Newsletter de Vigilància Tecnològica

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2012-2020.

 

El PECT "HubB30, més enllà de la circularitat" és una experiència pilot focalitzada en el Residu Zero que ha de permetre dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i el espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania) i els processos d’innovació oberta.

 

Aquesta activitat s’emmarca dins de l’operació 7: Observatori “HUBB30 Residu 0”, i té per objectiu mostrar les iniciatives i els avenços tecnològics relacionats amb l’economia circular en aquells sectors on la Comissió Europea marca mesures concretes, segons s’indica en el Pla d’acció per la economia circular.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, participat activament per l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca de la UAB, Fundació Eurecat i Esade, i compta amb el suport de l'àmbit B30.ÍNDEX:
Electrònica i TIC  |  Bateries i vehicles  |  Envasos i embalatges  |  Plàstics  |  Productes tèxtils  |  Construcció i edificis  |  Aliments, aigua i nutrients  |  Altres

 

Abril 2022


 
Electrònica i TIC
space


 
Research grant awarded to functional coatings recycling project
A Swansea University research project aimed at bringing a circular economy ‘one step closer’, has received a £1.2 million research grant from the Engineering and Physical Science Research Council (EPSRC).
 
Veure'n més
El Parlament europeu prepara mesures i normes concretes per a garantir el dret a reparar. Obre en una nova finestra.
Aquest article analitza les raons per les quals els eurodiputats, des de fa deu anys, treballen perquè la Unió Europea compti amb unes mesures per garantir el dret a reparar dels consumidors. A més, explica quines són les mesures que es demanaran com, per exemple, incentius per tal que els consumidors optin per reparar en lloc de substituir els productes o rebre un aparell de substitució mentre duri la reparació.
 
Veure'n més
Bateries i vehicles
space


 
Las ONGs exigen compromisos y responsabilidad a los gobiernos sobre las baterías
Cuatro de las organizaciones ambientales más grandes de Europa (ECOS – Environmental Coalition on Standards, European Environmental Bureau (EEB), Transport & Environment (T&E) y Deutsche Umwelthilfe (DUH)) piden a los negociadores que introduzcan un marco legislativo ambientalmente ambicioso para las baterías, en particular en cuanto a due diligence, baja huella de carbono, recolección de baterías usadas, establecimiento de un sistema de depósito, requisitos de reemplazabilidad, reciclaje de alta calidad, prevención de importaciones ilegales y promoción de aplicaciones de segunda vida.
 
Veure'n més
El Hub b30 celebra una jornada sobre el reciclatge i la reutilització de bateries de vehicles elèctrics. Obre en una nova finestra.
En la discussió del Brunch d’Innovació es va posar de manifest que l’electrificació del sector de l’automoció ha comportat posar bateries grans i pesades als vehicles perquè puguin ser eficients. Per tant, el debat és ara si l’electromobilitat és la solució més sostenible a llarg termini. Després de conèixer els projectes d’Eurecat, l’IREC, Millor Battery, Enchufing i Baltasar, en el debat es va tractar de quines serien les actuacions a aplicar per tancar més el cercle de la circularitat de les bateries.
 
Veure'n més
Envasos i embalatges
space


 
Burger King becomes first fast-food restaurant in UK to trial re-usable and returnable packaging
Burger King UK has become the first quick-service-restaurant corporation in the UK to trial a new range of re-usable and returnable packaging for its burgers and sides.The pilot launch has been created in partnership with global re-use platform, Loop, and will see the famous fast-food chain try out the first ever re-usable burger container or ‘clamshell’.
 
Veure'n més
“World’s first” tyres made with polyester from recycled PET bottles launched by Continental
Continental says it has become the first tyre manufacturer to launch volume production of recycled polyester yarn obtained from PET plastic bottles into passenger car tyres.
 
Veure'n més
Las empresas de bienes de consumo unen fuerzas junto con el reciclaje químico
Como parte de su misión de abordar el desafío de la contaminación plástica y ayudar a promover un mundo donde ningún plástico termine en la naturaleza, la Coalición de Acción de Residuos Plásticos del Foro de Bienes de Consumo (CGF) se complace en anunciar la publicación de una Visión y Documento de Principios, titulado "Reciclaje químico en una economía circular para plásticos", que fomenta el desarrollo de nuevas tecnologías de reciclaje de plásticos que cumplan con seis principios clave para un desarrollo creíble, seguro y ambientalmente racional.
 
Veure'n més
Plàstics
space


 
Barcelona Centre de Disseny posa en marxa una enquesta per estudiar la introducció de plàstics reciclats mitjançant el disseny circular.
El qüestionari es pot respondre online i forma part de l’estudi per a la introducció de plàstics reciclats al mercat mitjançant el disseny que han posat en marxa Barcelona Centre de Disseny i Oiko Design Office per potenciar el disseny circular. S’emmarca en el projecte INPREDI, que vol potenciar la substitució de matèries verges per plàstics reciclats en el disseny i desenvolupament de projectes.
 
Veure'n més
Second edition of “Circular Economy for Plastics” report launched
The report assesses plastics flows related to production, conversion, consumption, waste management, recycling, and use of recycled plastics in Europe in 2020. Despite positive developments, the report signals the need to accelerate progress to reach circularity objectives, Plastics Europe says.
 
Veure'n més
El papel del láser en la lucha contra los microplásticos
Hasta ahora, las plantas de tratamiento de aguas residuales no han sido capaces de filtrar suficientemente los diminutos microplásticos presentes en las aguas residuales, pero esto podría cambiar pronto: El primer filtro de microplásticos perforado con láser se está probando en una planta de tratamiento de aguas residuales.
 
Veure'n més
Productes tèxtils
space


 
Europa presenta una estratègia circular per als tèxtils que en fomenta la durabilitat, la reutilització i el reciclatge.
La Comissió Europea ha presentat una nova Estratègia per a uns Tèxtils Sostenibles i Circulars (Strategy for Sustainable and Circular Textiles) per donar resposta als reptes del sector tèxtil amb un marc de treball que convida a adoptar a les institucions europees, als països membres i a tota la cadena de valor internacional.
 
Veure'n més
Tumble drying culpable for release of airborne microfibres
Tumble drying laundry releases nearly the same amount of microfibres into the air as those released down the drain when the same load is machine washed.
 
Veure'n més
Construcció i edificis
space


 
La gestión catalana de los residuos de construcción y demolición es presentada en Panamá y Costa Rica
La Agencia de Residuos de Cataluña y la empresa Gestora de Runas de la Construcción encabezan esta semana una misión institucional en Panamá y Costa Rica junto a dos empresas constructoras catalanas establecidas en ambos países, Copisa y Rubau.
 
Veure'n més
VALREC avanza hacia la circularidad en la gestión de Residuos de Construcción y Demolición
VALREC, proyecto de economía circular financiado por la Comunidad de Madrid (CAM) para potenciar el uso de los Residuos de Construcción y Demolición (RCD) en la fabricación ecoeficiente de nuevos productos de construcción, ya muestra sus primeros avances.
 
Veure'n més
La UE contempla que cada edificio se componga en un 50% de materiales reutilizados, reciclados o de fuentes responsables
Tanto nuevos como rehabilitados, según lo propone la Platform on Sustainable Finance que, a petición de la Comisión Europea, recoge en su informe final una serie de criterios técnicos para determinar qué actividades del sector de la construcción contribuyen sustancialmente a la economía circular.
 
Veure'n més
Aliments, aigua i nutrients
space


 
Construiran parcs fotovoltaics en 29 depuradores catalanes perquè el consum de les depuradores provingui d’energies renovables i pròpies.
La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat el pla d’eficiència energètica de les depuradores de Catalunya. El pla preveu invertir 159 milions d’euros, en un termini màxim de 10 anys, per aconseguir assolir que el 78% de l’energia per garantir el funcionament de les depuradores provingui d’energies renovables i pròpies. S’invertiran, ja aquest any 2022, 3,3 milions d’euros per construir parcs fotovoltaics en 29 depuradores de tot Catalunya, impulsant així la descarbonització del cicle de l’aigua.
 
Veure'n més
S’inaugura el centre Foodback d’aprofitament alimentari de Mercabarna.
El Foodback és un projecte pioner de bioeconomia circular que té com a objectiu incrementar l’aprofitament de fruites i hortalisses no comercialitzables, però que són aptes per al consum humà.
 
Veure'n més
Altres
space


 
La Comissió Europea proposa nous drets dels consumidors per conèixer la durabilitat i la capacitat de reparació dels productes.
La Comissió Europea ha proposat actualitzar les normes de la Unió Europea en matèria de protecció dels consumidors per capacitar-los per a la transició ecològica. Amb la nova normativa, els consumidors tindran dret a saber durant quant de temps està previst que duri un producte i com pot reparar-se si es dona el cas. A més, es prohibirà el blanqueig ecològic amb declaracions mediambientals poc fiables o falses, així com les pràctiques que no deixin clara la durabilitat d’un producte.
 
Veure'n més
space