Data d'enviament: 31/03/2022

 

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"Ecosistema d’Innovació per a les ciutats cuidadores"

 

Els PECT són projectes d’innovació i especialització intel·ligent territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.

 

El PECT Mataró-Maresme “Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, té l’objectiu de desenvolupar i implementar en el territori nous models i solucions innovadores enfocades a l’acompanyament de l’envelliment actiu i a l’atenció de persones en situació de fragilitat o dependència. Per aconseguir-ho, realitza processos de recerca, desenvolupament tecnològic i generació i transferència de coneixement entre els agents implicats, com a base per la creació d’ocupació i activitat econòmica d’alt valor afegit.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró, participat activament per la Fundació TecnoCampus, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i la Fundació El Maresme, i compta amb el suport del Consorci Sanitari del Maresme i de la Fundació TIC Salut Social.

 ÍNDEX:
Tòpic del mes: El son i els seus efectes en la salut   |  Editorial: article del mes  |  TIC  |  Simulació entorns reals  |  Dietes i hàbits saludables  |  Sociosanitari

 
Tòpic del mes: El son i els seus efectes en la salut
space

La salut es veu afectada per molts factors, alguns amb un efecte immediat i d’altres que es veuen amb el pas dels anys. És habitual que a la consulta mèdica el metge mesuri la pressió arterial i el pes del pacient, però poques vegades es pregunta als pacients com dormen. Avui en dia, l’ús constant de pantalles i les addiccions que aquestes comporten estan afectant negativament al son de les persones.


Està demostrat que el son és molt important pel desenvolupament cognitiu, especialment als primers anys de vida. Els nens en edat preescolar que no fan migdiades són pitjors en jocs de memòria que els que dormen (“Sleep spindles in midday naps enhance learning in preschool children. 2013”). Una línia d'investigació suggereix que un somni deficient pot augmentar el risc de patir Alzheimer, ja que fins i tot una nit de privació del son augmenta els nivells cerebrals de les proteïnes que formen grups tòxics en pacients amb Alzheimer (“β-Amyloid accumulation in the human brain after one night of sleep deprivation, 2018”). Fins i tot les reduccions modestes del son estan relacionades amb un augment de l'aïllament social i de la sensació de solitud (“Sleep loss causes social withdrawal and loneliness, 2018”).


L'impacte que té el son en la salut humana és innegable tal i com es pot veure en els estudis esmenats anteriorment, encara que molts dels estudis que s'han realitzat els darrers anys respecte al son tenen el problema de tenir mesures qualitatives, recollint les dades a través de qüestionaris que els enquestats responien a partir de les seves sensacions, envers d'un seguiment quantitatiu amb variables ben definides. Els avenços recents en la tecnologia de detecció, l'anàlisi de grans dades i la IA permeten un seguiment veritablement omnipresent i discret del son i els ritmes circadians. En els darrers anys, l’aparició del concepte dels efectes del son en la població adulta en publicacions arreu del món ha sigut estable, amb un creixement en el nombre de publicacions des de 2019:Figura 1. Aparició en publicacions dels efectes del son en la població adulta (2010-2022). Font: Linknovate.


A nivell d’estudis, els wearables ofereixen el potencial de desplegar el monitoratge del son a escala en grans poblacions. Els resultats d’aquests estudis es poden utilitzar per proporcionar una evidència millor i més primerenca de l'eficàcia del tractament en els trastorns del son. Durant anys diversos estudis han confirmat que l’impacte del son es significatiu per a la salut de les persones, així com pel potencial desenvolupament de malalties cròniques, tot i que és important avaluar objectivament les mètriques del son, com ara la qualitat del mateix o el temps dedicat a dormir, mitjançant mesures quantitatives, en comptes de confiar en els qüestionaris que es fan servir habitualment com s'ha esmetat anteriorment.


Els efectes negatius de no respectar i no donar-li la importància que el cos demana al son es veuen reforçats per nombrosos estudis, a continuació dos exemples: la combinació de no tenir una bona qualitat del son i fer una mala dieta es va associar amb les probabilitats més altes de desenvolupar malalties (“Sleep, diet, activity, and incident poor self-rated health: A population-based cohort study. 2021”); així com que les persones que dormen menys hores totals per la nit tenen més risc de patir malalties cardiovasculars i una major mortalitat general (“Association of Longitudinal Patterns of Habitual Sleep Duration With Risk of Cardiovascular Events and All-Cause Mortality. 2020”).


Ampliant l'anàlisi de publicacions presentada en el gràfic anterior, també es veu com les publicacions actuals al voltant del son i el seu efecte en la població adulta estan elaborades principalment per pimes, apropant la seva aplicació al mercat en forma de solucions pel públic:Figura 2. Aparició dels efectes del son en la població adulta en publicacions per tipus d’organització (2010-2022). Font: Linknovate


 


 


 Editorial: article del mes
space

Una nova plataforma digital amb intel·ligència artificial permetrà monitorar la mobilitat de les persones i el risc de caigudes
Una nova plataforma digital amb intel·ligència artificial permetrà monitorar la mobilitat de les persones i el risc de caigudes. El Mobile World Congress mostra aquesta setmana a Barcelona una plataforma digital desenvolupada per la companyia Ephion Health que permetrà monitorar, mitjançant intel·ligència artificial, l’estat funcional dels pacients en termes de mobilitat, amb diverses aplicacions, com l’avaluació del risc de caiguda de persones d’edat avançada amb signes de fragilitat. En aquesta línia, l’Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona i la companyia Ephion Health, creada pel centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Sant Joan de Déu i The Collider, el programa d’innovació de Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), han posat les bases per al desenvolupament d’un projecte pilot orientat a la identificació del risc de caigudes de persones grans. Per fer-ho, “es podrà integrar la tecnologia desenvolupada per Ephion Health juntament amb Eurecat, aplicada en l’actualitat a malalties neuromusculars, per mesurar amb precisió l’afectació en el patró del moviment de persones amb signes de fragilitat funcional i la seva correlació amb el risc de caiguda”, afirma el director de Digital Health d’Eurecat, Felip Miralles. “El repte està en desenvolupar una eina que faciliti la tasca dels professionals de la salut, tot afavorint la seva implantació en els centres, alhora que tingui una aplicabilitat per a un número elevat de pacients. I no parlem només de la eina en sí, sinó de les accions preventives aplicades degut a la detecció del risc de caigudes, que  haurien de tenir un impacte directe en resultats de salut i qualitat de vida de la població amb fragilitat funcional”, explica Dani Regaña, director de Projectes i Millora Continua de l’Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona. Per a l’ús de la plataforma en casos de persones grans, s’ha de tenir en compte “l’adaptació del sistema per poder fer un monitoratge en remot dels pacients, per la seva condició de fragilitat i la dificultat que implica que assisteixin de forma freqüent als centres assistencials.
 
Veure'n més
TIC
space
 
image3
Un análisis de heces podría ayudar a la detección precoz del cáncer de páncreas 
El cáncer de páncreas no es de los tipos más frecuentemente diagnosticados, pero sí de los más letales, representa la tercera causa de muerte por esta enfermedad en España, por detrás del de pulmón y el colorrectal, y séptima en el mundo.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
El rejuvenecimiento celular revierte el envejecimiento en ratones sin dejar secuelas
Envejecer conlleva, tarde o temprano, ciertos efectos secundarios no deseados, desde huesos frágiles y músculos más débiles hasta un mayor riesgo de enfermedades cardiovasculares y cáncer. Por eso, la ciencia lleva años tratando de luchar contra las consecuencias de la edad.
 
Veure'n més
 
Simulació entorns reals
space
 
image3
Descubren una proteína que protege al cerebro de la enfermedad de Alzheimer 
Un equipo de investigadores del CSIC ha mostrado que una proteína denominada LRP3, poco conocida, controla los niveles de beta amiloide, la proteína que se acumula en el cerebro de las personas con alzhéimer formando las placas que caracterizan a esta enfermedad.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
La covid grave se asocia con más riesgos de salud mental a largo plazo
Un nuevo estudio publicado en la revista The Lancet Public Health indica que la enfermedad grave por covid-19 está relacionada con un aumento del riesgo de sufrir efectos adversos para la salud mental a largo plazo. Los resultados sugieren que, en general, los pacientes que se contagiaron por SARS-CoV-2 eran más propensos a experimentar síntomas depresivos.
 
Veure'n més
 
Dietes i hàbits saludables
space
 
image3
El ayuno intermitente para retrasar el envejecimiento 
El oxígeno nos permite vivir, pero es tremendamente corrosivo y daña nuestras células, que tienen que regenerarse constantemente.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Los beneficios de tener perro
Una encuesta sugiere que aquellos que tienen un perro tendrían menos riesgo de desarrollar discapacidades físicas que los que nunca han tenido uno.
 
Veure'n més
 
Sociosanitari
space
 
image3
El sector sanitario apuesta por la inteligencia artificial 
Los avances en el análisis de datos, junto con la integración de grandes cantidades de información sanitaria, están ayudando en el día a día de la investigación clínica.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Nurse-Led Telehealth Self-care Promotion Program
In recent years, telehealth has become a common channel for health care professionals to use to promote health and provide distance care.
 
Veure'n més
 
space