Data d'enviament: 27/06/2022

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.
ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal

 
#17 - BUTLLETÍ MENSUAL - MAIG 2022 


El butlletí del PECT BAGESS està gestionat per un sistema de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica, que analitza les tendències actuals i els avenços tecnològics reals i potencials, per donar respostes innovadores i competitives a les necessitats del sector, focalitzat en l’àmbit de la salut i la nutrició, d’organitzacions i empreses que donen serveis en l’àmbit de l’atenció a persones en situació de pre-fragilitat i de vulnerabilitat (malalts crònics) en el territori. Aquest butlletí es divideix en 5 seccions:


  • SECCIÓ 1 - Observatori de dependència i cronicitat: Recull totes les veus que es generen al voltant de la persona dependent: associacions de malalts, associacions de familiars, entitats locals i governamentals, institucions assistencials, sociosanitàries, associacions d’empreses en salut i social, etc.
  • SECCIÓ 2 - Smart Care Community: Recull totes aquelles notícies de tecnologies al voltant de la Intel·ligència Artificial i interfícies d’interacció home-màquina per co-dissenyar, implementar i validar tot tipus d'eines de gestió, aprenentatge o suport pel sector.
  • SECCIÓ 3 - Sociosanitari: En aquesta secció s'inclouen tot tipus de notícies relacionades amb el sector TIC i que ajudin a millorar la qualitat de vida del pacient crònic i fer més eficient la seva atenció.
  • SECCIÓ 4 - Acceleració Empresarial: Recull notícies relacionades amb la creació d’eines innovadores i de transferència de coneixement, acceleració, suport econòmic i mentoratge per l’acompanyament i viabilitat de nous productes i serveis en salut i social.
  • SECCIÓ 5 - Marc Legal: L'última secció recull informació relacionada amb la gestió de les dades, així com canvis legals i normatius que apliquin al sector.
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
image3
"El SNS necesita una Estrategia para la Cronicidad que contemple el aumento de la longevidad en España" 
La Plataforma Cronicidad: Horizonte 2025 reivindica un cambio de paradigma que ponga en práctica los aprendizajes de la pandemia, empoderando a los pacientes crónicos y utilizando las ventajas de la digitalización para mejorar el sistema sanitario.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Manual para el entrenamiento y apoyo de cuidadores en la demencia
La Confederación Española de Asociaciones de Familiares de Personas con Alzhéimer y otras Demencias (CEAFA), y el Ministerio de Sanidad han publicado el ‘Manual para el entrenamiento y apoyo de cuidadores de personas con demencia’ para asociaciones de pacientes, profesionales sociosanitarios y responsables de la administración sanitaria que coordinan actividades de apoyo a las personas cuidadoras.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
 

 

Can artificial intelligence overcome the challenges of the health care system?
MIT and Mass General Brigham researchers and physicians connect in person to bring AI into mainstream health care.
Veure'n més
 
 
 

 

6G and Artificial Intelligence Technologies for Dementia Care: Literature Review and Practical Analysis
This study aims to investigate ways in which 6G and AI technologies could elevate dementia care to address this study gap.
Veure'n més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
image9
 

 

How technology can support families involved with caring for vulnerable people
Gavin Bashar, managing director at Tunstall Healthcare, discusses how technology can help families to provide greater support for those they care for, as well as providing peace of mind.
Veure' més
 
 
image9
 

 

Humanizar el abordaje del dolor crónico como herramienta contra la estigmatización del paciente
La humanización y funcionalidad como claves en el abordaje del dolor crónico ha sido el tema abordado en el simposio celebrado por Grünenthal dentro del II Congreso SEMDOR.
Veure' més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
 

 

El Hospital Universitario La Paz y Roche ponen en marcha el proyecto piloto REVITA
El Hospital Universitario La Paz y la compañía Roche Farma ponen en marcha el proyecto piloto REVITA. Una iniciativa que surgió en el contexto de la pandemia, buscando formas de mejorar el seguimiento de la salud articular sin aumentar visitas al hospital de las personas con hemofilia.
Veure'n més
 
 
 

 

Women's health-focused startup Alpha Medical launches diabetes care program
Alpha Medical, a virtual primary care startup focused on women's health, is expanding into the diabetes management space with new offerings for treating and screening for prediabetes and Type 2 diabetes, as well as screening for gestational diabetes.
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
image3
Regulatory Frameworks for Clinical Trial Data Sharing: Scoping Review 
This review seeks to identify regulatory frameworks and policies that govern clinical trial data sharing and explore key elements of data-sharing mechanisms as outlined in existing regulatory documents. Following from, and based on, this empirical analysis of gaps in existing policy frameworks, we aimed to suggest focal areas for policy interventions on a systematic basis to facilitate clinical trial data sharing.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
European Health Data Space launched: Can it achieve its goals?
The proposed regulation increases the legal certainty in Europe's health data environment by defining the roles of different stakeholders and strengthening patients' rights. The framework, which leaders hope will start working in 2025, will potentially harness the health data of nearly 450 million people, facilitating cross-border care and opening opportunities for research.
 
Veure'n més
 
space