Data d'enviament: 02/06/2022

 

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"Ecosistema d’Innovació per a les ciutats cuidadores"

 

Els PECT són projectes d’innovació i especialització intel·ligent territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.

 

El PECT Mataró-Maresme “Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, té l’objectiu de desenvolupar i implementar en el territori nous models i solucions innovadores enfocades a l’acompanyament de l’envelliment actiu i a l’atenció de persones en situació de fragilitat o dependència. Per aconseguir-ho, realitza processos de recerca, desenvolupament tecnològic i generació i transferència de coneixement entre els agents implicats, com a base per la creació d’ocupació i activitat econòmica d’alt valor afegit.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró, participat activament per la Fundació TecnoCampus, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i la Fundació El Maresme, i compta amb el suport del Consorci Sanitari del Maresme i de la Fundació TIC Salut Social.

 



ÍNDEX:
Tòpic del mes: L´exercici físic i la millora de la qualitat de vida en la població adulta  |  Editorial: article del mes  |  TIC  |  Simulació entorns reals  |  Dietes i hàbits saludables  |  Sociosanitari

 
Tòpic del mes: L´exercici físic i la millora de la qualitat de vida en la població adulta
space

Hi ha moltes raons per les quals es tendeix a tornar-se més sedentari amb l'edat. Això es veu ocasionat per problemes de salut i de pes, dolor articular i ossi, o preocupacions per caure a causa de la pèrdua de mobilitat que acompanya l’envelliment. A mesura que una persona envelleix, un estil de vida actiu es torna més important que mai per a la salut. L'activitat física afecta en gran mesura a la longevitat, afegint anys addicionals a l’esperança de vida dels individus que s’exerciten. Tenir un estil de vida actiu no és només afegir anys a la teva vida, sinó afegir vida als teus anys, ja que la qualitat de vida també es veu millorada amb l’exercici físic.


Moure's pot ajudar a augmentar l’energia, mantenir la independència, protegir el cor i controlar els símptomes de la malaltia o el dolor, així com el pes. L'exercici regular també és bo per a la ment, l'estat d'ànim i la memòria.


Aquest tòpic s’ha vingut estudiant durant els darrers anys fent multitud d’estudis analítics en la població adulta, alguns estudis que confirmen que l’activitat física millora la qualitat de vida, per posar alguns exemples són:


- Giulia Baldelli et Al. Physical activity interventions to improve the quality of life of older adults living in residential care facilities: a systematic review, 2021.


- Figueira, H.Aet Al. A Descriptive Analytical Study on Physical Activity and Quality of Life in Sustainable Aging. Sustainability 2021


- Esain I. et Al. Mujeres mayores de 65 años que realizan ejercicio físico supervisado: diferencias en la capacidad física, la actividad física y la calidad de vida en función de su velocidad de la marcha, 2021.


En els darrers anys, l’aparició del concepte dels efectes de l’exercici físic en la millora de la qualitat de vida de la població adulta en publicacions arreu del món ha sigut estable, amb un gran creixement en el nombre de publicacions des de 2019:



Figura 1. Aparició en publicacions deefectes dels efectes l’exercici físic en la millora de la qualitat de vida de la població adulta (2010-2022). Font: Linknovate.


Els principals beneficis físics i mentals de fer exercici físic són els següents:


- Controlar el pes corporal: a mesura que el metabolisme s'alenteix de manera natural amb l'edat, mantenir un pes saludable pot esdevenir un repte. L'exercici regular ajuda a augmentar el metabolisme i augmentar la massa muscular, ajudant al cos a cremar més calories.


- Reduir l'impacte les malalties cròniques: les persones que fan exercici tendeixen a tenir un funcionament immunològic i digestiu millorat, una millor pressió arterial i densitat òssia, i un menor risc de malaltia d'Alzheimer, diabetis, obesitat, malalties del cor, osteoporosi i certs càncers.


- Millora la son: el son de qualitat és vital per a la salut general a mesura que s’envelleix. L'activitat regular ajuda a adormir-se més ràpidament, dormir més profundament i despertar-se amb més energia.


- Augmentar l’estat d'ànim i autoconfiança: l'exercici és un gran calmant de l'estrès i les endorfines produïdes poden ajudar a reduir els sentiments de tristesa, depressió i ansietat. Ser actiu i sentir-se fort també ajuda a sentir-se més segur d'un mateix.


- Millorar la funció cerebral: activitats com el Sudoku o els mots encreuats poden ajudar a mantenir el cervell actiu, però poc s'acosta als efectes beneficiosos de l'exercici sobre el cervell. Pot ajudar a funcions cerebrals tan diverses com la multitasca i la creativitat, i ajudar a prevenir la pèrdua de memòria, el deteriorament cognitiu i la demència. Tenir un estil de vida actiu fins i tot pot ajudar a frenar la progressió de trastorns cerebrals com la malaltia d'Alzheimer.


L'ideal és que les rutines d'exercici per a persones grans haurien d'incorporar una combinació d'exercici aeròbic, entrenament de força/resistència i exercicis d'estirament/flexibilitat. Els programes de fitness de moda i els règims d'alta intensitat no són una opció pràctica ni segura per a la majoria de persones grans.


Ampliant l’anàlisi de publicacions presentada en el gràfic anterior, també es veu com les publicacions actuals al voltant dels efectes de l’exercici físic en la millora de la qualitat de vida de la població adulta estan elaborades principalment per universitats, ja que la majoria de publicacions que es veuen arreu del món són principalment científiques:



Figura 2. Aparició dels efectes de l’exercici físic en la millora de la qualitat de vida de la població adulta en publicacions per tipus d’organització (2010-2022). Font: Linknovate.


 

Editorial: article del mes
space
Un nuevo sistema tecnológico aplica la nutrición de precisión para generar consejos dietéticos y de hábitos de vida personalizados basados en biomarcadores
Un nuevo sistema tecnológico aplica la nutrición de precisión para generar consejos dietéticos y de hábitos de vida personalizados basados en biomarcadores El proyecto PREVENTOMICS, coordinado por el centro tecnológico Eurecat, ha desarrollado un sistema de recomendaciones personalizadas nutricionales y de hábitos de vida saludables, que se basan en biomarcadores, costumbres alimentarias y características físicas y conductuales de los usuarios para generar planes a medida. Esta plataforma innovadora permitiría integrarse con aplicaciones tecnológicas que necesiten aplicar la nutrición de precisión en cualquier tipo de tratamiento, enfermedad o situación vital definida, y donde los factores genéticos, biológicos, nutricionales y psicológicos sean relevantes. El proyecto ha abordado el potencial de las ciencias ómicas, especialmente la metabolómica para conocer el estado del metabolismo, y de técnicas para inducir un cambio de comportamiento en las personas, para contar con herramientas de nutrición personalizada preventiva, que promuevan cambios en los hábitos actuales y consigan mejorar la salud individual de forma sostenida y duradera. Los resultados del proyecto indican que las aplicaciones digitales vinculadas con la alimentación podrían utilizar el sistema de recomendaciones creado por el proyecto PREVENTOMICS (Empowering consumers to PREVENT diet-related diseases through OMICS sciences) como se ha demostrado, por ejemplo, integrándose con aplicaciones para fomentar dietas saludables, realizar una compra más personalizada o para el encargo de comida a domicilio. El investigador principal del proyecto y director de la Unidad de Nutrición y Salud de Eurecat, Dr. Josep Maria del Bas, explica que «el uso de la nutrición personalizada está contribuyendo a mantener nuevos hábitos de vida saludables, a aumentar la satisfacción y la confianza de los usuarios en una dieta más personalizada y a promover una mayor adherencia a la dieta mediterránea». La eficacia de la herramienta de personalización se ha validado en tres casos de uso con distintas empresas de la cadena de valor alimentaria mediante estudios de intervención con voluntarios en cuatro países europeos.
 
Veure'n més

TIC
space
 
image3
Behind IISc researchers’ 3D printed gloves for rehabilitating stroke patients 
Researchers at IISc – Abhijit Chandra Roy, DST-Inspire faculty, and Aveek Bid, associate professor at the Department of Physics, have developed a soft, wearable device that uses the fundamental properties of light to sense a patient’s limb or finger movements.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Aging Brain Initiative awards fund five new ideas to study, fight neurodegeneration
Neurodegenerative diseases are defined by an increasingly widespread and debilitating death of nervous system cells, but they also share other grim characteristics: Their cause is rarely discernible and they have all eluded cures. To spur fresh, promising approaches and to encourage new experts and expertise to join the field, MIT’s Aging Brain Initiative (ABI) this month awarded five seed grants.
 
Veure'n més
 
Simulació entorns reals
space
 
image3
La dificultad visual se puede confundir con deterioro del cerebro en mayores 
Las pruebas cognitivas que se basan en tareas dependientes de la visión podrían estar sesgando los resultados de hasta una cuarta parte de las personas mayores de 50 años que tienen problemas visuales no diagnosticados.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Piden a Sanidad crear equipos de Atención Primaria específicos para las residencias de ancianos
La patronal de las residencias de mayores, Aerte, ha pedido a la Conselleria de Sanidad que aproveche el crecimiento de la plantilla en más de 6.000 nuevas plazas estructurales (5.040 a partir del próximo 1 de mayo) para crear en los centros de salud grupos específicos de trabajo para residencias.
 
Veure'n més
 
Dietes i hàbits saludables
space
 
image3
How cranberries could improve memory and ward off dementia 
Researchers have found that eating cranberries could improve memory, ward off dementia, and reduce bad cholesterol. The research team studied the benefits of consuming the equivalent of a cup of cranberries a day among 50 to 80-year-olds.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Un programa de ejercicio físico puede beneficiar a los pacientes intervenidos de fractura de cadera
Cada vez hay más evidencia de que la rehabilitación multidisciplinar y bien coordinada desde el hospital y continuada después del alta mejora la recuperación de los pacientes con este tipo de fracturas .
 
Veure'n més
 
Sociosanitari
space
 
image3
¿Cuáles son los retos ante la discapacidad intelectual? 
Se presenta el simposio Nuevos retos en discapacidad intelectual y problemas de salud mental abordajes psicoterapéuticos y farmacológicos.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
El clamo unánime por un compromiso político real ante el Alzheimer
Doce entidades de referencia del ámbito del alzhéimer y las personas mayores se unen para que esta enfermedad sea prioritaria .
 
Veure'n més
 
space