Hi ha moltes raons per les quals es tendeix a tornar-se més sedentari amb l'edat. Això es veu ocasionat per problemes de salut i de pes, dolor articular i ossi, o preocupacions per caure a causa de la pèrdua de mobilitat que acompanya l’envelliment. A mesura que una persona envelleix, un estil de vida actiu es torna més important que mai per a la salut. L'activitat física afecta en gran mesura a la longevitat, afegint anys addicionals a l’esperança de vida dels individus que s’exerciten. Tenir un estil de vida actiu no és només afegir anys a la teva vida, sinó afegir vida als teus anys, ja que la qualitat de vida també es veu millorada amb l’exercici físic.
Moure's pot ajudar a augmentar l’energia, mantenir la independència, protegir el cor i controlar els símptomes de la malaltia o el dolor, així com el pes. L'exercici regular també és bo per a la ment, l'estat d'ànim i la memòria.
Aquest tòpic s’ha vingut estudiant durant els darrers anys fent multitud d’estudis analítics en la població adulta, alguns estudis que confirmen que l’activitat física millora la qualitat de vida, per posar alguns exemples són:
- Giulia Baldelli et Al. Physical activity interventions to improve the quality of life of older adults living in residential care facilities: a systematic review, 2021.
- Figueira, H.Aet Al. A Descriptive Analytical Study on Physical Activity and Quality of Life in Sustainable Aging. Sustainability 2021
- Esain I. et Al. Mujeres mayores de 65 años que realizan ejercicio físico supervisado: diferencias en la capacidad física, la actividad física y la calidad de vida en función de su velocidad de la marcha, 2021.
En els darrers anys, l’aparició del concepte dels efectes de l’exercici físic en la millora de la qualitat de vida de la població adulta en publicacions arreu del món ha sigut estable, amb un gran creixement en el nombre de publicacions des de 2019:
Figura 1. Aparició en publicacions deefectes dels efectes l’exercici físic en la millora de la qualitat de vida de la població adulta (2010-2022). Font: Linknovate.
Els principals beneficis físics i mentals de fer exercici físic són els següents:
- Controlar el pes corporal: a mesura que el metabolisme s'alenteix de manera natural amb l'edat, mantenir un pes saludable pot esdevenir un repte. L'exercici regular ajuda a augmentar el metabolisme i augmentar la massa muscular, ajudant al cos a cremar més calories.
- Reduir l'impacte les malalties cròniques: les persones que fan exercici tendeixen a tenir un funcionament immunològic i digestiu millorat, una millor pressió arterial i densitat òssia, i un menor risc de malaltia d'Alzheimer, diabetis, obesitat, malalties del cor, osteoporosi i certs càncers.
- Millora la son: el son de qualitat és vital per a la salut general a mesura que s’envelleix. L'activitat regular ajuda a adormir-se més ràpidament, dormir més profundament i despertar-se amb més energia.
- Augmentar l’estat d'ànim i autoconfiança: l'exercici és un gran calmant de l'estrès i les endorfines produïdes poden ajudar a reduir els sentiments de tristesa, depressió i ansietat. Ser actiu i sentir-se fort també ajuda a sentir-se més segur d'un mateix.
- Millorar la funció cerebral: activitats com el Sudoku o els mots encreuats poden ajudar a mantenir el cervell actiu, però poc s'acosta als efectes beneficiosos de l'exercici sobre el cervell. Pot ajudar a funcions cerebrals tan diverses com la multitasca i la creativitat, i ajudar a prevenir la pèrdua de memòria, el deteriorament cognitiu i la demència. Tenir un estil de vida actiu fins i tot pot ajudar a frenar la progressió de trastorns cerebrals com la malaltia d'Alzheimer.
L'ideal és que les rutines d'exercici per a persones grans haurien d'incorporar una combinació d'exercici aeròbic, entrenament de força/resistència i exercicis d'estirament/flexibilitat. Els programes de fitness de moda i els règims d'alta intensitat no són una opció pràctica ni segura per a la majoria de persones grans.
Ampliant l’anàlisi de publicacions presentada en el gràfic anterior, també es veu com les publicacions actuals al voltant dels efectes de l’exercici físic en la millora de la qualitat de vida de la població adulta estan elaborades principalment per universitats, ja que la majoria de publicacions que es veuen arreu del món són principalment científiques:
Figura 2. Aparició dels efectes de l’exercici físic en la millora de la qualitat de vida de la població adulta en publicacions per tipus d’organització (2010-2022). Font: Linknovate.
|