Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.




ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal  |  Publicació científica del mes: SIHFR

 
#9 - BUTLLETÍ MENSUAL - SETEMBRE 2021 

L'actual butlletí recull diferents notícies, articles i publicacions classificades en les cinc seccions descrites a continuació:


En aquest últim mes de Setembre comentar que s'han integrat com a bones pràctiques en la plataforma europea Futurium la Base Poblacional de Salut d'Andalusia, un sistema d'informació sanitària que recull dades clíniques i de l'ús de recursos sanitaris dels usuaris.


També destacar que més de mig miler de representants de persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament, han participat en Toledo en la constitució de la primera Plataforma Estatal de Representants de Persones amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament que es crea a Espanya.


SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
image3
Maltrato psicológico: una realidad invisibilizada a la que se enfrentan las personas mayores 
Una de cada seis personas mayores ha sufrido una situación de abuso en entornos comunitarios, según datos de la OMS. Fundación Mémora, a través de sus Espacios de Apoyo, ofreció una charla de la psicóloga Elena Fernández que trató la cuestión
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Andalucía aporta buenas prácticas de vida activa en el mundo digital a la plataforma europea Futurium
La Consejería de Salud y Familias de Andalucía ha aportado cinco buenas prácticas innovadoras en el ámbito de la vida activa y saludable en el mundo digital a través de Futurium, la nueva plataforma de la Comisión Europea en la que se pueden incluir contenidos y comentarios.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
image3
Why patient-centred digital systems are revolutionising healthcare 
Patient journeys are being revolutionised thanks to interactive technology which puts consumers at the heart of their own care. Hear how international experts at the "Transforming the patient experience through a modernised journey-led approach" are leveraging technology to gain fresh insight into the patient experience.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
A Web-Based Integrated Management Program for Improving Medication Adherence and Quality of Life, and Reducing Readmission in Patients With Atrial Fibrillation: Randomized Controlled Trial
The web-based integrated management program can significantly improve patients' coping strategy and medication adherence. Therefore, it can empower patients to maintain disease stability, which is a major factor in improving their HRQoL and reducing readmission events within 2 years.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
image3
Nace la Plataforma Estatal de Discapacidad Intelectual con el apoyo de autoridades y más de 500 personas 
Más de medio millar de representantes personas con discapacidad intelectual o del desarrollo han participado -bien online o presencialmente- en Toledo en la constitución, por primera vez en España, de la primera Plataforma Estatal de Representantes de Personas con Discapacidad Intelectual y del Desarrollo que se crea en España.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
La integración del sistema sanitario con el social: una apuesta por el bienestar de los mayores
Una mejor coordinación entre los dos sectores y una mejora de las inversiones podría solucionar parte de los problemas que viven los centros geriátricos Fundación Víctor Grifols y Fundación Mémora debatieron sobre ello en el webinar “La atención a las necesidades sociales y sanitarias, ¿sumamos o dividimos?”
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
image3
Revealed: The finalists of the 2021 Digital Health Awards 
The finalists of the Digital Health Awards have been announced – showcasing the best and brightest digital leaders according to the Digital Health Networks. Members of the Digital Health Networks were asked to vote for the CCIO, CIO, and CNIO of the Year, with a special judging panel selecting the Future Digital Leader of the Year and Digital NHS CEO of the Year, a new category at this year’s awards.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Fundación ONCE lleva a Startup Olé 2021 empresas de tecnología accesible de su programa ‘espacIA’
La iniciativa Startup Olé tiene por objeto conectar empresas emergentes y talento tecnológico y digital con corporaciones internacionales, inversores, aceleradoras, universidades y medios de comunicación. La edición de 2021, tiene lugar del 6 al 10 de septiembre tanto en formato telemático como presencial en la ciudad de Salamanca.
 
Veure'n més
 
 
 

 

Copenghagen-based start-up is aiming to improve the breathing of every man and woman in the world
Airofit, a danish fit-tech start-up with the world’s biggest data on respiratory muscle training, is pleased to announce the launch of the new member of Airofit respiratory trainers family.
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
image3
El Parlamento celebra el fin de la incapacitación judicial de las personas con discapacidad 
La norma elimina del ámbito de la discapacidad la tutela, la patria potestad prorrogada y la patria potestad rehabilitada, figuras que, según detalla el texto, no responden al sistema de promoción de la autonomía de las personas adultas con discapacidad. "Se da paso al derecho a decidir, en lo que supone un nuevo paradigma de corte inclusivo que atañe a la sociedad".
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Social care in UK must embrace technology to pay carers properly and improve care quality
Curamcare, the UK-wide health-tech platform, says the government’s plans to improve social care, if it is to succeed, must embrace technology that is already available and proven. The government’s taxes hikes to improve social care are welcome, but more money, on its own, won’t solve the problem. The way care is delivered must be reformed.
 
Veure'n més
 
Publicació científica del mes: SIHFR
space
 
 

 

Social Innovation For Health Research (SIFHR): Development of the SIFHR Checklist
Veure'n més
 

Context
Les innovacions socials en salut són solucions inclusives per a abordar el forat en la prestació d'atenció mèdica que satisfan les necessitats dels usuaris finals a través d'un procés de participació comunitària i de múltiples parts interessades. Si bé les innovacions socials per a la salut s'han mostrat prometedores per a tancar la necessitat en la prestació d'atenció mèdica, es necessita més recerca per a avaluar, ampliar i mantenir la innovació social. Les llistes de verificació de recerca poden estandarditzar i millorar la presentació d'informes dels resultats de la recerca, promoure la transparència i augmentar la replicabilidad dels resultats i troballes dels estudis.


Mètodes i resultats
La llista de verificació de la recerca es va desenvolupar a través d'un procés de participació de la comunitat de 3 passos, que inclou una convocatòria oberta global d'idees, una revisió de l'abast i un procés Delphi modificat de 3 rondes. La convocatòria d'inscripcions va sol·licitar llistes de verificació i elements relacionats i va estar oberta entre el 27 de novembre de 2019 i l'1 de febrer de 2020. A més de les presentacions de la convocatòria oberta i les troballes de la revisió de l'abast, es va desenvolupar una llista de verificació d'Innovació social per a la recerca en salut (SIFHR) de 17 elements. basat en la plantilla per a la descripció de la intervenció i la replicació (TIDieR) llesta de verificació. Després, la llista de verificació es va refinar durant 3 rondes d'enquestes Delphi realitzades entre maig i juny de 2020. La llista de verificació resultant facilitarà informes més complets i transparents, augmentarà la participació de l'usuari final i ajudarà a avaluar els projectes d'innovació social. Una limitació de la convocatòria oberta requeria accés a Internet, la qual cosa probablement va descoratjar la participació d'alguns subgrups.



Conclusions
La llista de verificació del SIFHR enfortirà la presentació d'informes sobre innovació social per als estudis de recerca en salut. Es necessita més recerca sobre innovació social per a la salut.

space