Newsletter de Vigilància Tecnològica

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2012-2020.

 

El PECT "HubB30, més enllà de la circularitat" és una experiència pilot focalitzada en el Residu Zero que ha de permetre dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i el espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania) i els processos d’innovació oberta.

 

Aquesta activitat s’emmarca dins de l’operació 7: Observatori “HUBB30 Residu 0”, i té per objectiu mostrar les iniciatives i els avenços tecnològics relacionats amb l’economia circular en aquells sectors on la Comissió Europea marca mesures concretes, segons s’indica en el Pla d’acció per la economia circular.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, participat activament per l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca de la UAB, Fundació Eurecat i Esade, i compta amb el suport de l'àmbit B30.



ÍNDEX:
Electrònica i TIC  |  Bateries i vehicles  |  Envasos i embalatges  |  Plàstics  |  Productes tèxtils  |  Construcció i edificis  |  Aliments, aigua i nutrients  |  Altres

 

Quart Trimestre - 2023

Electrònica i TIC
space

Recycleye uses AI to detect and sort WEEE for the “first” time
Recycleye and SWEEEP Kuusakoski have announced the “first successful commercial application” of AI computer vision to detect and sort WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) in the UK. The companies used an optical sorter that utilises AI and machine learning to sort e-waste for recycling. Recycleye explained that while the use of AI for automated sorting is increasingly being used to sort household waste, it has not yet been widely applied to WEEE or metals.
 
Veure'n més
Circular Economy: Council adopts position on a directive that enshrines consumers’ right to repair
The Council has supported the Right to Repair (or R2R) Directive, which proposes to remove obstacles that deter consumers from seeking repair of goods. The mandate clarifies manufacturers' repair obligations, promotes a European online repair platform to connect consumers with repairers in their area, and introduces an extension of the seller's liability period in case of repair. Among other things, the mandate requires manufacturers to make repairs within a reasonable time and at a reasonable price, unless the service is provided free of charge.
 
Veure'n més
Bateries i vehicles
space

Cemex colabora en el proyecto europeo Hyield para producir hidrógeno verde a partir de residuos
Como parte del proyecto europeo Hyield, la compañía Cemex ha recibido una subvención de 10 millones de euros de la Unión Europea para la investigación y el desarrollo de una planta de demostración de conversión de residuos en hidrógeno verde. La planta de conversión de residuos en hidrógeno a escala de demostración se probará en la fábrica de cemento Alcanar de Cemex en Tarragona. Durante el desarrollo del proyecto Hyield, se espera que la planta procese más de 2.000 toneladas de residuos y produzca cerca de 400 toneladas de hidrógeno verde que se probarán para diferentes usos industriales como combustibles limpios, producción de fertilizantes y otros.
 
Veure'n més
Fast-charging lithium battery seeks to eliminate ‘range anxiety’
A team in Cornell Engineering created a new lithium battery that can charge in under five minutes – faster than any such battery on the market – while maintaining stable performance over extended cycles of charging and discharging. The breakthrough could alleviate “range anxiety” among drivers who worry electric vehicles cannot travel long distances without a time-consuming recharge.
 
Veure'n més
Envasos i embalatges
space

Desbloquear la revolución en el reúso: ampliando el uso de los embalajes retornables
Este estudio desarrollado por el Ellen Macarthur Foundation a más de 60 organizaciones europeas se centra en sistemas de embalaje reutilizables retornables de empresa a cliente. Para impulsar el cambio global, la Fundación hace un llamamiento a los líderes de los sectores privado, público y financiero a adoptar un nuevo enfoque para expandir una revolución de reutilización a través de infraestructura compartida, estandarización de empaques y trabajar en colaboración para lograr alta tasa de regreso.
 
Veure'n més
La nueva normativa de envases marcó la formación en economía circular impartida por TheCircularCampus en 2023
La necesidad de formación de las empresas en su transición hacia un modelo sostenible ha quedado patente en los resultados de TheCircularCampus, el espacio de conocimiento y de formación en economía circular para las 15.000 compañías que forman parte de Ecoembes. En el primer año de implementación del Real Decreto 1055/2022 de Envases y Residuos de Envases, este proyecto reforzó la información práctica y la formación sobre la nueva normativa y sus implicaciones para las compañías y el sistema del reciclaje con el objetivo de ayudarlas en este cambio de era.
 
Veure'n més
Ocho envases y embalajes españoles, en la élite del packaging mundial
Con ocho galardones, España se mantiene, un año más, entre los diez países con más trofeos en los WorldStar Awards 2024, el concurso mundial de packaging que organiza anualmente la World Packaging Organisation (WPO). Este certamen ha premiado un total de 214 trabajos de 38 países, visualizando la innovación de la industria del packaging a nivel global como respuesta a las necesidades de las cadenas de suministro y de consumo en ámbitos como la sostenibilidad, branding, experiencia de uso o seguridad alimentaria, entre otros.
 
Veure'n més
Plàstics
space

El sistema RECICLOS reparte premios solidarios y ambientales por reciclar
El sistema de devolución y recompensas RECICLOS, basado en tecnología móvil, big data y blockchain que premia al ciudadano por reciclar latas y botellas de plástico de bebidas, ha conseguido desde el año 2021 colaborar en 145 proyectos sociales y ambientales. Los puntos, obtenidos por el ciudadano al reciclar mediante casi 6000 contenedores, se han convertido en donaciones a proyectos con gran impacto social como donaciones a Cruz Roja, Banco de Alimentos o el Hospital Sant Joan de Déu.
 
Veure'n més
Accounting for plastic persistence can minimize environmental impacts
Researchers have developed a sustainability metric for the ecological design of plastic products that have low persistence in the environment. Adhering to this metric could provide substantial environmental and societal benefits, according to a new study.
 
Veure'n més
Ácidos grasos volátiles para la producción de bioplásticos mediante la valorización de residuos por fermentación acidogénica. Proyecto ELLIPSE
Varios microorganismos tienen la capacidad de producir plásticos de forma natural, utilizando diferentes sustratos, que son biodegradables y biocompatibles en determinadas condiciones. Durante los últimos años, la fermentación acidogénica para la producción de ácidos grasos volátiles (AGV) se ha identificado como un enfoque prometedor para utilizar los residuos orgánicos como un recurso valioso ya que pueden utilizarse como precursores de biopolímeros en la industria de los bioplásticos, constituyendo una materia prima adecuada para la producción de polihidroxialcanoatos (PHA).
 
Veure'n més
Productes tèxtils
space

Fent camí cap al residu zero al FESTILAB Circular el Tèxtil
Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’entitat que és membre de la Xarxa B+S i referent en temes de circularitat tèxtil, va presentar els projectes treballats dins la iniciativa FESTILAB Circular el Tèxtil que cerca trobar noves vies per allargar la vida útil d’aquest material. Així, a la convocatòria es van definir cinc perspectives: canvi climàtic, memòria històrica, gènere, interculturalitat i art, ciència i tecnologia i es van seleccionar cinc projectes per a desenvolupar durant el Lab.
 
Veure'n més
Video tèxtil intro Premis EMAS Catalunya 2023
A Catalunya cada persona consumeix en un any entre 21 i 26 kg de productes tèxtils, en una sola samarreta de cotó s’estima que es necessiten 2.700 litres d’aigua dolça i menys de l’1% dels tèxtils del món es reciclen. Catalunya només recull selectivament el 12% dels residus tèxtils i es calcula que fins el 50% de la roba dels armaris no l’utilitzem, així que cal fer canvis urgents i profunds en el model de producció i consum del sector tèxtil. Mira el vídeo i comença el teu canvi.
 
Veure'n més
Construcció i edificis
space

Nou paviment fet amb residus de plàstics no reutilitzables i restes de tòner
El nou paviment, fet amb residus de plàstic no reutilitzables i restes de tòner, té una resistència superior als paviments normals i un millor comportament davant el pas d’autobusos. És la primera vegada que s’utilitza un residu provinent dels tòners i en la seva fabricació s’han emès 14 tones menys de CO2 que amb un aglomerat tradicional.
 
Veure'n més
Esculls artificials fabricats en 3D amb residus industrials per protegir la línia costanera i restaurar els ecosistemes marins
El projecte SLAGREEF de la UPC treballa en el disseny i fabricació d’esculls artificials a partir de material de rebuig de la indústria per protegir els entorns costaners dels efectes del canvi climàtic i accelerar la restauració dels ecosistemes marins danyats. Mitjançant la mescla de diferents materials de rebuig, treballen en un nou material imprimible a gran escala amb tecnologies 3D que integra una quantitat rellevant d'alumini i òxids de ferro, matèria estimuladora del desenvolupament d’algues i altres espècies marines.
 
Veure'n més
El projecte ‘Reconstruct’ per a la circularitat del sector de la construcció compta amb la participació de 7 socis catalans
l projecte europeu RECONSTRUCT desenvoluparà alternatives innovadores i ecològiques al formigó de forma que s’utilitzin menys recursos verges i es puguin construir edificis de demostració. L’edifici demostrador a Catalunya serà al castell de Mogoda i els participants catalans en el projecte són l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC), Simbiosy Industrial, SL, Iris Technology Solutions, SL, ACSA Obres i Infraestructures SAU (Sorigué), Societat Orgànica +10 SCCL (SOO), l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i COMSA SAU.
 
Veure'n més
Aliments, aigua i nutrients
space

La empresa ebrense Kenshô y Eurecat estudian tecnologías de fermentación para elaborar de forma sostenible productos como el sake y el miso
Kenshô i Eurecat col·laboren per a estudiar tecnologies de fermentació sostenible en la producció de sake i miso en l'empresa Kenshô. El projecte, recolzat per ACCIÓ Green, se centra en la recuperació de microorganismes fermentatius de l'aigua de rentada d'arròs ecològic, buscant reduir unes 93 kg de CO₂. Totes dues companyies, part del HUB Foodtech & Nutrition, contribueixen a la sostenibilitat i innovació a la regió.
 
Veure'n més
Reduce consumer food waste to protect the climate
The European Commission organized a session dedicated to the prevention of food losses and waste within the framework of the #COP28 Conference, as one of the most effective measures to mitigate the effects of climate change and achieve a more sustainable and fair agri-food system. In the video you can see the answer to the question on the EU roadmap for the coming years to tackle food loss from Anne-Laure Gassin, DG Health and Food Safety.
 
Veure'n més
Altres
space

Una guía de referencia para el sector agroalimentario en materia de economía circular y descarbonización
La Guía radiografía la situación actual para el sector agroalimentario en materia de economía circular y descarbonización, identifica las palancas de cambio clave y que traccionan a las empresas, recoge las estrategias fundamentales y las ilustra con casos de éxito. Además, recopila herramientas y recomendaciones para motivar a las empresas a definir y llevar a cabo acciones concretas a lo largo de toda la cadena de valor.
 
Veure'n més
El Pasaporte Digital de Producto
El Pasaporte Digital de Producto es una de las medidas legislativas que está desarrollando la UE que pretende ofrecer información digital completa y de fácil acceso sobre un producto a lo largo del ciclo de vida. Este pasaporte podrá incluir muchos aspectos considerados importantes para evaluar la sostenibilidad de un producto en el momento de la compra y mejorar el impacto total del ciclo de vida del producto.
 
Veure'n més
Actualització de noves convocatòries europees a la web de Finançament i Subvencions de l’Observatori d’Economia Circular
L'Observatori Catalunya Circular ha anunciat l'actualització de la secció de finançament i subvencions per impulsar projectes d'economia circular. Aquesta actualització proporciona informació detallada sobre les darreres convocatòries i oportunitats de finançament en àrees clau com eficiència energètica, gestió de residus i tecnologies netes. Amb aquest recurs actualitzat, es vol fomentar encara més la transició cap a un model econòmic més sostenible i circular a Catalunya.
 
Veure'n més
space