Newsletter de Vigilància Tecnològica

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2012-2020.

 

El PECT "HubB30, més enllà de la circularitat" és una experiència pilot focalitzada en el Residu Zero que ha de permetre dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i el espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania) i els processos d’innovació oberta.

 

Aquesta activitat s’emmarca dins de l’operació 7: Observatori “HUBB30 Residu 0”, i té per objectiu mostrar les iniciatives i els avenços tecnològics relacionats amb l’economia circular en aquells sectors on la Comissió Europea marca mesures concretes, segons s’indica en el Pla d’acció per la economia circular.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, participat activament per l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca de la UAB, Fundació Eurecat i Esade, i compta amb el suport de l'àmbit B30.ÍNDEX:
Electrònica i TIC  |  Bateries i vehicles  |  Envasos i embalatges  |  Plàstics  |  Productes tèxtils  |  Construcció i edificis  |  Aliments, aigua i nutrients  |  Altres

 

Maig 2022


 
Electrònica i TIC
space


 
Apple expands the use of recycled materials across products
For the first time, Apple has introduced certified recycled gold, and more than doubled the use of recycled tungsten, rare earth elements, and cobalt.Nearly 20 percent of all material used in Apple products in 2021 was recycled, the highest-ever use of recycled content, the company said.
 
Veure'n més
60% of consumers would switch to a rival tech brand if goods were produced sustainably, RSC research shows
A Royal Society of Chemistry (RSC) survey shows 60% of consumers would switch to a rival tech brand over environmental concerns; with 73% of people surveyed worldwide also believing governments should take urgent action to tackle e-waste.
 
Veure'n més
Bateries i vehicles
space


 
Auditores europeos examinarán la estrategia y objetivos de la Comisión para producir baterías
El Tribunal de Cuentas Europeo ha iniciado una auditoría para averiguar si la Comisión Europea ha desarrollado con eficacia una cadena de valor competitiva a escala mundial y sostenible en el sector de las baterías en la UE, y si los proyectos apoyados en los Estados miembros maximizan el impacto de la financiación europea.
 
Veure'n més
GAIKER trabaja en el desarrollo de baterías biodegradables y compostables para agricultura
El Centro Tecnológico GAIKER, miembro de Basque Research & Technology Alliance, BRTA, participa en el proyecto BIDEKO (Biodegradable and compostable batteries for precision agriculture and decentralized energy systems) que busca desarrollar un nuevo concepto de batería basado en los principios del ecodiseño y la economía circular.
 
Veure'n més
Hacia el desarrollo de baterías sostenibles
Dado que las baterías modernas contienen hasta cien materiales diferentes, la mayoría de los cuales dependen de recursos críticos, el reciclaje pronto será fundamental para alimentar la transición a la movilidad eléctrica.
 
Veure'n més
Envasos i embalatges
space


 
Es desenvolupen nous processos per separar les capes d’envasos flexibles post-consum.
La catalana Iris Technology Solutions participa en el projecte MERLIN, liderat pel centre tecnològic valencià ITENE, que treballa en el desenvolupament de nous processos de deslaminat que permetin la separació de les diverses capes dels envasos flexibles d’estructura multicapa, així com de processos disruptius per a la classificació, deslaminat i reciclatge d’envasos de plàstic multicapa rígids amb un model d’economia circular. El procés permetrà recuperar els substrats amb una qualitat alta per tal que es puguin utilitzar en la fabricació de nous productes.
 
Veure'n més
La botella sin etiqueta que reduce un 21% su huella de carbono
Amcor Rigid Packaging (ARP) y Danone han lanzado una botella 100% reciclable para la marca de agua Villavicencio, fabricada exclusivamente para el mercado argentino. La nueva botella sin etiqueta está hecha con contenido 100 % reciclado y tiene una huella de carbono reducida en un 21 % en comparación con la botella anterior.
 
Veure'n més
Plàstics
space


 
New plastic-eating enzyme has potential to degrade billions of tonnes of landfill waste
Engineers and scientists at The University of Texas at Austin have created an enzyme variant that can break down plastics in hours or days which take years to degrade naturally.
 
Veure'n més
Productes tèxtils
space


 
Una segunda vida para la ropa usada: del armario a la fachada de un edificio
En el grupo de investigación TECTEX de la Universitat Politècnica de Catalunya hemos conseguido un proceso para utilizar esos residuos como un nuevo material de construcción.
 
Veure'n més
El Gobierno balear promueve un proyecto de reutilización y reciclaje de textil a nivel europeo
La Dirección General de Residuos y Educación Ambiental del Gobierno de las Islas Baleares participarán en una jornada de trabajo del proyecto que promueve con los territorios de la Eurorregión llamado “Nuevos horizontes en la reutilización y reciclaje de textil después del COVID 19 en la Eurorregión Pirineos Mediterráneo”, celebrada en la Avellanet, la región francesa de Occitania.
 
Veure'n més
Construcció i edificis
space


 
WorldGBC launches Circularity Accelerator to advance circular built environments
World Green Building Council (WorldGBC) and its network of over 70 Green Building Councils have launched Circularity Accelerator – a global programme to accelerate the adoption of circular economy and resource efficiency principles in the building and construction sector.
 
Veure'n més
El Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori Instal·la un asfalt que redueix en 1.300 tones les emissions de CO2 amb el pla de ferms sostenibles.
Engeguen les primeres de les 12 obres que s’executaran enguany en el marc del Pla de ferms sostenibles per a reduir la petjada de carboni de les obres de millora en carreteres, amb un estalvi estimat de 1.300 tones de CO2 respecte dels mètodes tradicionals. Pel que fa a la sostenibilitat de materials i tècniques, el Pla pretén afavorir la reducció d’emissions, l’economia circular, la sostenibilitat econòmica i la sostenibilitat energètica.
 
Veure'n més
Aliments, aigua i nutrients
space


 
Un informe estudia els riscos de seguretat en els aliments i pinsos a l’economia circular.
Aquest article elaborat per l’Autoritat europea per a la seguretat dels aliments (EFSA) identifica i distribueix en diverses categories les pràctiques de l’economia circular en tots els àmbits de la cadena de producció dels aliments i els pinsos per animals a Europa, de forma que ofereix una àmplia visió de les pràctiques que es duen a terme actualment i les que es preveuen els propers anys.
 
Veure'n més
Se crean nuevos productos de consumo gracias a la recuperación de metales pesados
El proyecto EcoMARSI es un nuevo ejemplo innovador de economía circular y de cooperación entre institutos tecnológicos. Según datos de la UE, tanto el cobre como el zinc son metales que tienen en la actualidad tasas de reciclaje bajo-medio (Cu: 17% y Zn: 31%), por lo que existe un elevado margen de mejora que, unido a la elevada demanda de dichos metales, los convierten en materias de elevado valor.
 
Veure'n més
Altres
space


 
S'aprova al Congrés dels Diputats la "Ley de Residuos"
La llei és la peça principal del paquet normatiu en matèria d'economia circular i residus.​ Aquesta nova llei dóna un paper protagonista a les mesures de prevenció a la política de residus, mitjançant la inclusió d'objectius concrets i quantificables com són la reducció del pes dels residus produïts d'un 13% el 2025 i d'un 15% el 2030 respecte als generats el 2010.
 
Veure'n més
space