", las personas sin problemas cognitivos pero con mayor riesgo genético de desarrollar Alzheimer, tienen áreas del cerebro más resilientes a la enfermedad si están habituadas a consumir ácido docosahexaenoico (DHA, por el nombre en inglés), un nutriente aportado por el pescado azul.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Investigadores de la Universidad de Granada estudian los beneficios para la salud cerebral del aprendizaje de idiomas
Los grupos Memoria y Lenguaje (dirigido por Teresa Bajo) y Anacor (dirigido por Cristóbal Lozano) de la Universidad de Granada, integrados en la organización internacional Bilingualism Matters, han comenzado las actividades del proyecto ¿Cómo conviven varios idiomas en el cerebro? Transfiriendo la investigación desde el laboratorio a la sociedad, una iniciativa financiada por la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología que incentiva el estudio del bilingüismo y divulga sus resultados.
 
Veure'n més
 
Sociosanitari
space
 
image3
WISE virtual programming helps seniors stay healthy and engaged 
A year of isolation has taken a strong toll on many seniors’ health, but in Santa Monica WISE’s virtual programming has helped over 400 aging residents stay fit, mentally stimulated, and socially connected. While the Club WISE senior center is closed for in-person services, WISE & Healthy aging, a nonprofit social services organization, has brought its many classes online. Although some seniors were initially hesitant about the virtual programming, WISE workers spent time teaching members how to set up their Zoom classes and have been very impressed by members’ responses.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Del edadismo a los territorios amables
El coronavirus no solo está afectando a la salud, especialmente de los mayores, sino que ha hecho aflorar un latente edadismo en la sociedad y en el sistema sociosanitario que ha lesionado los derechos de las personas mayores, incluso con un tratamiento poco digno en ocasiones. Aunque el concepto de edadismo fue acuñado por Robert Buttler en 1969 para definir la discriminación contra las personas de más edad, han tenido que pasar más de cincuenta años para verlo en su máxima expresión.
 
Veure'n més
 
space