Newsletter de Vigilància Tecnològica

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2012-2020.

 

El PECT "HubB30, més enllà de la circularitat" és una experiència pilot focalitzada en el Residu Zero que ha de permetre dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i el espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania) i els processos d’innovació oberta.

 

Aquesta activitat s’emmarca dins de l’operació 7: Observatori “HUBB30 Residu 0”, i té per objectiu mostrar les iniciatives i els avenços tecnològics relacionats amb l’economia circular en aquells sectors on la Comissió Europea marca mesures concretes, segons s’indica en el Pla d’acció per la economia circular.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, participat activament per l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca de la UAB, Fundació Eurecat i Esade, i compta amb el suport de l'àmbit B30.ÍNDEX:
Electrònica i TIC  |  Bateries i vehicles  |  Envasos i embalatges  |  Plàstics  |  Productes tèxtils  |  Construcció i edificis  |  Aliments, aigua i nutrients  |  Altres

 

Novembre 2022

Electrònica i TIC
space

New EU-funded project aims to prevent fires caused by batteries at e-waste recycling facilities
The GRINNER project says it aims to commercialise an autonomous AI-enabled robotic sorting system capable of detecting and removing e-waste containing batteries from processing conveyor belts before they are damaged by machines that crush and consolidate waste.
 
Veure'n més
Recicla’ls com es mereixen! Campanya per fomentar la recollida selectiva d'Aparells Elèctrics i Electrònics
La campanya de reciclatge 'Recicla'ls com es mereixen' està impulsada per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per a la gestió de residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE), i posa especial èmfasi en la possibilitat de lliurar els RAEE als serveis de repartiment a domicili al moment del lliurament de nous aparells.
 
Veure'n més
Bateries i vehicles
space

Circular strategies could cut emissions from materials used in vehicles by 60% by 2040
Greater circularity in materials used by the European automotive sector could reduce emissions associated with the materials used in production per vehicle by 60% by 2040, a new analysis by Bain & Company shows.
 
Veure'n més
Aidimme desarrolla una metodología electrometalúrgica para extraer hasta el 99% de los metales en baterías de Li
Especialistas en química inorgánica del Instituto Tecnológico Aidimme han desarrollado una metodología de extracción de los metales que componen las baterías de ión litio de los vehículos eléctricos, consiguiendo extraer hasta el 99% de los mismos mediante electrolixiviación de las láminas catódicas con un tratamiento previo de ultrasonidos.
 
Veure'n més
Envasos i embalatges
space

Europa proposta que tots els envasos siguin reciclables l'any 2030
La Comissió Europea ha presentat una proposta de revisió de la legislació de la Unió Europea sobre envasos, amb l'objectiu de fer front al constant creixement dels residus que generen.
 
Veure'n més
Itene mejora las propiedades de plásticos compostables y reciclados para impulsar su aplicación en films para envases alimentarios y botellas
El centro tecnológico Itene mejorará las propiedades de plásticos compostables y reciclados, y reducirá su coste para impulsar su aplicación en films para envases alimentarios y botellas para productos de droguería, respectivamente.
 
Veure'n més
Plàstics
space

Eisenia foetida y Lumbricus terrestres exhiben una elevada actividad enzimática degradadora de plásticos
Recover busca proporcionar soluciones biotecnológicas novedosas utilizando la acción combinada de enzimas y organismos para la remediación de la contaminación por plásticos en los campos agrícolas y la conversión de residuos plásticos agroalimentarios no reciclables en bioferfilizantes y plásticos biodegradables para aplicaciones agrícolas y de envasado de alimentos.
 
Veure'n més
Boom in global patent applications for biodegradable plastics innovation
The second annual edition of the Inside Green Innovation: Progress Report 2022, from intellectual property firm Appleyard Lees, analyses patent filings across several key environmental issues facing the world, including biopolymers and polymer recycling.
 
Veure'n més
Productes tèxtils
space

La tecnologia blockchain permet la traçabilitat de les peces de roba
El desenvolupament del blockchain ha motivat l'aparició d'un creixement nombre d'empreses emergents dedicades a oferir solucions per a la traçabilitat, un requisit que ja està inclòs en l'Estratègia per al Tèxtil de la Comissió Europea.
 
Veure'n més
Reportatge que analitza l’estratègia de la moda i la roba circular per avançar cap al residu zero
La Generalitat de Catalunya, juntament amb l'Agència de Residus de Catalunya, han impulsat el Pacte per a la moda circular, un acord voluntari amb empreses i entitats que volen millorar la gestió del residu tèxtil.
 
Veure'n més
Es publica una guia per a la recollida selectiva dels residus tèxtils
Dins l'Estratègia per a la prevenció i la gestió dels Residus tèxtils de Catalunya 2020-2025, s'estableix una guia de recollida selectiva de residus tèxtils per donar resposta de manera conjunta i efectiva als reptes del sector.
 
Veure'n més
S’impulsa la coordinació entre el sector de materials tèxtils avançats i subsectors relacionats vers un model circular
CIRCULAR Tèxtils CAT neix amb l’objectiu de desenvolupar un estudi sectorial per promoure l’economia circular al sector dels materials tèxtils avançats de Catalunya, donant noves sortides als residus que genera.
 
Veure'n més
Construcció i edificis
space

Casalé, un referente de economía circular en el sector de la construcción
La empresa aragonesa valoriza el 98% de los residuos que procesa en su planta de tratamiento obteniendo nuevos materiales reciclados como Megalito, un nuevo material para construcción elaborado con áridos reciclados con numerosas aplicaciones.
 
Veure'n més
Sika impulsa la investigación e innovación para el reciclaje de los residuos de construcción y demolición
La firma Sika ha entrado a formar parte del proyecto Valrec, que tiene por objetivo el desarrollo de soluciones innovadoras para incrementar la circularidad, la trazabilidad, y la pureza de los recursos minerales presentes en los residuos de construcción y demolición, impulsando la fabricación de soluciones ecoeficientes y de menor impacto ambiental.
 
Veure'n més
Aliments, aigua i nutrients
space

Un full de ruta per capgirar el sistema alimentari i fer-lo més sostenible, transparent i just
L’Estratègia d’alimentació saludable i sostenible Barcelona 2030 és un compromís a vuit anys per transformar el sistema alimentari de la ciutat i fer-lo més sostenible en benefici de la ciutadania, el territori i el planeta.
 
Veure'n més
Food waste: 127 kg per inhabitant in the EU in 2020
Addressing consumer food waste remains a challenge both in the EU and globally. This report presents a handful of findings from the first monitoring of food waste at EU level, published by Eurostat.
 
Veure'n més
Es mostren opcions per a l’aprofitament de la poma, el porcí i el pa
Les fitxes de vigilància tecnològica brinden opcions d'aprofitament del sector de l'illa, el pa i el porcí, que poden ajudar a reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari i aconseguir un aprofitament més efectiu d'aquests aliments.
 
Veure'n més
Altres
space

European Commission toughens packaging waste rules
The European Commission has announced proposals to reduce packaging waste, including new targets for recycled content in plastic drinks bottles and takeaway cup reuse and the reuse of packages used for online deliveries.
 
Veure'n més
Convocatòria per a projectes pilot per crear models de negoci circulars
El projecte DigiPrime, finançat per la UE (Horizon 2020), desenvoluparà el concepte d'una plataforma digital d'economia circular per tal de crear models de negoci circulars basats en la recuperació i la reutilització millorada de dades de funcions i materials.
 
Veure'n més
space