Juliol2022

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"CUIDEM EL QUE ENS UNEIX. CARRETERES MÉS SEGURES I SOSTENIBLES"

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles’ desenvolupa solucions innovadores en l’aplicació de materials per a la construcció i manteniment de la xarxa de carreteres i en la seva senyalització. Té la finalitat de millorar la seguretat viària, la sostenibilitat del territori i la generació de noves oportunitats d’activitat econòmica. Liderat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili i Eurecat. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014- 2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.



ÍNDEX:
Editorial: Article del mes  |  Infraestructura  |  Infraestructura Digital  |  Mobilidad  |  Energia  |  Ecoinnovació

 
Editorial: Article del mes
space
El rol de l'economia circular en el transport per carretera al canvi climàtic i la reducció de recursos
El sector del transport és responsable de diversos impactes mediambientals, incloses les contribucions al canvi climàtic a través de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i l'esgotament dels recursos naturals. Una estratègia per a reduir aquestes qüestions va cap a l'aplicació d'una economia circular, un concepte que ofereix una resposta a les creixents preocupacions sobre l'escassetat de recursos i els impactes associats del seu ús. Per tant, aquest document pretén omplir un buit en la literatura que consisteix en l'escassetat d'estudis que consideren l'aplicació d'economia circular en un nivell micro, meso i macro en el transport per carretera, incloent totes les etapes, així com les 7 Rs del cicle invers. Per tant, es presenta un enfocament per a satisfer les necessitats del transport per carretera, destacant les millors pràctiques obtingudes a través d'una revisió literària, per a promoure la mitigació del canvi climàtic i l'esgotament dels recursos. Es van presentar dades qualitatives per a cada etapa de l'economia circular amb 46 millors pràctiques identificades, proporcionant una orientació inestimable als responsables del transport. Per tant, les polítiques públiques centrades en totes les etapes del CE han de tenir-se en compte, no sols els responsables del tancament del cicle, com els residus, el reciclatge o l'eliminació i el tractament
 
Veure'n més
Infraestructura
space
 
image3
Urban environments with more vegetation are associated with better health behaviors in children 
Urban areas with more vegetation, higher density of buildings and facilities, lower population density and without major roads are associated with better health behaviors in children, according to new research.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
RHD expects to build road using nanotech
The state of the art in echo-friendly nanotech is expected to enable the Roads and Highways Department and other such organisations to build 100-kilometre extra-durable roads in a month,
 
Veure'n més
 
Infraestructura Digital
space
 
image3
Google Maps rolls out location sharing notifications, immersive views and better bike navigation 
Google — the company announced three new features for its star navigation app, Google Maps: aerial and more immersive views of 100 landmarks, more detailed cycling routes, and improved location sharing with notifications for the arrival
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Open-sourcing simulators for driverless cars
“You put a car on the road which may be driving by the letter of the law, but compared to the surrounding road users, it’s acting very conservatively. This can lead to situations where the autonomous car is a bit of a fish out of water,”
 
Veure'n més
 
Mobilidad
space
 
image3
Micromobility is clean and quiet — how can it be widely used? 
Micromobility — such as e-bikes and e-scooters — is quiet, clean, and solves the first- and last-mile problem, but its widespread adoption has thus far been lackluster
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Business mobility payments: On the road to change
Five major trends are affecting business mobility payments. Adapting to a changing technological environment and customer needs can help companies win in this emerging ecosystem.
 
Veure'n més
 
Energia
space
 
image3
Nuevas tecnologías para el reciclado de residuos de fibra de vidrio y de carbono 
El Centro Tecnológico Gaiker, miembro de Basque Research & Technology Alliance, BRTA, participa en el proyecto europeo Recycling Technologies for Circular Reuse and Remanufacturing of Fiber-Reinforced Composite Materials, Recreate
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Cidetec Surface Engineering desarrolla nuevos materiales sostenibles para el sector del hidrógeno
Cidetec participa en dos nuevos proyectos financiados por la Unión Europea centrados en el desarrollo de nuevos materiales para el almacenamiento de hidrógeno y la sustitución del platino.
 
Veure'n més
 
Ecoinnovació
space
 
image3
A 3D printed car that cleans the air while driving 
Students from Eindhoven University of Technology revealed their latest car, which is made using 3D printing technology, and which cleans the air while driving.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Crean la primera bicicleta urbana del mundo fabricada con plástico reciclado
Como expertos en plásticos para el movimiento, la empresa aporta el concepto y los componentes clave a disposición de todos los fabricantes de bicicletas a través de la nueva plataforma Igus:bike.
 
Veure'n més
 
space