Agost 2022

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"CUIDEM EL QUE ENS UNEIX. CARRETERES MÉS SEGURES I SOSTENIBLES"

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) ‘Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles’ desenvolupa solucions innovadores en l’aplicació de materials per a la construcció i manteniment de la xarxa de carreteres i en la seva senyalització. Té la finalitat de millorar la seguretat viària, la sostenibilitat del territori i la generació de noves oportunitats d’activitat econòmica. Liderat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili i Eurecat. El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014- 2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.ÍNDEX:
Editorial: Article del mes  |  Infraestructura  |  Infraestructura Digital  |  Mobilidad  |  Energia  |  Ecoinnovació

 
Editorial: Article del mes
space
Driving simulations that look more life-like
Els simuladors de conducció actuals tenen un gran problema: no semblen prou realistes, en particular els objectes de fons, com ara arbres i marques vials. Però els investigadors han desenvolupat una nova manera de crear imatges fotorealistes per a simuladors, aplanant el camí per a millors proves d'automòbils sense conductor. Els gràfics per ordinador convencionals utilitzen models detallats, malles i textures per generar imatges 2D a partir d'escenes 3D, un procés laboriós que produeix imatges que sovint no arriben a ser realistes, especialment al fons. Tot i això, en utilitzar un marc d'aprenentatge automàtic anomenat Generative Adversarial Network (GAN), els investigadors van poder entrenar el seu programa per generar aleatòriament entorns realistes en millorar la fidelitat visual del programa: el nivell de representació que els gràfics d'ordinador comparteixen amb la realitat . Això és especialment important quan es prova com reaccionen els humans quan estan en vehicles sense conductor o, alternativament, a la carretera amb ells. El desenvolupament de tecnologies fotorealistes podria ajudar els científics a estudiar les complexitats de la distracció del conductor i ajudar a millorar els experiments amb conductors reals. I amb l'accés a conjunts de dades més grans d'escenes a la carretera, les simulacions de conducció més immersives podrien canviar la manera com els humans i la IA comencen a compartir la carretera.
 
Veure'n més
Infraestructura
space
 
image3
¿Cómo priorizan los nuevos materiales de construcción la seguridad y el bienestar humano? 
Como respuesta a desafíos globales como el cambio climático, la discriminación y la vulnerabilidad física, diseñadores e ingenieros de todo el mundo han desarrollado materiales de construcción innovadores que priorizan el bienestar humano en proyectos urbanos, de arquitectura e interiores.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
El incalculable valor de adaptar la infraestructura viaria a los animales
Los pasos de fauna silvestre reducen el número de animales atropellados. Pero, ¿son realmente una solución para la conservación de las especies?
 
Veure'n més
 
Infraestructura Digital
space
 
image3
Analysing Traffic with AI — SWISSTRAFFIC @ MOVE 2022 
SWISSTRAFFIC’s Alain Bützberger explains how the company is working to make the roads safer for everyone by going in-depth with traffic analysis. SWISSTRAFFIC uses the data it gathers from its sensors to improve traffic light timings and to inform drivers of upcoming hazards and accidents.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Platooning: Several trucks but only one driver
Freight transport on the roads is increasing. Kilometre-long queues of trucks hinder passenger car traffic on motorways, mainly because of the safety distance to the “vehicle in front”. This could be overcome by truck platooning, in which a truck with a driver is connected to a convoy of trucks without a driver that is networked via electronic tools.
 
Veure'n més
 
Mobilidad
space
 
image3
Zoox robotaxi with supercar DNA rolls toward SF, Vegas, Seattle streets 
The Zoox robotaxi has more in common with a supercar than you think. The Amazon subsidiary shares what's tucked inside its autonomous vehicle.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Robo Cabs, first steps into autonomous driving
The future of mobility will undoubtedly be dominated by the fully automated car. Sophisticated electronics and a multitude of sensors control the vehicle environment and take over the actual driving.
 
Veure'n més
 
Energia
space
 
image3
¿Adiós a las caras baterías de litio? Aluminio, azufre y sal, el nuevo ‘mix’ que revolucionará el almacenamiento 
Investigadores del MIT han desarrollado un nuevo tipo de batería, fabricada completamente con materiales abundantes y económicos, que podría ayudar a la creciente necesidad de sistemas de respaldo económicos a gran escala.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Produce suficiente energía para alumbrar la carretera y da sombra a los ciclistas: así es el ingenioso carril bici que tiene Corea
Corea del Sur tiene el carril bici definitivo: su principal atractivo es que es está formado por paneles solares, que además de proporcionar sombra a los ciclistas dispuestos a hacer el viaje, sirven para generar energía.
 
Veure'n més
 
Ecoinnovació
space
 
image3
Shrimp nanomaterials cement their strength advantage 
Putting nanoparticles from shrimp shells into cement paste can make the material significantly stronger – an innovation that could lead to reduced seafood waste and lower carbon emissions from concrete production.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Goggo Network, los primeros robots autónomos de reparto se estrenan en Zaragoza
Con este lanzamiento, Zaragoza se sitúa como ciudad líder en innovación y movilidad autónoma en España y en Europa. La startups que los hace realidad es Goggo Network. Opera en España y Francia y con este acuerdo se ha convertido en la primera empresa en conseguir una licencia de logística para robots autónomos en España.
 
Veure'n més
 
space