Data d'enviament: 11/02/2022

 

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"Ecosistema d’Innovació per a les ciutats cuidadores"

 

Els PECT són projectes d’innovació i especialització intel·ligent territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.

 

El PECT Mataró-Maresme “Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, té l’objectiu de desenvolupar i implementar en el territori nous models i solucions innovadores enfocades a l’acompanyament de l’envelliment actiu i a l’atenció de persones en situació de fragilitat o dependència. Per aconseguir-ho, realitza processos de recerca, desenvolupament tecnològic i generació i transferència de coneixement entre els agents implicats, com a base per la creació d’ocupació i activitat econòmica d’alt valor afegit.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró, participat activament per la Fundació TecnoCampus, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i la Fundació El Maresme, i compta amb el suport del Consorci Sanitari del Maresme i de la Fundació TIC Salut Social.

 ÍNDEX:
Tòpic del mes: Prevenció de la demencia  |  Editorial: article del mes  |  TIC  |  Simulació entorns reals  |  Dietes i hàbits saludables  |  Sociosanitari

 

Gener 2022

Tòpic del mes: Prevenció de la demencia
space

El tòpic que es tractarà en aquest butlletí serà el de la prevenció de la demència. L'estudi tindrà un enfocament generalista i tractarà de definir els principals causants d'aquesta situació a més de donar pautes per prevenir aquesta malaltia.
L'OMS afirma que la demència afecta en l'àmbit mundial a uns 50 milions de persones, registrant-se cada any prop de 10 milions de nous casos, fet que portarà que cada vint anys es dupliqui el nombre de persones afectades. A Espanya, la base de dades del portal estadístic del Ministeri de Sanitat va quantificar el total de persones amb demència el 2017 en un total de 441.912: 136.289 homes (31%) i 305.623 dones (69%). Això equival al 3,4% de la població espanyola.
Aquests números col·loquen aquesta malaltia com una prioritat social i sanitària, causant d'importants impactes a la societat en el futur pròxim. Es tracta d'una de les causes principals de discapacitat i dependència, suposant greus i progressives limitacions per a l'autonomia en les activitats bàsiques i instrumentals de la vida diària. La demència no només afecta la persona que la pateix, sinó també a les persones cuidadores, a la seva família i al seu nucli de convivència.
Les cerques d'aquest terme han mantingut un nombre baix d'aparicions en articles tècnics i notícies en els darrers deu anys, augmentant exponencialment a partir del 2018 tal com es mostra en el gràfic següent:Figura 1. Tendència cerques prevenció de la demència (2010-2022). Font: Linknovate


Si alguns factors de risc es reduïssin entre un 10 i un 20% per dècada, la prevalença de la demència el 2050 es podria reduir entre un 8% i un 15%, assenyala un estudi de la Universitat Nacional de Seül. Els experts coincideixen que allò que és bo per al cor també ho és per al cervell, això vol dir que es pot reduir el risc de patir demència mitjançant les següents recomanacions: dieta sana i equilibrada, manteniment d'un pes saludable, exercici regular, consum d'alcohol reduït i eliminació del tabac. Per tant, una intervenció primerenca dels factors de risc i les mesures de prevenció actives poden disminuir considerablement la càrrega socioeconòmica de la demència.
Avui en dia, s'estan utilitzant diverses aplicacions mòbils per a la detecció precoç i la prevenció de diverses malalties. Aquestes es centren principalment en l'entrenament o l'estimulació cognitiva, activitats que milloren funcions com la memòria, la concentració o la coordinació visuoespacial. Molts estudis han demostrat que l'ús d'aquestes eines pot millorar la memòria i millorar la qualitat de vida, tant en adults sans com en individus amb deteriorament cognitiu lleu.
Addicionalment, s'ha fet una anàlisi de termes relacionats amb el present tòpic mitjançant una eina de monitoratge de tendències. Els programes educacionals, l'atenció a la població envellida o els factors de risc tenen una forta relació amb la demència i estan veient un augment en les seves aparicions a publicacions arreu del món els darrers anys.Figura 2. Termes relacionats amb la prevenció de la demència, tendència de 2010 a 2022. Font: Linknovate
Editorial: article del mes
space

Programa para la integración laboral de emprendedores con discapacidad
Fundación ONCE posibilitó el pasado 2021 a través de su programa ‘Por Talento Emprende’ para el fomento del autoempleo y la integración laboral que un total de 83 personas con discapacidad pusieran en marcha sus proyectos de emprendimiento. Como explica la Fundación, “el 61% de los emprendedores que recibieron la ayuda son varones y el 39% mujeres. Con respecto al tipo de discapacidad, el 47% tienen discapacidad física, el 11% psíquica, el 10% sensorial –más concretamente, discapacidad visual– y el 32% mixta. Y en cuanto a la edad, más del 92% son mayores de 30 años. La media de ayuda dada a cada una de las solicitudes aprobadas fue de 6.650 euros”. Entre los proyectos aprobados en el proyecto, que cuenta con el apoyo del Fondo Social Europeo y que en 2020 se vio interrumpido por la irrupción de la pandemia de la COVID-19, figuran una marca textil ecológica, un servicio de secretariado en línea para PYMES, otro de catering saludable, una empresa de instalación de energías renovables, una distribuidora de zamburiñas, un centro de tatuaje, un centro integral canino y un taller de escritura creativa.
 
Veure'n més
TIC
space
 
image3
La inteligencia artificial logra reducir la presión de los profesionales sanitarios y mejorar la calidad asistencial 
Los servicios de salud continuarán bajo una carga significativa para seguir enfrentándose al coronavirus, su coexistencia con otras enfermedades y el progresivo envejecimiento de la población europea. La tecnología es un gran aliado para aliviar la tensión del personal sanitario y optimizar la atención al paciente gracias a los avances que permite en prevención, telemedicina captura de datos y automatización de los tratamientos.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Can AI Be Used to Predict Who Will Develop Dementia?
What if there was a way to predict who would have dementia? Would it be a difference-maker? Well, researchers from the University of Exeter found that artificial intelligence can accurately tell who will go on to develop dementia. To develop the AI technique, scientists used data from more than 15,300 patients for the research.
 
Veure'n més
 
Simulació entorns reals
space
 
image3
La tercera dosis potencia la respuesta inmunitaria en personas mayores 
El director del Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), Cristóbal Belda, presentó ayer los primeros resultados del estudio ENE-COVID-senior, que analiza la funcionalidad inmunitaria a largo plazo tras la vacunación en personas mayores. Según los primeros datos obtenidos, la tercera dosis de la vacuna contra la covid-19 potencia la respuesta inmunitaria frente al SARS-CoV-2 a partir del los 65 años. 
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
AMPER project to improve life for people with dementia
A project led by Heriot-Watt University aims to improve quality of life for people with Alzheimer’s Disease and other types of dementia. Memory loss in people with Alzheimer’s Disease occurs in reverse chronological order, whereby pockets of long-term memory can remain accessible even as the disease advances. Due to the memory loss and resulting difficulties communicating with others, people with dementia often struggle with decreased confidence and depression.
 
Veure'n més
 
Dietes i hàbits saludables
space
 
image3
Deusto Salud ofrece cinco pautas alimenticias para cuidar la salud mental 
La pandemia de Covid-19 ha pasado factura a la salud mental de los españoles, y una de cada diez personas mayores de 15 años han sido diagnosticadas con algún problema de salud mental, según datos del Ministerio de Sanidad. “Estos datos evidencian la necesidad de inversión y cuidado en el ámbito de la salud mental”, alertan fuentes de Deusto Salud.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Exercise alters brain chemistry to protect aging synapses
When elderly people stay active, their brains have more of a class of proteins that enhances the connections between neurons to maintain healthy cognition, a UC San Francisco study has found. This protective impact was found even in people whose brains at autopsy were riddled with toxic proteins associated with Alzheimer's and other neurodegenerative diseases.
 
Veure'n més
 
Sociosanitari
space
 
image3
Los casos globales de demencia se triplicarán en 2050 por el envejecimiento 
Los casos globales de demencia en todo el mundo se triplicarán en 2050, pasando de los 57 millones de casos registrados en 2019 a 153 millones en mayores de 40 años, según el estudio "Global Burden of Disease"; que ha analizado a 204 países, un incremento causado por el crecimiento de la población y su envejecimiento.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Grupos de ayuda mutua para pacientes con enfermedades raras y cuidadores
La Atrofia Multisistémica (ASYD), miembro de Somos Pacientes, ha abierto el plazo de inscripción para sus tres grupos de ayuda mutua (GAM) en línea programados para su desarrollo a lo largo de 2022.Concretamente, los tres GAM están específicamente dirigidos a los pacientes con atrofia multisistémica, a las personas afectadas por otras enfermedades raras, y a los cuidadores de pacientes con cualquier patología poco frecuente.
 
Veure'n més
 
space