Data d'enviament: 12/01/2024

Butlletins quadrimestrals 2023 

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"CUIDEM EL QUE ENS UNEIX. CARRETERES MÉS SEGURES I SOSTENIBLES"

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles’ desenvolupa solucions innovadores en l’aplicació de materials per a la construcció i manteniment de la xarxa de carreteres i en la seva senyalització. Té la finalitat de millorar la seguretat viària, la sostenibilitat del territori i la generació de noves oportunitats d’activitat econòmica. Liderat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili i Eurecat. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014- 2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.



ÍNDEX:
Editorial: Article del mes  |  Infraestructura  |  Infraestructura Digital  |  Mobilitat  |  Energia  |  Ecoinnovació

 

Tercer quadrimestre 2023

Editorial: Article del mes
space
Preparant-nos per al futur de la mobilitat amb la computació quàntica
En el context de l'evolució accelerada del sector de la mobilitat, impulsat per la creixent adopció de vehicles elèctrics i tecnologies innovadores, la computació quàntica (QC) emergeix com un element crucial per a accelerar la revolució en curs. Amb projeccions que indiquen un augment significatiu en la demanda de vehicles elèctrics i la constant inversió en solucions automotrius, la QC es presenta com una eina revolucionària per a facilitar l'intercanvi eficient de grans quantitats de dades. Les seves aplicacions en la simulació, optimització i aprenentatge automàtic ofereixen beneficis substancials en la fabricació de vehicles, gestió de flotes, trànsit aeri i més. Si bé la implementació generalitzada encara està en l'horitzó, les empreses ja exploren activament com la QC pot transformar la mobilitat, anticipant un impacte econòmic significatiu i la creació d'un ecosistema més intel·ligent i connectat.
 
Veure'n més
Infraestructura
space
 
image3
​Què són les carreteres 2-1? Així funciona una de les primeres a Catalunya 
Un dels primers projectes de les carreteres dos menys un (2–1), bastant populars en l'estat francès i als Països Baixos, serà realitat en l'Alt Penedès, una comarca que aposta per aquesta solució per a prioritzar les bicicletes, pacificar el trànsit en vehicle privat i fer-lo compatible amb l'activitat vitivinícola en antics camins rurals asfaltats.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Environmental impact of pavements formulated with bitumen modified with PE pyrolytic wax: A comparative life cycle assessment study
The study evaluated the environmental impacts of bituminous modifiers in asphalt production. In general, the environmental performance depended on the amount of bitumen and the wax yield during pyrolysis, emphasizing the importance of modifier selection. The study recommends asphalt with polyethylene pyrolytic wax modification for its favorable environmental results.
 
Veure'n més
 
Infraestructura Digital
space
 
image3
Project Púlsar 
Project Púlsar demonstrates the application of Plastronics in a vehicle centre console. With only 3 mm in thickness, this smart plastic surface presents an intuitive HMI interface with seamless LED illumination and capacitive sensors, all monolithically embedded within a single plastic part.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Els radars del futur arriben a Catalunya: drons, radars mixtos i intel·ligència artificial
La Generalitat incorporarà en els propers mesos un helicòpter amb radar i quatre carro-radars, un model mixt entre fixes i mòbils, i també multarà en un futur l'excés de velocitat amb drons, entre altres mesures per aconseguir que el 2030 n'hi hagi menys de 90 morts en accidents a Catalunya.
 
Veure'n més
 
Mobilitat
space
 
image3
Conclusiones del III informe sobre movilidad eléctrica en España 
El informe analiza la situación actual del vehículo eléctrico en España, Europa e Iberoamérica, a partir de los cambios y avances que se han producido en el último año, y su contribución a los objetivos y compromisos alcanzados tanto a nivel nacional como internacional.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Nexus Geographics colabora en un piloto europeo para monitorizar los desplazamientos en coche en ZBE
Durante los últimos dos meses, la ciudad de Esplugues de Llobregat (Barcelona) ha acogido una prueba piloto de ámbito europeo en la que se han monitorizado los desplazamientos en coche dentro de la Zona de Bajas Emisiones (ZBE) mediante la app Immense, desarrollada por Abertis Mobility Services en colaboración con Nexus Geographics.
 
Veure'n més
 
Energia
space
 
image3
5 formas de reutilizar las baterías de los coches eléctricos 
Una ventaja de los automóviles eléctricos es que sus baterías pueden tener varias vidas. En este artículo se mencionan diferentes maneras de cómo se pueden reutilizar las baterías para darles una segunda vida útil.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Construcción de carreteras sostenibles: Paneles solares para autopistas inteligentes
En este artículo se exploran algunos de los avances innovadores en la construcción de carreteras sostenibles, desde el uso de materiales ecológicos hasta el aprovechamiento de la energía solar para la generación de energía. Descubre cómo estas innovaciones están revolucionando la industria de la construcción de carreteras.
 
Veure'n més
 
Ecoinnovació
space
 
image3
Eurecat lidera la optimización de componentes de acero y la descarbonización de su fabricación 
El centro tecnológico Eurecat lidera tres proyectos europeos que impulsan la optimización de diferentes calidades de acero para mejorar sus propiedades y usos en sectores como los de la automoción y el aeronáutico, a la vez que buscan conseguir una reducción de defectos, gastos de manufactura y emisiones de dióxido de carbono en su fabricación, incrementando la descarbonización de la industria.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Becsa diseña junto a la UPV un nuevo pavimento más sostenible para los carriles bicis
Becsa y el Grupo de Investigación en Ingeniería de Carreteras (GIIC) de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desarrollado un nuevo pavimento, BeGreenAsphalt, elaborado en base a materiales reciclados que provienen de residuos de construcción y demolición.
 
Veure'n més
 
space