L'oci cobra una rellevància especial després de la jubilació, moment a partir del qual les persones abandonen l'activitat laboral obligatòria disposant, així, de més temps per poder dedicar-se a altres tasques que els aportin més satisfacció i benestar; per això, les activitats de lleure solen constituir una estratègia d'adaptació a la vellesa (Nimrod 2007).
Diverses investigacions han posat de manifest que el lleure és un determinant important per a la millora de la qualitat de vida a causa dels beneficis que reporta la pràctica de les mateixes en edats avançades i perquè constitueix una important font de benestar (Lloyd et al. 2002).
La relació entre la qualitat de la vida i l'oci s'ha posat de manifest en diversos estudis empírics i ha posat de manifest els enormes beneficis de la pràctica d'activitats de lleure en la vellesa; aquests beneficis són especialment rellevants per millorar les condicions físiques i mentals de les persones grans, així com per millorar les seves condicions de vida i augmentar la seva satisfacció general amb la vida. Aquelles persones que diuen fer més activitats de lleure tenen una millor percepció de la seva salut, millor capacitat funcional i menor nivell de depressió; d’altra banda, les persones que diuen tenir dificultats per caminar, per a la cura personal i per a la realització de les activitats diàries, es veuen limitades en la seva pràctica d'oci i es classifiquen principalment en el grup definit pel desenvolupament de l'oci més passiu.
Una altra conclusió és que el tipus i la freqüència de les activitats de lleure estan molt relacionades amb factors individuals, familiars i socials. Variables com l’edat, el sexe, l’educació o tenir males relacions socials, patiments mentals o limitacions físiques, mostren una correlació amb el desenvolupament de menys activitats de lleure (Leisure activities and quality of life among old people in the region of Madrid, Raúl Lardiés-Bosque et Al. 2013).
En els darrers anys, l’aparició del concepte dels efectes de l’oci en la millora de la qualitat de vida de la població adulta en publicacions arreu del món ha sigut estable, amb un creixement notable en el nombre de publicacions des de 2019
Figura 1. Aparició en publicacions dels efectes dels l’oci en la millora de la qualitat de vida de la població adulta (2010-2022). Font: Linknovate.
A partir de les dades de la literatura científica respecte als beneficis que l'oci aporta a la gent gran, se sap que la pràctica d'activitats recreatives: optimitza els nivells de benestar subjectiu, disminueix els sentiments de solitud, millora l'estat d'ànim i la motivació interna, incrementa la capacitat de fer front a situacions d'estrès, augmenta l'autoeficàcia social percebuda, millora les habilitats comunicatives i potència la percepció sensorial entre altres beneficis que ajuden a millorar la qualitat de vida de la població adulta.
L'oci i el lleure es confirmen com una de les dimensions més importants de la qualitat de vida de la gent gran, definida i avaluada per ells mateixos, juntament amb altres com la salut, la xarxa familiar i social i els recursos econòmics. Aquesta situació indica la transcendència que les activitats de lleure tenen a la vida de la gent gran, a més de tractar-se d'activitats que generen molta satisfacció a aquests col·lectius.
La jubilació i l'envelliment actiu són dos conceptes que no van plegats. No obstant això, i de cara al futur, és previsible que les activitats que facin els grans en la seva jubilació variïn a mesura que es vagin incorporant cohorts de persones amb més nivell educatiu, i amb més nivell econòmic, amb desitjos de viure l'etapa de la jubilació activament i no només com un descans després de la feina.
Ampliant l’anàlisi de publicacions presentada en el gràfic anterior, també es veu com les publicacions actuals dels efectes de l’oci en la millora de la qualitat de vida de la població adulta estan elaborades principalment per pimes:
Figura 2. Aparició en publicacions dels efectes dels l’oci en la millora de la qualitat de vida de la població adulta per tipus d’organització (2010-2022). Font: Linknovate.
|