Data d'enviament: 03/03/2022

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.




ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal  |  Article del mes: Llibre blanc sobre la Intel·ligència Artificial aplicada a la salut

 
#14 - BUTLLETÍ MENSUAL - FEBRER 2022 


El butlletí del PECT BAGESS està gestionat per un sistema de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica, que analitza les tendències actuals i els avenços tecnològics reals i potencials, per donar respostes innovadores i competitives a les necessitats del sector, focalitzat en l’àmbit de la salut i la nutrició, d’organitzacions i empreses que donen serveis en l’àmbit de l’atenció a persones en situació de pre-fragilitat i de vulnerabilitat (malalts crònics) en el territori. Aquest butlletí es divideix en 5 seccions:


  • SECCIÓ 1 - Observatori de dependència i cronicitat: Recull totes les veus que es generen al voltant de la persona dependent: associacions de malalts, associacions de familiars, entitats locals i governamentals, institucions assistencials, sociosanitàries, associacions d’empreses en salut i social, etc.
  • SECCIÓ 2 - Smart Care Community: Recull totes aquelles notícies de tecnologies al voltant de la Intel·ligència Artificial i interfícies d’interacció home-màquina per co-dissenyar, implementar i validar tot tipus d'eines de gestió, aprenentatge o suport pel sector.
  • SECCIÓ 3 - Sociosanitari: En aquesta secció s'inclouen tot tipus de notícies relacionades amb el sector TIC i que ajudin a millorar la qualitat de vida del pacient crònic i fer més eficient la seva atenció.
  • SECCIÓ 4 - Acceleració Empresarial: Recull notícies relacionades amb la creació d’eines innovadores i de transferència de coneixement, acceleració, suport econòmic i mentoratge per l’acompanyament i viabilitat de nous productes i serveis en salut i social.
  • SECCIÓ 5 - Marc Legal: L'última secció recull informació relacionada amb la gestió de les dades, així com canvis legals i normatius que apliquin al sector.

Addicionalment a peu de pàgina s'inclou l'article del mes, una notícia rellevant i amb fort impacte pel sector.

SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
 

 

Empoderar a las mujeres con trastornos mentales en el medio rural
La Federación Salud Mental Castilla y León (Salud Mental CyL), ha puesto en marcha una nueva edición de su ‘Proyecto JULIA: Redes que sanan en entornos rurales’, iniciativa para la creación de oportunidades para el desarrollo personal y social de las mujeres con problemas de salud mental en el medio rural.
Veure'n més
 
 
 

 

Los pacientes crónicos han visto sus ‘Vidas Aplazadas’ por la pandemia
Durante la pandemia, el 69% de los pacientes españoles sufrió la cancelación de las consultas que tenía programadas y un 41,4% vio cómo su rehabilitación se veía aplazada o, incluso, suspendida, con las consiguientes consecuencias sobre su estado de salud. Así lo muestran los resultados del ‘Estudio del Impacto de la COVID-19 en las personas con enfermedad crónica’ elaborado por la Plataforma de Organizaciones de Pacientes (POP).
Veure'n més
 
 
 

 

On a mission to alleviate chronic pain
MIT Professor Fan Wang wants to develop new ways to help relieve that pain, by studying and potentially modifying the brain’s own pain control mechanisms. Her recent work has identified an “off switch” for pain, located in the brain’s amygdala. She hopes that finding ways to control this switch could lead to new treatments for chronic pain.
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
image3
Cancer alliance implements AI tool to help match patients with clinical trials 
Inspirata’s Trial Navigator uses AI technology to speed up the process of identifying patients with relevant clinical trials and research studies with the aim of helping to improve patient outcomes and breakthroughs in cancer research.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Health Education England publishes NHS AI roadmap
Health Education England has published the first roadmap into the use of artificial intelligence (AI) across the NHS and the impact this could have on the workforce. The roadmap forms part of a report which aims to understand the use of AI and data-driven technologies that are currently being used in the NHS, the uptake of these technologies and the impact they are having on the staff using them.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
 

 

Chatbot para resolver las dudas sobre salud de las personas con síndrome de Down
La Federación Española de Síndrome de Down (Down España), ha puesto en marcha el chatbot ‘Hablemos de tu salud’ para que las personas con síndrome de Down puedan resolver sus dudas sobre distintos ámbitos de su salud, caso entre otros de su alimentación, su estilo de vida o sus emociones.
Veure'n més
 
 
 

 

Tres pilares para no dejar atrás a los mayores en la digitalización del SNS
Francisco José Sáez Martínez, responsable del Grupo de Gestión Clínica de la Sociedad Española de Médicos Generales y de Familia (SEMG), sostiene que no se debe abandonar la consulta presencial y subraya los pasos a seguir para evitar la exclusión de pacientes, así como su necesaria atención por la visión futurista de las Tecnologías de la información y la comunicación (TICs).
Veure'n més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
image3
CaixaBank lanza una ofensiva para mejorar la atención a los mayores 
CaixaBank ha presentado el pasado día 23 diez iniciativas específicas para mejorar la atención personalizada a las personas mayores, que incluyen medidas como la extensión del horario de caja, la ampliación del equipo de consejeros sénior hasta 2.000 personas, el refuerzo de los canales de comunicación con el colectivo mayor y el compromiso de no abandonar las poblaciones en las que ahora está presente y ampliar el servicio de 'ofibuses'.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
How healthcare organizations are driving technological innovation in 2022
Healthcare organizations are at the center of clinical technology innovation, and with good reason: Healthcare technology advancements need to remain focused on the patient experience. Learn how to future-proof your organization's technology investments, and develop an actionable strategy for transitioning to cloud technology.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
image3
Digital Health Paradox: International Policy Perspectives to Address Increased Health Inequalities for People Living With Disabilities 
Using a scoping review, this article explores the potential benefits of digital technologies for the global population, with particular reference to people living with disabilities, using the autism community as a case study. We ultimately explore policies in Sweden, Australia, Canada, Estonia, the United Kingdom, and the United States to learn how policies can lay an inclusive foundation for digital health systems.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
2022 will be a 'transformative year' for health IT, says ONC head
"This year providers, patients, payers, public health practitioners, technology developers, researchers and other stakeholders will take the decade-long investment in health information technology to the next level," wrote Tripathi in an article for Health Affairs published Tuesday.
 
Veure'n més
 
Article del mes: Llibre blanc sobre la Intel·ligència Artificial aplicada a la salut
space
 
 

 

La intel·ligència artificial obre les portes a millorar el diagnòstic de les malalties, a personalitzar els tractaments i a impulsar la medicina preventiva.
El ‘Llibre Blanc sobre la IA aplicada a la salut’ ha estat elaborat per un equip integrat per consultors en innovació del centre tecnològic Eurecat i per l’Oficina Tècnica del CIDAI. Ha comptat també amb la contribució d’experts de la Fundació TIC Salut Social, EIT Health, el BSC, el CVC i d’IDEAI-UPC, i amb l’assessorament d’experts de Microsoft, NTT DATA, SDG Group, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació i2CAT.
Veure'n més
 

L’objectiu d’aquest Llibre Blanc és donar els arguments i les pistes per facilitar i accelerar l’adopció de la intel·ligència artificial en l’àmbit de la salut com un instrument clau per a un augment en l’eficàcia del sistema sanitari.


Com a punt de partida es reflexiona sobre el sistema de salut i el seu abast, es revisa el pes i la realitat del sector a Catalunya i s’identifiquen els principals reptes i tendències existents actualment. Elements com el creixement demogràfic i atenció sanitària a llarg termini; l’impuls de la digitalització; l’augment de la pressió sobre els sistemes sanitaris; canvi en l’estil de vida i expectatives dels pacients; crisi econòmica i social, són tots ells reptes als quals ha de donar resposta el sistema sanitari. En aquest sentit, s’identifiquen diverses tendències en el marc del sector de la salut que, de manera global, poden donar resposta a aquest conjunt de reptes presents: la medicina personalitzada i integral; la nutrició personalitzada; hospitals intel·ligents i assistència sanitària intel·ligent; dispositius mèdics i IoMT (Internet of Medical Things); tecnologia domiciliaria segura; robòtica assistencial; teràpies i processos basats en les dades (data-driven).


El llibre blanc pretén analitzar l’impacte que la IA pot tenir en la nostra societat i, més concretament, en l’àmbit de la salut, per tal d’inspirar els agents del sector i augmentar la penetració de la IA entre el sector públic i les empreses. L'objectiu és promoure l'adopció d'aquestes tecnologies al públic català, per millorar els serveis de salut a la ciutadania, donant un impuls a la innovació en aquest àmbit i, conseqüentment, fent d’aquesta transformació tecnològica una important contribució a la societat i al teixit economicoempresarial de tot el territori.


Fruit de les discussions amb els experts que han participat a l’estudi, s’han identificat les principals oportunitats de la IA en el sector de la salut:


  • Suport al diagnòstic
  • Planificació i guiat d’intervencions
  • Tractament personalitzat
  • Monitorització i sistemes de suport
  • Logística i gestió hospitalària.

L’estudi, a partir de les contribucions dels diferents experts que hi han participat, posa de relleu un conjunt de dificultats o barreres que suposen un fre al desenvolupament i l’adopció de la IA en l’àmbit de la salut en el context català. D’aquesta reflexió amb experts, tant del món empresarial com del sector públic i acadèmic, es destaquen principalment les següents barreres:


  • Manca de disponibilitat de dades de qualitat degut a la no integració i no homogeneïtat de les dades.
  • Manca de disponibilitat de dades de qualitat degut a la limitació associada al desplegament de la normativa existent de dades personals (GDPR)
  • Falta de col·laboració público-privada
  • Dificultat i poca agilitat per la compartició de dades: manca d’un entorn tecnològic de proves (sandbox)
  • Manca d’estratègia clara de les organitzacions respecte del possible rol de la IA en la seva operativa i presa de decisions
  • Manca de transparència i dificultat per garantir el comportament ètic dels models IA i la seguretat legal per a la posterior pràctica clínica.
  • Manca en la formació del personal sanitari en IA
  • Manca de talent expert en analítica avançada de dades i IA, i dificultat de retenció del mateix
  • Resistència al canvi dels professionals de la salut
  • Risc de no acceptació social.

Per últim, també amb la contribució del grup d’experts, s’elaboren un conjunt de recomanacions i propostes agrupades en dos blocs segons el nivell d’impacte que poden produir i segons el grau de viabilitat en el context català. 


El primer grup de mesures es considera amb un nivell d’impacte i viabilitat elevats:


  1.  Facilitació de l’accés a les dades de salut.
  2.  Suport a l’estratègia IA de les organitzacions.
  3.  Creació d’entorns de proves.
  4.  Facilitar la innovació público-privada.

Les propostes del segon grup es consideren amb un nivell d’impacte i viabilitat a més llarg termini:


  1.  Combatre la resistència al canvi en les organitzacions.
  2.  Formació i retenció de talent expert.
  3.  Sensibilització de la ciutadania.

Com a conclusió es considera que per poder avançar en les diferents recomanacions exposades s’aconsella impulsar una taula sectorial del sector de la salut que dinamitzi, coordini i impulsi les diferents línies de treball prioritzades.


space