Data d'enviament: 27/06/2022

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.




ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal

 
#18 - BUTLLETÍ MENSUAL - JUNY 2022 


El butlletí del PECT BAGESS està gestionat per un sistema de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica, que analitza les tendències actuals i els avenços tecnològics reals i potencials, per donar respostes innovadores i competitives a les necessitats del sector, focalitzat en l’àmbit de la salut i la nutrició, d’organitzacions i empreses que donen serveis en l’àmbit de l’atenció a persones en situació de pre-fragilitat i de vulnerabilitat (malalts crònics) en el territori. Aquest butlletí es divideix en 5 seccions:


  • SECCIÓ 1 - Observatori de dependència i cronicitat: Recull totes les veus que es generen al voltant de la persona dependent: associacions de malalts, associacions de familiars, entitats locals i governamentals, institucions assistencials, sociosanitàries, associacions d’empreses en salut i social, etc.

  • SECCIÓ 2 - Smart Care Community: Recull totes aquelles notícies de tecnologies al voltant de la Intel·ligència Artificial i interfícies d’interacció home-màquina per co-dissenyar, implementar i validar tot tipus d'eines de gestió, aprenentatge o suport pel sector.

  • SECCIÓ 3 - Sociosanitari: En aquesta secció s'inclouen tot tipus de notícies relacionades amb el sector TIC i que ajudin a millorar la qualitat de vida del pacient crònic i fer més eficient la seva atenció.

  • SECCIÓ 4 - Acceleració Empresarial: Recull notícies relacionades amb la creació d’eines innovadores i de transferència de coneixement, acceleració, suport econòmic i mentoratge per l’acompanyament i viabilitat de nous productes i serveis en salut i social.

  • SECCIÓ 5 - Marc Legal: L'última secció recull informació relacionada amb la gestió de les dades, així com canvis legals i normatius que apliquin al sector.
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
image3
Investigación clínica o el compromiso de todos para seguir avanzando 
La participación de los pacientes en los ensayos clínicos es cada vez mayor. Una participación, además, que resulta cada vez más común desde las primeras fases de los estudios y que permite aproximar su diseño a las necesidades reales. Así lo han puesto de manifiesto los expertos participantes en el debate organizado por la Plataforma de Organizaciones de Pacientes (POP).
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Un innovador programa reduce considerablemente el consumo de psicofármacos en pacientes con demencia
En la ponencia 'Optimizando la adecuación de antipsicóticos en pacientes con demencia en residencias geriátricas', Mireia Massot, farmacéutica del Servei d´Atenció Primària Vallès Occidental de Barcelona, ha presentado los datos de un programa llevado a cabo en Arenys de Mar para reducir el consumo de psicofármacos en pacientes con demencia institucionalizados en residencias geriátricas.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
 

 

La Generalitat y Microsoft firman un protocolo de colaboración en ámbitos prioritarios como la sostenibilidad, el talento digital, la nueva economía del espacio, la salud digital y los servicios de IA basados en lenguaje
El protocolo de colaboración contempla la posibilidad de incorporar los recursos del catalán del proyecto AINA a los servicios y aplicaciones de voz de Microsoft.
Veure'n més
 
 
 

 

How telehealth can help inpatient care, and what a hybrid future looks like
A telemedicine expert discusses how virtual care will evolve beyond its current use.
Veure'n més
 
 
 

 

La SEN presenta una guía para abordar la Neurología desde la Telemedicina
La Sociedad Española de Neurología (SEN) acaba de presentar el manual “Telemedicina en Neurología”, un trabajo que recoge el potencial de los nuevos sistemas de comunicación en la asistencia a los pacientes.
Veure'n més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
image3
Salud mental y bienestar en el trabajo: adaptaciones y buenas prácticas para empresas 
La ‘Guía de Adaptaciones y Buenas Prácticas. Salud Mental y Bienestar en el Trabajo’, documento dirigido al tejido empresarial con el objetivo de impulsar la inclusión laboral real de las personas con discapacidad psicosocial o problemas de salud mental.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Una perspectiva multidisciplinar es esencial en la atención a las personas con discapacidad intelectual y problemas de salud mental
El Simposio "Nuevos retos en discapacidad intelectual y problemas de salud mental: abordajes psicoterapéuticos y farmacológicos", reunió a más de 250 personas para reflexionar sobre cómo la atención biopsicosocial es clave para mejorar la calidad de vida de las personas con discapacidad intelectual y problemas de salud mental.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
image3
Apps for Patients with Chronic Conditions: How to Make Them Work 
Today, chronic conditions are a challenge not only for patients but also for healthcare providers. Mobile apps for these patients may be able to help them manage their chronic conditions. Here are some feature recommendations for software app engineers to keep in mind when developing solutions for such patient populations.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Cross-border system launched to unify digital health standards in the Nordics
A world-first programme to unify digital health standards across multiple countries, is being launched by the Nordic Interoperability Project (NIP) at HIMSS22 European Health Conference & Exhibition today. The Nordic Digital Health and Evaluation Criteria (NordDEC) programme aims to enable healthcare providers across Sweden, Denmark, Norway, Finland and Iceland to evaluate and identify trusted digital health technologies within healthcare and preventive care.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
image3
Los pacientes tendrán asiento permanente en el Consejo Interterritorial 
Aprobación por el Consejo de Ministros del proyecto de ley por el que se modifican diversas normas para consolidar la equidad, universalidad y cohesión del Sistema Nacional de Salud (SNS), normativa que, a su juicio, podría suponer un “gran avance” para los pacientes con enfermedades crónicas, sus familiares y sus cuidadores.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
A quick regulatory guide to telehealth services in Japan
Telehealth services involve complex regulatory considerations and challenges in Japan. While not intended to be a comprehensive guide, this article highlights some regulatory issues that non-physician service providers need to be aware of.
 
Veure'n més
 
space