Data d'enviament: 22/08/2022

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.




ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal

 
#19 - BUTLLETÍ MENSUAL - JULIOL 2022 


El butlletí del PECT BAGESS està gestionat per un sistema de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica, que analitza les tendències actuals i els avenços tecnològics reals i potencials, per donar respostes innovadores i competitives a les necessitats del sector, focalitzat en l’àmbit de la salut i la nutrició, d’organitzacions i empreses que donen serveis en l’àmbit de l’atenció a persones en situació de pre-fragilitat i de vulnerabilitat (malalts crònics) en el territori. Aquest butlletí es divideix en 5 seccions:


  • SECCIÓ 1 - Observatori de dependència i cronicitat: Recull totes les veus que es generen al voltant de la persona dependent: associacions de malalts, associacions de familiars, entitats locals i governamentals, institucions assistencials, sociosanitàries, associacions d’empreses en salut i social, etc.
  • SECCIÓ 2 - Smart Care Community: Recull totes aquelles notícies de tecnologies al voltant de la Intel·ligència Artificial i interfícies d’interacció home-màquina per co-dissenyar, implementar i validar tot tipus d'eines de gestió, aprenentatge o suport pel sector.
  • SECCIÓ 3 - Sociosanitari: En aquesta secció s'inclouen tot tipus de notícies relacionades amb el sector TIC i que ajudin a millorar la qualitat de vida del pacient crònic i fer més eficient la seva atenció.
  • SECCIÓ 4 - Acceleració Empresarial: Recull notícies relacionades amb la creació d’eines innovadores i de transferència de coneixement, acceleració, suport econòmic i mentoratge per l’acompanyament i viabilitat de nous productes i serveis en salut i social.
  • SECCIÓ 5 - Marc Legal: L'última secció recull informació relacionada amb la gestió de les dades, així com canvis legals i normatius que apliquin al sector.
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
image3
‘Suspenso’ a la sanidad pública en su atención a los pacientes crónicos 
Los pacientes crónicos valoran con 4,9 puntos sobre 10 la atención recibida en el último año en el Sistema Nacional de Salud (SNS), cuyo funcionamiento es calificado con solo 4,5 puntos. Además, tan solo un 11% del colectivo considera que su estado de salud es ‘bueno’ o ‘muy bueno’. Así lo muestran los resultados del sexto Barómetro ‘EsCrónicos’,
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
La salud del futuro, a debate en el sexto Congreso de Organizaciones de Pacientes
El Congreso reunirá a numerosas asociaciones de pacientes, personas con enfermedades crónicas y familiares, profesionales del ámbito sanitario y social, sociedades médicas, empresas y gestores.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
image3
El potencial de la computación ante las enfermedades mentales y neurodegenerativas 
Los avances que se están produciendo en computación permitirán en los próximos años avanzar en la comprensión y el tratamiento de enfermedades mentales y neurodegenerativas como el Parkinson o el trastorno obsesivo-compulsivo, además de beneficiar a pacientes tetraplégicos. Así lo han afirmado José María González de Echávarri, neurólogo en el Barcelona Brain Research Center, y Juan Álvarez-Linera, jefe de Sección de Neurorradiología del Hospital Ruber Internacional,
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
The Influence of Wearables on Health Care Outcomes in Chronic Disease: Systematic Review
This review aimed to examine the influence of wearables on health care outcomes in individuals with chronic diseases through a systematic review of the literature. Given their popularity and capability, wearables may play an integral role in chronic disease management. However, further research is required to generate a strong evidence base for safe and effective implementation.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
 

 

Premios a las buenas prácticas del movimiento asociativo de la salud mental
La Confederación SALUD MENTAL España, ha abierto el plazo de presentación de candidaturas a sus ‘V Premios de Buenas Prácticas’, galardones que en esta edición estarán dedicados a visibilizar y reconocer el trabajo de sus asociaciones federadas en el cuidado y promoción de la salud mental en la población infantil, adolescente y juvenil, en el proceso de recuperación en las familias, en salud mental y género, y en el empleo.
Veure'n més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
image3
Madrid apuesta por el seguimiento remoto a pacientes en domicilio 
La Comunidad de Madrid trabaja en un proyecto pionero que con tecnologías digitales permite el seguimiento remoto de los pacientes ingresados a cargo de su Unidad de Hospitalización a Domicilio (UHAD). Una vez que el paciente ingresa en el domicilio, el equipo de médicos y enfermeras de la Unidad de Hospitalización a Domicilio le asigna un plan de cuidados personalizado en función de sus características, antecedentes y patologías, y es monitorizado mediante un programa digital personalizado.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
La Fundación Tecnología y Salud defiende nuevos modelos asistenciales en beneficio del paciente
La Fundación Tecnología y Salud reafirma su compromiso con la salud y calidad de vida de la sociedad. Lo hizo en 2021 alineando sus objetivos y acciones a los nuevos retos del sistema sanitario. Es el caso de la búsqueda de modelos asistenciales y su apuesta por la atención domiciliaria en respuesta al nuevo paradigma sociosanitario marcado por el envejecimiento, la cronicidad y la dependencia, y un mayor interés de profesionales y pacientes de acercar los cuidados al domicilio.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
image3
Vulnerabilities in health data privacy causing tension among patients 
Nearly 75% of the 1,000 patients surveyed by Savvy Cooperative expressed concern about protecting the privacy of personal health data, and only 20% of patients said they knew the scope of companies and individuals with access to their data.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
WORLD FIRST: Sweden, Denmark, Norway, Finland and Iceland to share unified digital health standards
The Nordic region aims to be the most integrated health region in the world by 2030, according to the Nordic Council of Ministers. A shift towards digital health, and its focus on the self-management of health by Nordic populations, will be an important step on this journey, but it also brings new risks.
 
Veure'n més
 
space