Newsletter de Vigilància Tecnològica

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2012-2020.

 

El PECT "HubB30, més enllà de la circularitat" és una experiència pilot focalitzada en el Residu Zero que ha de permetre dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i el espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania) i els processos d’innovació oberta.

 

Aquesta activitat s’emmarca dins de l’operació 7: Observatori “HUBB30 Residu 0”, i té per objectiu mostrar les iniciatives i els avenços tecnològics relacionats amb l’economia circular en aquells sectors on la Comissió Europea marca mesures concretes, segons s’indica en el Pla d’acció per la economia circular.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, participat activament per l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca de la UAB, Fundació Eurecat i Esade, i compta amb el suport de l'àmbit B30.ÍNDEX:
Electrònica i TIC  |  Bateries i vehicles  |  Envasos i embalatges  |  Plàstics  |  Productes tèxtils  |  Construcció i edificis  |  Aliments, aigua i nutrients  |  Altres

 

Desembre 2021


 
Electrònica i TIC
space


 
Digital Europe Programme first calls for proposals are open for submission
The Digital Europe Programme (DIGITAL) is a new EU funding programme focused on bringing digital technology to businesses, citizens and public administrations.
 
Veure'n més
Scientists give new lease of life to e-waste plastics
Plastics found in electronic waste (e-waste) are rarely recycled due to their complex composition and hazardous additives, but scientists have now developed a new use for them -- by repurposing them as an alternative to the plastics used in laboratory cell culture containers, such as petri dishes.
 
Veure'n més
El reciclaje de pilas y residuos electrónicos, un nicho de mercado creciente
Este sector solo va hacia arriba. La popularización de paneles solares y coches eléctricos implica que en un futuro cercano, cuando sus componentes envejezcan, será necesario hacer frente a una gran cantidad 'basura tecnológica'
 
Veure'n més
Bateries i vehicles
space


 
NTU team develops paper-thin biodegradable batteries
Scientists at Nanyang Technological University (NTU) Singapore have developed paper-thin biodegradable batteries, aiming to provide a sustainable option for powering wearable electronics.
 
Veure'n més
Organic battery gets boost from wood-based electrode and water-based electrolyte
Safe, cheap and sustainable technology for energy storage has been developed in the Laboratory of Organic Electronics at Linköping University, Sweden. It is based on two major breakthroughs: the manufacture of wood-based electrodes in rolled form, and a new type of water-based electrolyte.
 
Veure'n més
EV batteries: Cheaper way to recycle material developed in Japan
Sumitomo Metal Mining will start recycling cobalt, lithium and other key materials from used electric vehicle batteries, employing a cost-competitive proprietary process to extract high-grade metals.
 
Veure'n més
Envasos i embalatges
space


 
Itene trabaja en una red de excelencia para obtener biomateriales mediante la valorización de residuos agrícolas
El centro tecnológico Itene está trabajando en el marco de la red de excelencia Agromatter en la obtención de nuevos biomateriales de alto valor añadido, bajo impacto medioambiental y fácil reciclabilidad mediante la valorización de residuos y subproductos agrícolas.
 
Veure'n més
El borrador del Real Decreto de envases ha recibido 2.500 alegaciones y se aprobará en 2022
Más de 100 expertos y profesionales de empresas, entidades y administraciones públicas relacionadas con la cadena de valor del envase y embalaje y sus residuos han participado en el III Encuentro de Packaging y Economía Circular celebrado en Feria Valencia.
 
Veure'n més
Plàstics
space


 
7 maneras de contrarrestar el flagelo de los plásticos desechables
El informe del Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente (PNUMA)  muestra que, en los últimos años, la contaminación por plásticos ha crecido considerablemente en los ecosistemas acuáticos y se prevé que se duplique con creces para 2030.
 
Veure'n més
La cadena de valor colabora en la creación de una nueva ficha técnica mejorada para impulsar la confianza en el uso de poliolefinas recicladas
Al reunir a la cadena de valor de las poliolefinas en torno a una mesa se ha desbloqueado un importante obstáculo para la transformación de la industria en una economía circular: la clave es una nueva ficha técnica mejorada para los recicladores.
 
Veure'n més
Productes tèxtils
space


 
Researchers from Canada develop method to improve PPE reusability
Researchers from Simon Fraser University (SFU) and the University of Victoria (UVic) have discovered a method—using only visible light—to treat and safely sterilise nonwoven polypropylene-fabrics, the material used to fabricate personal protective equipment (PPE).
 
Veure'n més
Pilot line set up to produce new fibre
A pilot line has been created in Finland to produce a new sustainable cellulose-based fibre called Ioncell which turns wood-based materials and textile waste into high quality fibres.
 
Veure'n més
Zara avanza en la moda sostenible: se alía con la startup LanzaTech para lanzar prendas elaboradas a partir de emisiones de carbono
Zara sigue avanzando en sus colaboraciones y en su compromiso medioambiental: la marca estrella de Inditex ha anunciado una colaboración con la startup LanzaTech para elaborar una colección cápsula que incorpora un tejido que previamente ha capturado las emisiones de carbono.
 
Veure'n més
Construcció i edificis
space


 
La Generalitat atorga ajudes per valor d'1M€ per fomentar la utilització d'àrids reciclats
L’Agència de Residus de Catalunya, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha resolt la convocatòria d’ajuts per a la utilització de l’àrid reciclat dels residus de la construcció amb marcatge CE en obres promogudes pels ens locals i empreses públiques municipals.
 
Veure'n més
Q&A: More-sustainable concrete with machine learning
MIT-IBM Watson AI Lab researchers aim to design concrete mixtures that use AI to shrink environmental footprint and cost, while recycling byproducts and increasing performance.
 
Veure'n més
Aliments, aigua i nutrients
space


 
LIFE ENRICH impulsa la economía circular entre los sectores del agua y agricultura
El proyecto LIFE ENRICH, que comenzó en septiembre de 2017 ha finalizado el pasado 30 de noviembre con la celebración del evento online “Nutrient recovery from wastewater to produce fertilizers for agriculture”.
 
Veure'n més
Viladecans inicia una prova pilot per reduir el consum de plàstics d’un sol ús al Mercat Municipal de la Constitució
Des d’aquest 23 de de novembre, en el mercat municipal de la Constitució de Viladecans es posa en marxa una prova pilot, impulsada per la Diputació de Barcelona, per reduir el consum de plàstic d’un sol ús als mercats municipals de la província.
 
Veure'n més
Altres
space


 
EU plans ‘digital product passport’ to boost circular economy
The European Commission plans to introduce a “digital product passport” early next year that would contain information about the composition of goods on the European market to help boost their chances of being reused and recycled.
 
Veure'n més
El Congreso aprueba y remite al Senado el Proyecto de Ley de residuos y suelos contaminados
El Pleno del Congreso de los Diputados ha aprobado, con 182 votos a favor, 70 en contra y 88 abstenciones, el Proyecto de Ley de residuos y suelos contaminados para una economía circular.
 
Veure'n més
EU’s circular material use rate increased in 2020
In 2020 the EU’s circular material use rate (referred to as the circularity rate) reached 12,8 %.  This means that almost 13 % of material resources used in the EU came from recycled waste materials.
 
Veure'n més
L'economia circular a Catalunya
A Catalunya ja hi ha 626 empreses que ofereixen solucions en economia circular, un àmbit que creix en importància a mesura que augmenta la consciència mediambiental.
 
Veure'n més
L’SCP/RAC presenta 12 mesures polítiques de suport a negocis d’economia verda i circular a la Mediterrània, en el marc de la convenció COP22
Les Parts Contractants de la Convenció per a la Protecció del Medi Marí i de la Regió Costanera de la Mediterrània (Convenció de Barcelona) i els seus protocols van concloure la 22ª conferència (COP 22, Antalya, Turquia, 7-10 de desembre del 2021) amb un paquet de mesures orientades a protegir el medi ambient a la Mediterrània i donar suport al desenvolupament sostenible.
 
Veure'n més
space