Newsletter de Vigilància Tecnològica

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2012-2020.

 

El PECT "HubB30, més enllà de la circularitat" és una experiència pilot focalitzada en el Residu Zero que ha de permetre dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i el espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania) i els processos d’innovació oberta.

 

Aquesta activitat s’emmarca dins de l’operació 7: Observatori “HUBB30 Residu 0”, i té per objectiu mostrar les iniciatives i els avenços tecnològics relacionats amb l’economia circular en aquells sectors on la Comissió Europea marca mesures concretes, segons s’indica en el Pla d’acció per la economia circular.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, participat activament per l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca de la UAB, Fundació Eurecat i Esade, i compta amb el suport de l'àmbit B30.ÍNDEX:
Electrònica i TIC  |  Bateries i vehicles  |  Envasos i embalatges  |  Plàstics  |  Productes tèxtils  |  Construcció i edificis  |  Aliments, aigua i nutrients  |  Altres

 

Juny 2022


 
Electrònica i TIC
space


 
Europa estableix un carregador únic comú per a dispositius electrònics portàtils petits i mitjans per reduir els residus electrònics.
Europa ha aprovat per a la tardor de l’any 2024, l’USB Tipus-C que serà el carregador comú per a dispositius petits i mitjans com telèfons mòbils, tauletes, càmeres, altaveus, auriculars, entre d’altres. L’objectiu és que la normativa impliqui més estalvi per als consumidors europeus i redueixi els residus electrònics que es generen. A més, la nova llei també aprova una tecnologia de càrrega ràpida harmonitzada i la venda de carregadors per separat.
 
Veure'n més
Bateries i vehicles
space


 
Strategies beyond recycling to bolster circular economy for solar and battery technologies
In a new comprehensive literature review, researchers have discovered that alternatives to recycling may have untapped potential to build an effective circular economy for solar photovoltaic (PV) and battery technologies. These alternative strategies, such as reducing the use of virgin materials in manufacturing, reusing for new applications, and extending product life spans, may provide new paths to building sustainable product life cycles.
 
Veure'n més
Toyota to Collaborate with Redwood Materials on Electrified Vehicle Battery Ecosystem
Toyota Motor North America is collaborating with Redwood Materials to explore a series of end-of-life battery solutions for Toyota’s proposed battery ecosystem in the US. Initially, the companies will focus on the collection, testing and recycling of Toyota hybrid electric vehicle batteries.
 
Veure'n més
Envasos i embalatges
space


 
La UPC incrementa el nombre de fonts disponibles per reduir els envasos de plàstic d’un sol ús.
Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, la Universitat Politècnica de Catalunya va posar en marxa la campanya per promoure el consum d’aigua a les fonts i reduir els residus d’envasos de plàstic d’un sol ús. Per reduir el consum d’aigua embotellada, es van incrementar el nombre de fonts disponibles a totes les escoles i facultats de la Universitat, fent que fossin més accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. De forma paral·lela, també va iniciar una higienització i posada a punt de les fonts que ja existien als edificis.
 
Veure'n més
Reusable packaging systems: hygiene, price & convenience are main barriers, report finds
Environmental charity Hubbub is today (28 June) launching ‘Reuse Systems Unpacked’, a report uncovering the challenges and opportunities for reusable food and drink packaging systems.
 
Veure'n més
Plàstics
space


 
Un nou informe de l’OCDE alerta que els residus plàstics es podrien triplicar fins a 2060.
L’informe ‘Global Plastics Outlook: Policy Scenarios to 2060’ indica que cal una acció política ràpida i estricta per frenar la demanda, augmentar la vida útil dels productes elaborats amb plàstics i millorar la gestió de residus i la seva reciclabilitat. Tot això, per evitar que els residus plàstics es tripliquin l’any 2060 i creixi la contaminació que arriba al medi ambient. Es preveu que la proporció de residus plàstics que es reciclen amb èxit augmenti d’un 9% l’any 2019 a un 17% l’any 2060.
 
Veure'n més
Germany’s BASF & four companies join hands for PET recycling
Multilayer packaging based on polyethylene terephthalate (PET) can have a bright and sustainable future. This is the message of the strategic partnership of four leading technology companies, including Germany’s BASF, whose closed-loop recycling model is sparking new discussions on the role PET-based multilayer will play in tomorrow’s packaging industry.
 
Veure'n més
Plastic recyclers in Europe struggling to get enough plastic waste
Low available volumes of sorted plastic waste are negatively impacting the operations of plastic recyclers across Europe creating an obstacle to achieving the EU targets, Plastic Recyclers Europe (PRE) says. PRE says this comes unexpectedly as for a few years the EU has been registering a decline in exports of waste while recyclers continued to upscale the installed capacities with a 60% growth in 4 years.
 
Veure'n més
Productes tèxtils
space


 
Arrenca el Pacte per a la Moda Circular, per reduir el residu tèxtil a Catalunya, amb una cinquantena d'adhesions.
Les empreses i organitzacions signants s’han compromès a incrementar la recollida selectiva de la roba del 12% actual a un mínim del 25% l’any 2024.
 
Veure'n més
5 Circular trends killing fast fashion
Do we really believe fast fashion can be easily overthrown in the name of the environment? We need to be realistic; the answer is most likely NO! Fast fashion is an economic model that employs millions of people and in which billions of dollars are routinely spent on machinery, factories,...The post 5 Circular trends killing fast fashion appeared first on Textile News, Apparel News, RMG News, Fashion Trends.
 
Veure'n més
Construcció i edificis
space


 
UPC TECTEX recicla fibres a partir de residus tèxtils i agraris per a la seva aplicació en materials de construcció sostenibles.
El grup de recerca en tecnologia tèxtil de la UPC TECTEX ha desenvolupat (a escala de laboratori) un nou material de construcció que utilitza residus tèxtils, aglomerants i càrregues minerals, amb propietats òptimes per al seu ús com a revestiment de façanes ventilades. L’objectiu del projecte RECYBUILDMAT és que, a més, la utilització d’aquests materials contribueixi a millorar l'eficiència energètica dels edificis i reduir les emissions generades per al sector de la construcció.
 
Veure'n més
Domsteen brick
Bokkenmákers and New Horizon are launching a circular brick made from rubble from the Utrecht Dom Tower. The bricks are manufactured and used in sustainable construction projects in Utrecht, such as the Merwedekanaalzone and Cartesiusdriehoek. This way, the residual material from a historical monument is used for future, sustainable buildings.
 
Veure'n més
Aliments, aigua i nutrients
space


 
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural aprova la realització de projectes pilot innovadors basats en models circulars.
El Departament ha resolt les sol·licituds d’ajuts a la cooperació per a la innovació, per a la realització de 63 projectes pilot innovadors, en què hi participen un total de 237 beneficiaris. Els projectes aprovats abasten temàtiques molt diverses i d’actualitat relacionades amb els sectors agroalimentari i forestal, com la millora de la sostenibilitat, l’aprofitament de subproductes, noves tendències en proteïna alternativa, la bioeconomia, el desenvolupament de nous productes, i innovacions en el processat d’aliments, benestar animal, i sanitat vegetal.
 
Veure'n més
NEIKER desarrolla nuevos fertilizantes con microalgas producidas a partir de salmueras
El centro tecnológico NEIKER está trabajando en el desarrollo de nuevos fertilizantes que incluyen en su composición microalgas producidas a partir de residuos procedentes de distintas conserveras de atún de Euskadi. En concreto, salmueras, aguas con alto contenido en sal empleadas en la cocción del pescado, que contienen compuestos nutritivos en forma de restos de pieles, carnes y grasas de los atunes.
 
Veure'n més
El projecte Oleaf4Value treballarà en la valorització de la biomassa de fulla d’olivera.
Oleaf4Value treballa en l’àmbit de la bioeconomia per tal d’aprofitar la biomassa del sector primari, concretament valoritzant la fulla de l’olivera. El seu objectiu és establir la base de sis cadenes de valor intel·ligents basades en el concepte 4.0 de la Biorefineria Intel·ligent Dinàmica Multi-Valorització-Ruta (SAMBIO). El consorci del projecte compta amb socis de nou països europeus entre els que hi ha BIOCHEMIZE SL, una Pime amb seu a Barcelona.
 
Veure'n més
Agromatter: desarrollo de materiales técnicos altamente sostenibles derivados de subproductos o residuos de la industria agrícola y alimentaria
Hasta un tercio de todos los alimentos producidos en todo el mundo para el consumo humano (cerca de 1,3 mil millones de toneladas al año) se estropea o se desperdicia antes de ser consumido, siendo España el séptimo país europeo que más comida desperdicia cada año (7,7 Mt).
 
Veure'n més
Altres
space


 
Els municipis de la zona Delta presenten un pla conjunt amb 12 accions de futur per un turisme sostenible
Els ajuntaments de Sant Boi, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Gavà i Viladecans, el Consorci de Turisme i el Consell Comarcal del Baix Llobregat han presentat el Pla de Sostenibilitat Turística del Delta del Llobregat (PSTD). Aquest projecte transformador i sostenible té com a repte principal millorar el capital natural del sistema turístic i la seva adaptació al canvi climàtic.
 
Veure'n més
space