Data d'enviament: 16/01/2023

 

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"Ecosistema d’Innovació per a les ciutats cuidadores"

 

Els PECT són projectes d’innovació i especialització intel·ligent territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.

 

El PECT Mataró-Maresme “Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, té l’objectiu de desenvolupar i implementar en el territori nous models i solucions innovadores enfocades a l’acompanyament de l’envelliment actiu i a l’atenció de persones en situació de fragilitat o dependència. Per aconseguir-ho, realitza processos de recerca, desenvolupament tecnològic i generació i transferència de coneixement entre els agents implicats, com a base per la creació d’ocupació i activitat econòmica d’alt valor afegit.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró, participat activament per la Fundació TecnoCampus, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i la Fundació El Maresme, i compta amb el suport del Consorci Sanitari del Maresme i de la Fundació TIC Salut Social.

 ÍNDEX:
Tòpic del mes: Silver Economy o Economia Platejada  |  Editorial: article del mes  |  TIC  |  Simulació entorns reals  |  Dietes i hàbits saludables  |  Sociosanitari

 

Desembre 2022

Tòpic del mes: Silver Economy o Economia Platejada
space

El món sencer envelleix i, davant això, es requereix proactivitat de tots els sectors de l'economia, acceptant i gestionant el repte de la longevitat. Les dades apunten al fet que la població mundial és progressivament longeva i és un procés que ha de ser considerat per a treballar-lo des de tots els àmbits de la societat, la política, i els diferents sectors econòmics, tant públics o privats.


Així sorgeix la Silver Economy o Economia Platejada, que és l'activitat econòmica específica orientada a atendre les necessitats i motivacions de les persones majors, així com les necessitats de les seves famílies que cuiden d'ells. L'Economia Platejada està transformant l'oferta de serveis sanitaris i de cures, el comerç, el turisme, l'oci i la mobilitat, entre altres activitats, i suposa ja un estímul de creixement en molts àmbits.


L'Economia Platejada es tracta d'un segment heterogeni, potent, real i mesurable, les persones majors s'han convertit en un motor econòmic pel seu poder adquisitiu i el seu major temps disponible per a gaudir de l'oci amb la jubilació. Els majors de 50 anys són el grup que compta amb la millor salut econòmica i financera d'Espanya i el que està més disposat al consum, ja que disposa del 70% dels seus ingressos per a consumir.


És imprescindible millorar la participació dels sènior en la vida econòmica i social, superant estereotips per a aconseguir una millor adaptació del cicle laboral al cicle vital, aprofitant al màxim el coneixement experiencial dels sènior, reconeixent el talent i la “*seniority”. Així, novament s'introdueix el concepte d'envelliment actiu. Les persones majors tenen la necessitat de socialitzar, tant amb la família com afins, i realitzar activitats que els mantinguin dinàmics.


En els últims anys, l'aparició del concepte d'Economia platejada en publicacions de tot el món ha tingut un notable creixement en el nombre de publicacions a partir de l'any 2019.Figura 1. Aparició del concepte d'Economia platejada en publicacions (2010-2022). Font: Linknovate.


L'Economia Platejada no sols és el sector de les cures, sociosanitari o de la dependència, sinó que pot obrir noves oportunitats d'ocupació en sectors com el turisme, les llars intel·ligents que contribueixen a una vida independent, les tecnologies d'assistència, els productes i serveis accessibles, la robòtica de serveis, el benestar, la cosmètica i la moda, la seguretat, la cultura, la mobilitat personal i automatitzada i la banca. La innovació científica i metgessa també obrirà oportunitats per als qui desenvolupen tecnologies i per als professionals sanitaris i els cuidadors altament qualificats, al mateix temps que oferirà l'avanç necessari per a respondre a l'envelliment de la societat.


Dependre dels cuidadors no professionals ja no és sostenible, atès que cada vegada resulta més difícil garantir l'ajuda dels familiars, a més de que les famílies cada vegada tenen menys fills, viuen encara més separades i les dones participen més en el mercat laboral.


És per això que és summament necessària l'adequació dels serveis sanitaris a la longevitat i cronicitat associada, i la necessitat de proveir de sistemes de cures de llarga durada a gran part de la població, ja que el nombre de persones majors augmenta cada vegada més, i s'han d'abordar les oportunitats d'una realitat tan feliç i plena de reptes, ja que suposa un assoliment social viure més i millor.


La telemedicina, les aplicacions de telèfons intel·ligents i els biosensors per al diagnòstic i la vigilància a distància poden millorar els resultats per als pacients. Les noves tecnologies d'assistència poden ampliar l'autonomia, la independència i la participació de les persones majors amb discapacitat. Un mercat desenvolupat de productes i serveis per a l'envelliment saludable i actiu podria millorar l'eficiència dels sistemes de salut i assistència social, fent-los potencialment més sostenibles.


Addicionalment s'ha realitzat una anàlisi de termes relacionats amb el present PECT mitjançant una eina de monitoratge de tendències. Es veu llavors que temes com el creixement econòmic, la cura de llarga durada, els programes i models de negoci, entre altres, tenen una forta relació amb l'Economia Platejada i s'està veient un augment en les seves aparicions en publicacions a tot el món en els últims anys.Figura 2. Termes relacionats amb l'Economia platejada, tendència de 2010 a 2021. Font: Linknovate.

Editorial: article del mes
space

Patient Trust in Physicians Matters: Understanding the Role of a Mobile Patient Education System and Patient-Physician Communication in Improving Patient Adherence Behavior
The ultimate goal of any prescribed medical treatment is to achieve the desired results in patient care. However, patient nonadherence has long been a major problem detrimental to patient health and is therefore a concern for all healthcare providers. Traditional patient education programs often serve as an intervention tool to increase patients' self-care awareness, disease knowledge, and motivation to change patient behaviors for better adherence. Patient trust in physicians, doctor-patient relationships, and quality of communication have also been identified as critical factors influencing patient adherence. However, little is known about how mobile patient education technologies help foster patient adherence. The results revealed that doctor-patient communication and the use of a mobile patient education system (MPES) significantly increased patients' trust in their doctors, showing an attitude of patient adherence towards treatment.
 
Veure'n més
TIC
space
 
image3
Blood-based metabolic signature outperforms standard method for predicting diet, disease risk 
Researchers have found a method using molecular profiling and machine learning to develop blood-based dietary signatures that more accurately assess diet and predict the risk of cardiovascular disease and type 2 diabetes.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Patient-Centered Digital Health Records and Their Effects on Health Outcomes
eHealth tools, also known as patient-centered digital health records, can engage and empower people with chronic diseases, improving disease knowledge, self-management skills, and clinical outcomes.
 
Veure'n més
 
Simulació entorns reals
space
 
image3
Enfermedad crónica, mayores y soledad 
La Plataforma de Organizaciones de Pacientes presentó el `Estudio del impacto de la enfermedad crónica en las personas mayores´ cuyo objetivo es analizar el impacto de la enfermedad crónica en las personas mayores para identificar el estado de situación de la atención sanitaria y social que reciben, analizar el impacto emocional que genera la enfermedad crónica y proponer ámbitos de mejora.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Aging is driven by unbalanced genes
The researchers used artificial intelligence to analyze data from a wide variety of tissues, collected from humans, mice, rats, and killifish, and found that gene length can explain most of the changes at the molecular level that occur during aging.
 
Veure'n més
 
Dietes i hàbits saludables
space
 
image3
El riesgo de deterioro cognitivo aumenta con una dieta alta en sodio y baja en potasio 
Un equipo de investigadores de China han publicado recientemente en la revista ´KeAi Global Transitions´, donde han evidenciado que consumir una dieta alta en sodio y baja en potasio puede aumentar el riesgo de deterioro cognitivo en los ancianos.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Reunió de cloenda del projecte internacional Happy Bones, de promoció de l'activitat física
El projecte HAPPY BONES vol promoure l’activitat física en dones d'entre 50 a 65 anys, oferint un protocol innovador per implicar-les en una activitat física moderada i, com a conseqüència, reforçar els seus recursos personals i millorar el seu benestar.
 
Veure'n més
 
Sociosanitari
space
 
image3
Measuring the Digital Skills of Catalan Health Care Professionals as a Key Step Toward a Strategic Training Plan 
The "Professional Dialogue Forum" carried out a validation study of digital competence tests for Catalan health care professionals to establish their current level as a basis, in order to design a strategic training plan.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
EU Council adopts Recommendation on Access to Affordable, High-Quality Long-Term Care
The European Council adopted the "Council Recommendation on access to high-quality and affordable long-term care", the centerpiece of the European Commission's EU care strategy, which sets out an ambitious framework for advancing the many challenges facing long-term care systems.
 
Veure'n més
 
space