Data d'enviament: 16/02/2022

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.
ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal  |  Article del mes: How can we ensure digital inclusion for older adults?

 
#10 - BUTLLETÍ MENSUAL - OCTUBRE 2021 

El butlletí del PECT BAGESS està gestionat per un sistema de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica, que analitza les tendències actuals i els avenços tecnològics reals i potencials, per donar respostes innovadores i competitives a les necessitats del sector, focalitzat en l’àmbit de la salut i la nutrició, d’organitzacions i empreses que donen serveis en l’àmbit de l’atenció a persones en situació de pre-fragilitat i de vulnerabilitat (malalts crònics) en el territori. Aquest butlletí es divideix en 5 seccions:


 • SECCIÓ 1 - Observatori de dependència i cronicitat: Recull totes les veus que es generen al voltant de la persona dependent: associacions de malalts, associacions de familiars, entitats locals i governamentals, institucions assistencials, sociosanitàries, associacions d’empreses en salut i social, etc.
 • SECCIÓ 2 - Smart Care Community: Recull totes aquelles notícies de tecnologies al voltant de la Intel·ligència Artificial i interfícies d’interacció home-màquina per co-dissenyar, implementar i validar tot tipus d'eines de gestió, aprenentatge o suport pel sector.
 • SECCIÓ 3 - Sociosanitari: En aquesta secció s'inclouen tot tipus de notícies relacionades amb el sector TIC i que ajudin a millorar la qualitat de vida del pacient crònic i fer més eficient la seva atenció.
 • SECCIÓ 4 - Acceleració Empresarial: Recull notícies relacionades amb la creació d’eines innovadores i de transferència de coneixement, acceleració, suport econòmic i mentoratge per l’acompanyament i viabilitat de nous productes i serveis en salut i social.
 • SECCIÓ 5 - Marc Legal: L'última secció recull informació relacionada amb la gestió de les dades, així com canvis legals i normatius que apliquin al sector.

Addicionalment a peu de pàgina s'inclou l'article del mes, una notícia rellevant i amb fort impacte pel sector.


SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
 

 

Garantizar la continuidad asistencial de los pacientes crónicos
La Plataforma de Organizaciones de Pacientes (POP) organiza este martes, 26 de octubre, la jornada en línea de presentación de su ‘Modelo de atención telemática centrada en la persona’, diseñado para asegurar la continuidad asistencial de los pacientes crónicos en todo momento, incluidos los periodos de crisis como la generada por la pandemia.
Veure'n més
 
 
 

 

Sant Boi inaugura el Casal Municipal de la Gent Gran de Ciudad Cooperativa i Molí Nou
Este viernes, día 22 de octubre, se inaugurará el Casal de la Gent Gran de Ciudad Cooperativa y Molí Nou de Sant Boi (Baix Llobregat), se trata de un nuevo equipamiento al servicio de la ciudadanía que se ha construido con la ayuda de fondos europeos FEDER.
Veure'n més
 
 
 

 

"La planificación centrada en el paciente mejora su adecuación al fármaco"
La planificación centrada en la persona mejora la adecuación del paciente a la medicación en los tres niveles de asistencia farmacológica que garantizan una continuidad asistencial: Hospitalaria, Primaria y Comunitaria. Así lo han resaltado los expertos reunidos en el 66º Congreso Nacional de la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria (SEFH) que se está celebrando estos días de manera virtual.
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
image3
Inteligencia Artificial, palanca de cambio en Euskadi 
La Plataforma de Organizaciones de Pacientes (POP) organiza este martes, 26 de octubre, la jornada en línea de presentación de su ‘Modelo de atención telemática centrada en la persona’, diseñado para asegurar la continuidad asistencial de los pacientes crónicos en todo momento, incluidos los periodos de crisis como la generada por la pandemia.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Juego en línea para erradicar el estigma en los trastornos mentales
La campaña ‘Mañana puedes ser tú’ por el Día Mundial de la Salud Mental, que entre otras iniciativas incluye un juego interactivo para todas las edades cuyo fin es eliminar el estigma en torno a los problemas de salud mental.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
image3
Todos juntos por la HPN y otras enfermedades hematológicas raras 
La Asociación de Hemoglobinuria Paroxística Nocturna (HPNE), organiza este jueves y viernes, 28 y 29 de octubre, en formato virtual y bajo el lema ‘Múltiples especialistas: todos juntos por la HPN y otras enfermedades hematológicas raras’, el Congreso Internacional HPN 2021.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
El paciente en línea: la consulta telemática en la enfermedad inflamatoria intestinal
La Confederación de Asociaciones de Enfermos de Crohn y Colitis Ulcerosa de España (ACCU España), organiza este martes, 26 de octubre, con la colaboración de Pfizer el seminario virtual ‘El paciente en línea. La consulta telemática en la enfermedad inflamatoria intestinal (EII)’.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
image3
AXA y Microsoft apuestan por el desarrollo digital de salud en España 
Apenas unos meses después de que el Grupo AXA y Microsoft anunciaran la puesta en marcha de una colaboración global para crear una plataforma de salud basada en la digitalización arranca en España el primer proyecto con objetivo global de simplificar la atención sanitaria y permitir a los clientes acceder a un ecosistema totalmente integrado.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Grupo Social ONCE y Microsoft refuerzan su colaboración para impulsar la empleabilidad de personas con discapacidad
Ambas entidades desarrollarán actividades de formación y capacitación digital dirigidas a personas con discapacidad en el marco del programa “Por Talento Digital”, y colaborarán en la dinamización del nuevo espacio de formación que Fundación ONCE e Inserta Empleo han creado en Madrid.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
 

 

"Debemos integrar la voz del paciente para mejorar la toma de decisiones"
Situar al paciente en el eje de la actividad reguladora, en los modelos asistenciales y en la interpretación de los resultados en salud. Esta es la receta para mejorar en la toma de decisiones según los expertor reunidos en la mesa 'La implicación del paciente en los resultados en salud: estado actual y propuestas de futuro
Veure'n més
 
 
 

 

Salud digital: "Falta una legislación que diga qué se puede hacer y qué no"
Según apuntan los expertos reunidos en la mesa del 43º Congreso Nacional de la Sociedad Española de Medicina de Atención Primaria (Sermergen) en la mesa ‘La protección de la salud en el entorno digital’, hace falta un marco jurídico y ético que dé cobertura tanto a médicos como a pacientes.
Veure'n més
 
 
 

 

El uso de datos tiene un "potencial tremendo" para transformar la sanidad
Mesa de debate sobre 'Transparencia en la información sanitaria' del X Encuentro de Altos Cargos de la Administración Sanitaria’, organizado por Redacción Médica con la colaboración de Abbot, Abex, Air Liquide Healthcare, Cardiva, Fresenius Medical Care, GE Healthcare y Sanofi.
Veure'n més
 
Article del mes: How can we ensure digital inclusion for older adults?
space
 
 

 

How can we ensure digital inclusion for older adults?
Veure'n més
 

En una entrevista a Dubravka Suica, vicepresidenta de Democràcia i Demografia de la Comissió Europea, destaca per el World Economic Forum que hem d'abordar els punts dèbils i els reptes que impedeixen que les persones grans es beneficiïn de la transformació digital. També hem de reconèixer la diversitat d'edat d'aquesta cohort àmplia i diversa: les taxes d'adopció varien segons l'edat, l'ètnia, l'educació, l'alfabetització informàtica, la capacitat cognitiva i els ingressos. A més, hem de desenvolupar mesures per als nous riscos emergents de desinformació, delictes cibernètics, seguretat i privadesa per crear un futur digital més inclusiu per a tothom.


"La inclusió digital ha de fer possible tècnicament i pràcticament la participació de totes les edats", diu Suica. "També requereix que les persones grans romanguin obertes, aprenguin a viure i treballar amb eines digitals. Com en tants àmbits, el suport intergeneracional, aquí de joves a grans, és fonamental".


L'article destaca també sis idees del Consell del Futur Global del Fòrum Econòmic Mundial sobre Envelliment Saludable i Longevitat sobre com podem garantir la inclusió digital de les persones grans.


 • Dissenyar tecnologia inclusiva
 • Atura la discriminació per edat
 • Garantir l'accés per a una millor salut
 • Qüestiona la igualtat de dades
 • Considerar les necessitats de les persones grans en el món empresarial
 • No deixar ningú enrere
 • Oferir cursos d'alfabetització digital
space