Amb el pas del temps, el col·lectiu de gent gran i discapacitats va en augment. És molt important poder mantenir i millorar la seva qualitat de vida, tenint en compte aspectes com ara facilitar la seva vida independent i millorar les condicions de la seva cura i assistència.
Hi ha una forta preferència de les persones grans de romandre a les seves pròpies llars de forma independent. Envellir a la llar presenta diversos beneficis que inclouen una millor qualitat de vida, sentiments de satisfacció i realització, un entorn de vida més saludable i segur, comoditat relacionada amb el valor emocional de la llar, connexió amb la comunitat i participació en les xarxes socials.
És per això que, en els últims anys, hi ha hagut un interès més gran en l'ús de tecnologies innovadores i intel·ligència artificial per permetre que la tecnologia Smart Home o sistemes domòtics, ajudin les persones grans a envellir de forma independent a les seves pròpies llars. Aquesta tecnologia innovadora es refereix al conjunt de tecnologies aplicades al control i automatització intel·ligent de l'habitatge, cosa que possibilita que aquestes llars intel·ligents puguin monitorar o mitigar de manera activa o passiva l'impacte de la salut, la mobilitat, els factors sensorials o cognitius de les persones (Aggar, 2022).
Gràcies a les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TICs), la domòtica permet l'augment de la seguretat, un millor confort i una comunicació més fluida, juntament amb un important estalvi energètic dins de la llar, mitjançant la integració de serveis i la interconnexió d'equips i instal·lacions, tant a llars com a asils i condominis. Aquestes aplicacions ja estan implementades a la majoria dels països desenvolupats.
En els darrers anys, l'aparició del concepte de sistemes domòtics per millorar la qualitat de vida de la gent gran en publicacions de tot el món ha estat estable, amb un notable creixement en el nombre de publicacions des del 2019.

Figura 1. Aparició en publicacions de sistemes domòtics per millorar la qualitat de vida de la gent gran (2010-2022). Font: Linknovate.
Dins dels beneficis funcionals de les llars intel·ligents, s'inclouen accions com ajuda a la gent gran amb mobilitat limitada gràcies a controls remots, i ajuts a la memòria mitjançant l'automatització de dispositius. A més, es poden observar beneficis relacionats amb la salut, com ara el registre i monitoratge de malalties, i un millor accés als serveis d'atenció mèdica i teleassistència. També és possible percebre altres beneficis que fomenten la seguretat de la llar i una sensació de seguretat personal, gràcies a dispositius com ara timbres de vídeo, sensors de llum i panys intel·ligents (Wild et al., 2021; Wu et al., 2021; Aggar, 2022).
El nivell de satisfacció dels adults grans amb aquest sistema millora quan els dispositius d'assistència es personalitzen segons les necessitats, donen suport a les seves activitats habituals i són relativament fàcils d'usar, millorant les experiències d'independència i la sensació de seguretat (Liu et al., 2016; Carnemolla, 2018).
Comprendre l'impacte de la domòtica en la qualitat de vida de la gent gran és important per planificar i predir l'ús futur de les tecnologies d'assistència a casa. L'aplicació de la Domòtica és una excel·lent alternativa per millorar la qualitat de vida de la gent gran i discapacitats, ja que, gràcies a ella, persones que habiten en solitud o tenen problemes de mobilitat, poden aconseguir més comunicació amb la família o els cuidadors. Amb aquests desenvolupaments s'obté una alternativa de monitoratge domiciliari, i aquestes possibilitats tecnològiques permeten que l'individu en condició de discapacitat pugui continuar vivint a casa seva, però amb més llibertat i independència i un alt nivell de seguretat.
Ampliant l'anàlisi de publicacions presentada al gràfic anterior, també es veu com les publicacions actuals dels sistemes domòtics per millorar la qualitat de vida de la gent gran estan elaborades principalment per pimes:

Figura 2. Aparició en publicacions dels sistemes domòtics per millorar la qualitat de vida de la gent gran per tipus d'organització (2010-2022). Font: Linknovate.
|