Newsletter de Vigilància Tecnològica

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2012-2020.

 

El PECT "HubB30, més enllà de la circularitat" és una experiència pilot focalitzada en el Residu Zero que ha de permetre dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i el espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania) i els processos d’innovació oberta.

 

Aquesta activitat s’emmarca dins de l’operació 7: Observatori “HUBB30 Residu 0”, i té per objectiu mostrar les iniciatives i els avenços tecnològics relacionats amb l’economia circular en aquells sectors on la Comissió Europea marca mesures concretes, segons s’indica en el Pla d’acció per la economia circular.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, participat activament per l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca de la UAB, Fundació Eurecat i Esade, i compta amb el suport de l'àmbit B30.ÍNDEX:
Electrònica i TIC  |  Bateries i vehicles  |  Envasos i embalatges  |  Plàstics  |  Productes tèxtils  |  Construcció i edificis  |  Aliments, aigua i nutrients  |  Altres

 
 
Electrònica i TIC
space


 
Les Biblioteques Públiques de Catalunya se sumen a una campanya de reciclatge de dispositius electrònics.
El Departament de Cultura, mitjançant les Biblioteques Públiques de Catalunya, amb la col·laboració de la plataforma sense ànim de lucre Labdoo, participa en una campanya de reciclatge per proveir de dispositius electrònics a escoles d’arreu del món. Les biblioteques públiques exerceixen com a punts de recollida d’ordinadors portàtils i tauletes en desús per tal d’afavorir l’economia circular i l’accés a l’educació i a la digitalització dels infants més necessitats d’arreu.
 
Veure'n més
Royal Mint to build plant for turning e-waste to gold
The Royal Mint has announced plans to build a world-first plant in South Wales to recover gold from electronic waste.
 
Veure'n més
Bateries i vehicles
space


 
Nuevas medidas europeas para que las baterías sean más sostenibles y éticas
El Parlamento Europeo trabaja en una actualización de la directiva actual sobre baterías para garantizar que estas puedan ser reutilizadas, refabricadas o recicladas al final de su vida útil.
 
Veure'n més
Envasos i embalatges
space


 
Creix l’ús de sistemes alternatius a les bosses de plàstic per anar a comprar.
Des de 2007 fins a 2020, l’ús de les bosses de plàstic de nanses d’un sol ús s’ha reduït un 85%. Especialment ha sofert una gran davallada, del 68%, entre els anys 2018 i 2020. La ciutadania, cada cop més, utilitza sistemes alternatius per anar a comprar, com el cabàs, el carretó de la compra, les bosses reutilitzables o les bosses de malla. Igualment, el sector del comerç opta per envasos més respectuosos amb el medi ambient, com ara les bosses compostables o de paper, i també pot fomentar els elements reutilitzables.
 
Veure'n més
New eco-friendly material could replace plastic packaging
Researchers at São Paulo State University in Brazil have produced a new plastic material that as well as being biodegradable and anti-microbial, is also edible.
 
Veure'n més
Plàstics
space


 
Un informe de Zero Waste Europe analitza la circularitat del plàstic PET a Europa.
L’informe ‘How circular is PET?’ realitzat per Zero Waste Europe, analitza la circularitat de les ampolles fabricades amb plàstics PET en el cas concret estudiat a Europa. Aquest posa de manifest que la majoria del plàstic tereftalat de polietilè (PET) que es recupera de les ampolles, no es torna a convertir en noves ampolles de PET. Conseqüentment, es manifesta que caldrien millores en el disseny, la recollida i el reciclatge d’aquest plàstic per millorar-ne la circularitat.
 
Veure'n més
Nuevas tecnologías de modificación molecular de materiales termoestables para hacerlos reciclables
En el marco del programa Horizonte 2020, el proyecto VIBES, liderado por el centro tecnológico Aitiip y financiado por la Comisión Europea con más de cinco millones de euros, se ofrece como solución, proponiendo una innovadora tecnología de recuperación de componentes, mediante el desarrollo de un nuevo y mejorado material termoestable, a partir de modificaciones químicas en su materia prima.
 
Veure'n més
Aitiip coordina un proyecto europeo para biodegradar plásticos con enzimas y reciclar aviones
Tras 18 meses en activo, el proyecto Bizente, coordinado por Aitiip Centro Tecnológico, continúa desarrollando desarrollado una tecnología pionera que permitirá biodegradar compuestos termoestables, hasta ahora no reciclables, mediante el uso de enzimas.
 
Veure'n més
Productes tèxtils
space


 
S’obre una convocatòria d’ajuts per crear productes o serveis per a la moda circular.
Fashion for Change ha llençat una convocatòria oberta fins al 19 d’abril per finançar 25 projectes de consorcis plurinacionals formats per empreses, Pimes i entitats de tota la cadena de valor de la moda. Els objectius de les propostes han d’estar vinculats amb el desenvolupament de noves fibres o el reciclatge de materials, models de reaprofitament, reutilització i reparació, o sistemes de programari per a una producció a demanda, entre d’altres.
 
Veure'n més
Vestirse con bolsas de plástico: un nuevo textil autorrefrigerante con bolsas recicladas
Una innovadora tecnología convierte el polietileno en un material transpirable apto para prendas de vestir.
 
Veure'n més
Construcció i edificis
space


 
Crumb rubber from end-of-life tyres recycled into concrete
A novel approach to rubber recycling could see end-of-life tyres repurposed into concrete for residential constructions, claim researchers in Australia.
 
Veure'n més
Un edificio rehabilitado ahorra entre un 30% y un 40% de agua
La edificación y el urbanismo juegan un papel muy importante en una gestión sostenible del agua que permita reducir el gasto por persona. Yolanda del Rey, responsable de Certificación de GBCe, asegura que “el parque edificado en España está muy envejecido, por lo que es muy importante mejorar la eficiencia de sus griferías y aparatos sanitarios”. 
 
Veure'n més
Aliments, aigua i nutrients
space


 
S’analitza el cicle de materials al sector de la distribució alimentària.
Al seu article, Laura Batlle, investigadora de la beca postdoctoral ARECO a la Càtedra UNESCO de Cicle de vida i Canvi Climàtic d’ESCI-UPF, assenyala que les estratègies de reutilització, reparació, reacondicionament i refabricació són preferibles al reciclatge i recuperació. Batlle detalla també el cicle de materials i la seva aplicació al sector de la distribució alimentària, amb diverses estratègies per mantenir l’estoc de productes segons els diferents tipus de caixes que s’hi solen utilitzar.
 
Veure'n més
S’analitza el malbaratament alimentari i estratègies per aturar-lo.
Un butlletí especial de la Diputació de Barcelona analitza les causes del malbaratament alimentari en tots els processos de la cadena alimentària, vist que és el responsable d’entre el 8 i el 10% de les emissions globals amb efecte hivernacle. Aquest butlletí compta també amb diverses entrevistes amb agents socials que intenten aturar aquest malbaratament i posa de relleu els canvis necessaris per redreçar la situació mitjançant notícies i recursos.
 
Veure'n més
Altres
space


 
S’aprova el PERTE d’Economia Circular per accelerar la transició cap a un sistema productiu més eficient i sostenible en l’ús de matèries primeres.
El Consell de Ministres ha aprovat el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) d’Economia Circular que té com objectiu incrementar la competitivitat dels sectors industrials i l’empresa, com igualment, assegurar una major autonomia estratègica en un context d’alta incertesa internacional.
 
Veure'n més
Es convoquen 1,2 milions d'euros en ajuts per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals.
L’ARC obre una convocatòria de subvencions per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals dotada amb 1,2 milions d’euros. Hi poden optar ens locals (ajuntaments, entitats municipals descentralitzades, consells comarcals, mancomunitats de municipis, consorcis i diputacions, entre d'altres), així com entitats sense ànim de lucre i universitats. El termini de presentació de les sol·licituds és d’un mes a comptabilitzar a partir del 17 de març.
 
Veure'n més
New EU proposals to tackle greenwashing and boost Europe’s ‘resource independence’
The European Commission has presented a package of European Green Deal proposals that will set out to make sustainable products ‘the norm’ in the EU, boost circular business models and ‘empower consumers for the green transition’.
 
Veure'n més
space