Data d'enviament: 22/09/2022

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.
ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal

 
#20 - BUTLLETÍ MENSUAL - AGOST 2022 


El butlletí del PECT BAGESS està gestionat per un sistema de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica, que analitza les tendències actuals i els avenços tecnològics reals i potencials, per donar respostes innovadores i competitives a les necessitats del sector, focalitzat en l’àmbit de la salut i la nutrició, d’organitzacions i empreses que donen serveis en l’àmbit de l’atenció a persones en situació de pre-fragilitat i de vulnerabilitat (malalts crònics) en el territori. Aquest butlletí es divideix en 5 seccions:


  • SECCIÓ 1 - Observatori de dependència i cronicitat: Recull totes les veus que es generen al voltant de la persona dependent: associacions de malalts, associacions de familiars, entitats locals i governamentals, institucions assistencials, sociosanitàries, associacions d’empreses en salut i social, etc.
  • SECCIÓ 2 - Smart Care Community: Recull totes aquelles notícies de tecnologies al voltant de la Intel·ligència Artificial i interfícies d’interacció home-màquina per co-dissenyar, implementar i validar tot tipus d'eines de gestió, aprenentatge o suport pel sector.
  • SECCIÓ 3 - Sociosanitari: En aquesta secció s'inclouen tot tipus de notícies relacionades amb el sector TIC i que ajudin a millorar la qualitat de vida del pacient crònic i fer més eficient la seva atenció.
  • SECCIÓ 4 - Acceleració Empresarial: Recull notícies relacionades amb la creació d’eines innovadores i de transferència de coneixement, acceleració, suport econòmic i mentoratge per l’acompanyament i viabilitat de nous productes i serveis en salut i social.
  • SECCIÓ 5 - Marc Legal: L'última secció recull informació relacionada amb la gestió de les dades, així com canvis legals i normatius que apliquin al sector.
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
image3
Crónicos y cáncer urgen un plan nacional que frene el exceso de mortalidad 
La Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria (Semergen) y la Sociedad Española de Médico Generales y de Familia (SEMG) han iniciado un análisis para conocer al detalle las causas de estas muertes, y esperan una respuesta rápida por parte del Ministerio de Sanidad para encontrar soluciones. Entre los principales motivos se baraja el efecto negativo de la pandemia al sistema sanitario, la tardanza de diagnosticar enfermedades durante el confinamiento y a la reciente ola de calor que asola España.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
La formación del paciente crónico es pilar fundamental del sistema
Concluye la VI edición del Curso Paciente Experto en Patologías Crónicas de la Universidad Rey Juan Carlos. La formación del paciente crónico y de sus cuidadores es un pilar fundamental del sistema, capaz de transformar a pacientes activos (comprometidos con lograr la mejor asistencia sanitaria posible y controlar la evolución de su enfermedad) en pacientes expertos en el autocuidado de su patología).
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
 

 

El Gobierno invertirá 230 millones de euros en la transformación digital de la atención primaria
El Gobierno de España invertirá más de 230 millones de euros para impulsar la transformación digital de la atención primaria en el Sistema Nacional de Salud (SNS) dentro del PERTE ‘Salud de Vanguardia’. Los proyectos se corresponden con tres áreas funcionales de actuación: ‘CSI, Centro Sanitario Inteligente Digital’; ‘Atención Personalizada‘ y ‘Transformación digital de los servicios de soporte de la actividad sanitaria’.
Veure'n més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
image3
Plan de Salud de Barcelona 2021-2025: más de 200 "acciones priorizadas" 
Garantizar el acceso a la salud de la población más vulnerable y desplegar acciones que permitan mejorar la salud mental de la ciudadanía son dos de las prioridades que recoge el nuevo Plan de Salud de Barcelona 2021-2025, tal como marca el Plan de Salud de Cataluña del Departament de Salut.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
El Esperit Sant impulsa una campaña para promover el buen trato a las personas mayores
Desde la Fundació Hospital de l'Esperit Sant (FHES) de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) han puesto en marcha una campaña de sensibilización dirigida a los profesionales del centro para promover el buen trato hacia las personas mayores. El objetivo es “abrir los ojos” frente a la discriminación por razón de edad, “omnipresente y arraigada en nuestras instituciones y relaciones”, y “pararnos a reflexionar sobre nuestra conducta como profesionales del ámbito de la salud”.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
image3
ScionHealth to launch RPM for chronic care at 79 hospitals 
ScionHealth is launching data-driven remote care management to expand clinical support as needed for chronic care at home. With the solution patients with chronic conditions could spend more time at home with their families, or doing what they love where they live, instead of heading back to the hospital or doctor's office.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Mawi launches a patch to track your heart health faster and in real time
Mawi claims its Heart Patch is the first ever single-use, two-lead cardiac monitor to reach the market. The company describes it as “a stick-and-go, wireless solution” and further suggests that the disposable nature of the device is a benefit; it means that cardiologists can run tests on as many patients as they need to without having to wait for reusable Holter monitors to come back from other patients and get sanitized and maintained between uses.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
image3
Analyzing the Impact of Mobile App Engagement on Mental Health Outcomes: Secondary Analysis of the Unwinding Anxiety Program 
This study offers a clearer understanding of the impact of engagement with app features on broader engagement with the health outcomes of interest. This study highlights the importance of comprehensive investigations of engagement during the development of evidence-based mobile apps.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Government calls for evidence on discrimination in medical devices
UK's government is aiming to tackle healthcare inequalities by collecting new evidence on how medical devices and technologies may be biased against patients of different ethnicities, genders and other socio-demographic groups.
 
Veure'n més
 
space