Data d'enviament: 23/06/2022

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.
ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal

 
#15 - BUTLLETÍ MENSUAL - MARÇ 2022 


El butlletí del PECT BAGESS està gestionat per un sistema de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica, que analitza les tendències actuals i els avenços tecnològics reals i potencials, per donar respostes innovadores i competitives a les necessitats del sector, focalitzat en l’àmbit de la salut i la nutrició, d’organitzacions i empreses que donen serveis en l’àmbit de l’atenció a persones en situació de pre-fragilitat i de vulnerabilitat (malalts crònics) en el territori. Aquest butlletí es divideix en 5 seccions:


  • SECCIÓ 1 - Observatori de dependència i cronicitat: Recull totes les veus que es generen al voltant de la persona dependent: associacions de malalts, associacions de familiars, entitats locals i governamentals, institucions assistencials, sociosanitàries, associacions d’empreses en salut i social, etc.
  • SECCIÓ 2 - Smart Care Community: Recull totes aquelles notícies de tecnologies al voltant de la Intel·ligència Artificial i interfícies d’interacció home-màquina per co-dissenyar, implementar i validar tot tipus d'eines de gestió, aprenentatge o suport pel sector.
  • SECCIÓ 3 - Sociosanitari: En aquesta secció s'inclouen tot tipus de notícies relacionades amb el sector TIC i que ajudin a millorar la qualitat de vida del pacient crònic i fer més eficient la seva atenció.
  • SECCIÓ 4 - Acceleració Empresarial: Recull notícies relacionades amb la creació d’eines innovadores i de transferència de coneixement, acceleració, suport econòmic i mentoratge per l’acompanyament i viabilitat de nous productes i serveis en salut i social.
  • SECCIÓ 5 - Marc Legal: L'última secció recull informació relacionada amb la gestió de les dades, així com canvis legals i normatius que apliquin al sector.

 

SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
image3
Centro pionero para la atención de niños con enfermedades raras y/o crónicas 
El Hospital Sant Joan de Déu de Esplugues de Llobregat (Barcelona) ha puesto en marcha La Casa Sofía, primer centro para la atención de las enfermedades raras avanzadas y de la cronicidad compleja en pacientes pediátricos.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
La POP presenta su modelo para fomentar la participación de los pacientes
La Plataforma de Organizaciones de Pacientes (POP) ha presentado en Madrid ‘ParticipACCIÓN’, un modelo que tiene como objetivo fomentar la cooperación de los pacientes en la planificación de las políticas sanitarias.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
image9
 

 

The EU grapples with the ethics of AI in healthcare
More than 4,000 scientific papers have been published on AI and COVID-19 since the pandemic began, Alessandro Blasimme, a senior scientist, told participants at a recent panel on the future of science and technology in Europe.
Veure' més
 
 
image9
 

 

AWS teams with THREAD for AI-enabled clinical trials management
The cloud-based platform will help drive faster and more efficient research by automating data management, enabling predictive forecasts and more.
Veure' més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
 

 

Sensibilizar sobre la salud mental en los colegios
La Confederación SALUD MENTAL España, ha hecho balance de la séptima edición de su programa ‘#Descubre. No bloquees tu salud mental’, desarrollado entre los meses de septiembre y diciembre del pasado 2021 para informar a los alumnos de centros educativos de todo el país, sus familiares y sus profesores.
Veure'n més
 
 
 

 

Interna crea una guía con 3 pasos para valorar y tratar la obesidad
En el marco del Día Mundial de la Obesidad que hoy, 4 de marzo, se conmemora en todo el mundo bajo el lema “Todos necesitamos actuar”, médicos internistas de la Sociedad Española de Medicina Interna (SEMI) reiteran que la “obesidad representa un problema prioritario y creciente de salud pública cuyo abordaje trasciende del ámbito sanitario.
Veure'n més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
image3
Inserción laboral de personas con problemas de salud mental 
La Federación de Asociaciones de Familiares y Personas con Enfermedad Mental de Galicia (Salud Mental FEAFES Galicia) ha puesto en marcha su ‘Programa Integrado de Empleo’ para mejorar la ocupabilidad y la inserción laboral a través de iniciativas de intermediación que incluyen el desarrollo de itinerarios personalizados con acciones individualizadas y grupales para facilitar la adquisición de habilidades.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Digitalization in healthcare empowers patients
A digital platform that assembles and structures a wide variety of data in a user-friendly format has the potential to remedy this situation. If the platform can provide interoperability between different systems, it becomes even more useful.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
 

 

Patient hopes build around the European Health Data Space
The European Health Data Space (EHDS) will be a home for the data of patients across Europe. A draft of the regulation, which was leaked last week, said the system would promote the transfer of data across borders, supporting both delivery of care and research and innovation.
Veure'n més
 
space