Data d'enviament: 23/06/2022

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.




ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal

 
#16 - BUTLLETÍ MENSUAL - ABRIL 2022 


El butlletí del PECT BAGESS està gestionat per un sistema de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica, que analitza les tendències actuals i els avenços tecnològics reals i potencials, per donar respostes innovadores i competitives a les necessitats del sector, focalitzat en l’àmbit de la salut i la nutrició, d’organitzacions i empreses que donen serveis en l’àmbit de l’atenció a persones en situació de pre-fragilitat i de vulnerabilitat (malalts crònics) en el territori. Aquest butlletí es divideix en 5 seccions:


  • SECCIÓ 1 - Observatori de dependència i cronicitat: Recull totes les veus que es generen al voltant de la persona dependent: associacions de malalts, associacions de familiars, entitats locals i governamentals, institucions assistencials, sociosanitàries, associacions d’empreses en salut i social, etc.
  • SECCIÓ 2 - Smart Care Community: Recull totes aquelles notícies de tecnologies al voltant de la Intel·ligència Artificial i interfícies d’interacció home-màquina per co-dissenyar, implementar i validar tot tipus d'eines de gestió, aprenentatge o suport pel sector.
  • SECCIÓ 3 - Sociosanitari: En aquesta secció s'inclouen tot tipus de notícies relacionades amb el sector TIC i que ajudin a millorar la qualitat de vida del pacient crònic i fer més eficient la seva atenció.
  • SECCIÓ 4 - Acceleració Empresarial: Recull notícies relacionades amb la creació d’eines innovadores i de transferència de coneixement, acceleració, suport econòmic i mentoratge per l’acompanyament i viabilitat de nous productes i serveis en salut i social.
  • SECCIÓ 5 - Marc Legal: L'última secció recull informació relacionada amb la gestió de les dades, així com canvis legals i normatius que apliquin al sector.
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
image3
Sin datos sobre el número real de pacientes de párkinson 
La Federación Española de Párkinson (FEP), reclama, la realización de estudios epidemiológicos y la puesta en marcha de un registro oficial que permitan conocer con exactitud la cifra de pacientes con enfermedad de Párkinson en nuestro país y el perfil de las personas afectadas en función de, entre otros factores, la sintomatología, la edad, el género o el ámbito geográfico.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Boston Scientific se suma a desmitificar la imagen errónea del párkinson
'La Otra Cara del Párkinson' pretende cambiar la imagen que se proyecta de la enfermedad, mostrando las caras reales de las personas que conviven con el párkinson en diferentes momentos vitales o con diferentes síntomas.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
image3
Mejorar el estado nutricional de los menores con cardiopatías congénitas 
El estudio mejorará el conocimiento sobre el estado nutricional previo a la cirugía de los niños con cardiopatías congénitas y permitirá su optimización, especialmente en las cardiopatías complejas y en situaciones de insuficiencia cardíaca.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Desigualdad en Salud Mental: más prescripción y menos pruebas en mujeres
Según el estudio Análisis de la asistencia de Urgencias de Psiquiatría y Salud Mental desde una perspectiva de género: Trienio 2017-2019, hay determinados trastornos mentales donde a las mujeres se les llega a prescribir un 80 por ciento más de fármacos que a los hombres.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
image3
Las enfermedades mentales se asocian a más muertes por trastornos cardiovasculares 
Desde hace años se conoce la mayor incidencia y mortalidad por patologías cardiovasculares en personas con trastornos mentales severos, pero no se sabía si esa asociación había cambiado con el tiempo. Ahora, un nuevo estudio publicado en PLOS Medicine ha analizado la evolución desde la década de 1970 hasta la actualidad.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
No cejar en la protección de los pacientes crónicos
La Plataforma de Organizaciones de Pacientes (POP) reclama en el marco de la celebración hoy, 18 de abril, del Día Europeo de los Derechos de los Pacientes, una mayor protección de las personas con enfermedades crónicas complejas, muy especialmente aquellas inmunodeprimidas, que están sufriendo de forma muy importante el impacto de la pandemia.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
 

 

Un estudio internacional identifica 120 genes ligados con la esquizofrenia
Un estudio internacional en el que participan el Instituto de Investigación Sanitaria Incliva, del Hospital Clínico de Valéncia, y la Universidad de Valencia (UV) ha identificado 120 genes relacionados con la esquizofrenia. Publicado en la revista Nature, se trata del mayor estudio genético realizado hasta la fecha en esta enfermedad, que ha incluido a 76.755 pacientes con diagnóstico de esquizofrenia y 243.649 controles sin enfermedad psiquiátrica.
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
image3
Prioritising cybersecurity in healthcare is more urgent than ever 
Technology like the cloud is enabling a more efficient, patient-centric, and less costly healthcare ecosystem through the introduction of new capabilities like value-based care, point-of-care testing and even patient wearables. However, the significant acceleration of digital transformation in the healthcare sector has also introduced new security risks and vulnerabilities that cyber criminals are looking to exploit.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
El Parlamento Europeo adopta una legislación que promueve el intercambio de datos en la UE
El Parlamento Europeo adoptó el pasado miércoles la Ley de Gobernanza de Datos para aumentar la disponibilidad de datos para las empresas y la sociedad con el objetivo de promover la innovación y la transformación digital. Ahora, el texto deberá ser adoptado formalmente por el Consejo para su posterior publicación en el Diario Oficial y entrada en vigor.
 
Veure'n més
 
space