Newsletter de Vigilància Tecnològica

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2012-2020.

 

El PECT "HubB30, més enllà de la circularitat" és una experiència pilot focalitzada en el Residu Zero que ha de permetre dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i el espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania) i els processos d’innovació oberta.

 

Aquesta activitat s’emmarca dins de l’operació 7: Observatori “HUBB30 Residu 0”, i té per objectiu mostrar les iniciatives i els avenços tecnològics relacionats amb l’economia circular en aquells sectors on la Comissió Europea marca mesures concretes, segons s’indica en el Pla d’acció per la economia circular.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, participat activament per l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca de la UAB, Fundació Eurecat i Esade, i compta amb el suport de l'àmbit B30.ÍNDEX:
Electrònica i TIC  |  Bateries i vehicles  |  Envasos i embalatges  |  Plàstics  |  Productes tèxtils  |  Construcció i edificis  |  Aliments, aigua i nutrients  |  Altres

 

Desembre 2022

Electrònica i TIC
space

Starch solution to soft sensor waste
One problem with soft, wearable sensors is that these flexible, stretchable electronics are nearly impossible to recycle. Now, polymer scientists at the University of Groningen in the Netherlands have developed a starch-based polymer that can be used to create a fully biodegradable soft material for sensors.
 
Veure'n més
Recycling Gold from SIM Cards for Pharmaceutical Use
Researchers at Imperial College London used a method for extracting gold from electronic waste developed by researchers at the University of Cagliari in Italy and created their own process to reuse the precious metal in medical applications.
 
Veure'n més
Bateries i vehicles
space

S’inicien nous projectes per al desenvolupament de bateries i el reciclatge de materials per a vehicles elèctrics
BATTECH, el centre de referència en R+D+I en bateries del sud d’Europa, ha iniciat aquest trimestre quatre projectes europeus estratègics destinats a impulsar la sostenibilitat i la circularitat de materials en la cadena de valor de la mobilitat elèctrica, amb la millora de la recuperació de materials de les bateries d’ió liti i el desenvolupament de nous compostos i arquitectures.
 
Veure'n més
3 challenges en route to electric vehicle batteries driving the circular economy
While electric vehicles are driving 90% of global demand for lithium-ion batteries, collaborative networks capable of efficiently recovering scarce materials to maximize their useful life have yet to form. Industry players at the Circular Cars Initiative have designed a circular model for EV batteries to maximize their sustainability.
 
Veure'n més
Batteries: deal on new EU rules for design, production and waste treatment
Parliament and Council reached a provisional agreement to overhaul EU rules on batteries and take into account technological developments and future challenges. The agreed rules will cover the entire battery life cycle, from design to end-of-life and apply to all types of batteries sold in the EU
 
Veure'n més
Envasos i embalatges
space

Arrenca un projecte per crear material biodegradable amb taps de suro reciclats per a impressió 3D
El centre tecnològic Eurecat, INNOVI, el Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV), OIMO Bioplastics i la Fundació Institut Català del Suro (ICSURO) han posat en marxa el projecte SUR3D per a desenvolupar un material biodegradable amb taps de suro reciclats per a obtenir un nou compòsit amb un polímer biodegradable apte per a la fabricació additiva amb tecnologies d'extrusió.
 
Veure'n més
Potenciales de uso de diferentes calidades de reciclados en envases plásticos
La reutilización del PE-LD se limita actualmente a las aplicaciones de bajo valor, aunque la producción de plásticos en general y las evaluaciones del ciclo de vida de las poliolefinas muestran considerables ventajas en términos de conservación de recursos.
 
Veure'n més
Plàstics
space

Disponibles online els resultats de l’Estudi per la Introducció de Plàstics Reciclats mitjançant el disseny
En aquest informe es recullen recomanacions i metodologies de disseny necessàries per a afavorir la reciclabilitat dels plàstics en funció de les tecnologies disponibles, buscant millorar el material verge perquè sigui més reciclable, enfocat ​en la qualitat, estètica i preu com a claus per a obtenir un producte d'èxit.
 
Veure'n més
“First” commercially available 100% ocean plastic pellet produced
The Ocean Legacy Foundation (OLF) claims to have produced the first commercially available plastic pellet made from 100% recycled ocean plastics in North America, called Legacy Plastic™. It consists of recovered marine equipment such as fishing ropes, buoys, floats, oyster trays and other anthropogenic plastic debris collected in cleanup activities and reprocessed for use in the manufacture of new durable products, closing the loop in waste management systems. plastics.
 
Veure'n més
Managing non-packaging plastics in European waste streams
Most policy action in Europe is focused on plastic packaging, although a large proportion of plastics is used for non-packaging applications such as construction, furniture and consumer electronics. Improved reporting on non-packaging plastics flows is needed to inform the development of effective policies and measures that address this important waste stream and increase resource efficiency, in line with the objectives of the economy action plan circular.
 
Veure'n més
Productes tèxtils
space

L’entitat social Solidança crea amb Eurecat un contenidor per a la recollida de roba que permet augmentar la circularitat dels residus tèxtils
L’entitat social Solidança, dedicada a l’economia social i solidaria i amb experiència en la recollida i la valorització de residus tèxtils sota la marca Roba Amiga, ha col·laborat amb el centre tecnològic Eurecat, a través dels ajuts per fomentar l’economia circular de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), per ecodissenyar un contenidor per a la recollida de roba postconsum, fet a partir dels propis residus tèxtils gestionats per l’entitat i que contribueix a augmentar la circularitat del sector tèxtil.
 
Veure'n més
El Grupo Erema centra la investigación y el desarrollo en la economía circular de las fibras de PET
La industria textil es el tercer mayor consumidor de plásticos. El Grupo Erema ahora está intensificando el desarrollo de soluciones de reciclaje con su nueva unidad de negocios de fibras y textiles. Actualmente, la atención se centra en los materiales de fibra de PET a partir de la producción de fibra y los pasos de procesamiento posteriores.
 
Veure'n més
Construcció i edificis
space

Es creen reposabraços amb materials reciclats per a fer més accessibles els bancs de les estacions de metro de TMB
Alumnes del Grau en Disseny i del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial de Elisava, han impulsat un projecte pilot de cocreación centrat en el disseny i la creació de reposabraços per als bancs de les andanes del metre de Barcelona. Els reposabraços compten amb la voluntat de donar un nou ús a productes de deixalla, ja que estan fabricats a partir dels tubs d'acer inoxidable d'autobusos ja retirats del servei.
 
Veure'n més
L'empresa Germans Cañet Xirgu crea un formigó biodegradable a partir de la fusta dels palets i els àrids reciclats de les construccions
L’empresa catalana Germans Cañet Xirgu, dedicada al reciclatge de residus de la construcció, ha creat un prototip de formigó biodegradable per revalorar els encenalls de fusta de palets i els àrids de residus de les construccions i les demolicions. Es tracta d’un prototip de formigó no estructural, que es degrada de forma controlada i que es pot aplicar en forma de panells o blocs en talussos de carretera, amb la previsió d’estendre-ho a altres aplicacions.
 
Veure'n més
Aliments, aigua i nutrients
space

Es presenta un projecte pilot per a l'ús d'aigua regenerada en horts urbans
Presentació de l'hort urbà REGREEN, un projecte pilot liderat per la Diputació de Barcelona, Aigües de Barcelona i Cetaqua, que busca demostrar el potencial de l'ús de l'aigua regenerada per a l'agricultura hidropònica en l'entorn urbà, promovent els recursos hídrics alternatius mitjançant solucions circulars.
 
Veure'n més
Aimplas obtiene un film plástico a partir de residuos de café
El objetivo principal del proyecto europeo WaysTUP!, financiado por el programa Horizonte H2020, es trabajar en diferentes líneas de investigación para establecer nuevas cadenas de valor para la utilización de residuos biológicos urbanos. En el marco de este proyecto, Aimplas, Instituto Tecnológico del Plástico, ha conseguido obtener un film plástico a partir de posos de café usados, transformando un residuo en una fuente de productos de alto valor.
 
Veure'n més
Altres
space

La Comissió Europea estableix una metodologia per a la implementació de l’economia circular en una escala local i regional
Establint la base metodològica de la Iniciativa de Ciutats i Regions Circulars (CCRI), aquest document proporciona als responsables polítics i prenedors de decisions una guia operativa per a accelerar el desenvolupament i la implementació de Solucions Sistèmiques Circulars a nivell local o regional. El document organitza l'orientació existent sobre la implementació de l'economia circular en ciutats i regions en una metodologia modular, sistemàtica i procesable.
 
Veure'n més
Estratègia catalana d’ecodisseny, per a una economia circular i ecoinnovadora
Assolir l’objectiu d’una economia competitiva i sostenible en el temps requereix aprofitar les eines i instruments que ens permetin generar productes i serveis de qualitat, eficients, adequats per al seu ús, ambientalment correctes i socialment responsables. L’Estratègia catalana d’ecodisseny és un dels principals instruments de la Generalitat de Catalunya que en el marc d’altres estratègies europees i catalanes, volen impulsar la transició cap a l’economia circular.
 
Veure'n més
space