Newsletter de Vigilància Tecnològica

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2012-2020.

 

El PECT "HubB30, més enllà de la circularitat" és una experiència pilot focalitzada en el Residu Zero que ha de permetre dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i el espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania) i els processos d’innovació oberta.

 

Aquesta activitat s’emmarca dins de l’operació 7: Observatori “HUBB30 Residu 0”, i té per objectiu mostrar les iniciatives i els avenços tecnològics relacionats amb l’economia circular en aquells sectors on la Comissió Europea marca mesures concretes, segons s’indica en el Pla d’acció per la economia circular.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, participat activament per l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca de la UAB, Fundació Eurecat i Esade, i compta amb el suport de l'àmbit B30.



Primer trimestre - 2023

S’acorda com ha de ser la recollida de residus d’aparells elèctrics i electrònics als municipis els propers quatre anys
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i els Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) de residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE) han signat l'acord que ha de regir la recollida dels RAEE dels pròxims quatre anys, on s'obre un nou canal per a l'adhesió de les entitats municipalistes, i s'incorporen penalitzacions per retards en les recollides per part dels SCRAP i en els supòsits d'emmagatzematge incorrecte d'aquests residus per part dels ens locals.
 
Veure'n més
Presentado un proyecto que fomenta el ecodiseño y la economía circular de los productos de iluminación y material eléctrico
La Fundación Ecolum presentó su nuevo proyecto basado en el cálculo del Índice de Reciclabilidad de los aparatos de iluminación y material eléctrico, además de otros temas relevantes para el sector, en la sede de la Asociación Española de Normalización (UNE) en Madrid, con el fin de fomentar el ecodiseño para que, desde el primer momento, las empresas puedan incorporar criterios ambientales y de sostenibilidad a todo su proceso productivo.
 
Veure'n més

Larga y reciclada vida a la batería de los coches eléctricos
La economía circular en el mercado de las baterías de vehículos eléctricos tiene fundamentalmente dos vertientes: el reciclaje puro y duro y la segunda vida. Este reportaje se centra en profundizar sobre la segunda opción.
 
Veure'n més
TR10: Reciclaje de baterías
Con la creciente popularidad de los vehículos eléctricos, la demanda de baterías de iones de litio ha aumentado significativamente. Sin embargo, nuevas técnicas de recuperación de metales básicos de estas baterías podrían ayudar a reducir los costos de producción y, por lo tanto, hacer que los vehículos eléctricos sean más asequibles para el público en general.
 
Veure'n més

Maresme Circular s’incorpora al grup de treball ESGREM per a la gestió sostenible dels residus municipals
Maresme Circular s’ha incorporat al grup de treball ESGREM junt amb una quarantena d’entitats supramunicipals més de tot l’Estat, encarregades de la gestió dels residus municipals. La missió fonamental d’ESGREM és accelerar la transició cap a una gestió sostenible dels recursos municipals amb criteris de circularitat i contribuir així de manera més eficient a la protecció del clima i tots els objectius europeus vinculats amb aquesta activitat.
 
Veure'n més
Nou decret d'envasos: objectius i punts febles per canviar la cultura d'usar i llençar
El govern espanyol ha fixat un nou marc per a l'ús dels plàstics per avançar en el compliment de la normativa europea. Es tracta del Reial decret d'envasos i residus d'envasos, que a la llarga ha de canviar la manera com ara s'envasen els productes i que pretén reduir les tones de residus que es generen al cap de l'any i que acaben afectant la salut i contaminant el medi.
 
Veure'n més

Pathways towards circular plastics in Europe: good practice examples from countries, business and citizens
Plastics play an essential role in modern society. However, their value chain is currently unsustainable, contributing to the generation of climate changing emissions and increasing waste and pollution. Reducing such impacts while retaining plastics’ usefulness requires a shift towards a more circular and sustainable plastics system. This shift can be accelerated by scaling up good practice examples and making improvements across the plastics value chain.
 
Veure'n més
Els espais d’innovació oberta de la UAB impulsen projectes per transformar residus en recursos
La UAB ha impulsat projectes d'economia circular en els seus espais d'innovació oberta i ha creat l'espai Reciclab dins de la xarxa d'UAB Open Labs per a fomentar la transformació de residus en recursos, amb suport en la reducció, reparació i millora de processos de fabricació, entre altres.
 
Veure'n més

S’analitza l’estat dels impactes al medi ambient del sector tèxtil a la Unió Europea
Textile production and consumption in the European Union have significant impacts on the environment and climate. Contributing to the EU Circular Economy Action Plan, the EEA estimated in its briefing about textiles and the environment that from a global lifecycle perspective, and for selected and measurable pressures, the consumption of textiles in Europe cause on average the fourth largest pressure on environment and climate change, after housing, food and mobility.
 
Veure'n més
Cinc projectes catalans es presenten a la XIV edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat cinc projectes catalans a la XIV edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus. La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat: l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.
 
Veure'n més

Economía circular aplicada a los sectores de la construcción y el metalúrgico, a través de la tecnología de activación alcalina
Con la mirada puesta en los sectores metalúrgico y de construcción, como industrias primarias masivas que generan, de manera inherente a sus procesos productivos, una gran cantidad de residuos, acompañada de un elevado consumo energético y de materias primas, el proyecto CIRCOM plantea el abordaje de esta doble problemática, a través de la tecnología de activación alcalina (TAA).
 
Veure'n més
El sector del ciment català impulsa un full de ruta per a la seva descarbonització
Representants de Ciment Català es van reunir amb directius del departament d'Acció Climàtica de la Generalitat per a destacar la importància de la indústria del ciment en la valorització material i energètica de residus. La sessió va concloure amb el compromís de totes dues parts de contribuir al Full de ruta per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2050.
 
Veure'n més

Es potencia la circularitat de la pellofa d’arròs mitjançant solucions intel·ligents per valoritzar-la
Investigadors del Centre Grup de Tècniques de Separació en Química de la UAB lideren un projecte que pretén revolucionar la manera en què s’utilitzen les cendres de la pellofa d’arròs. L’equip de treball desenvoluparà compostos multifuncionals a partir dels residus de la cendra, que seran, al seu torn, mediambientalment respectuosos.
 
Veure'n més
Participació de la UPC en un projecte per aconseguir la regeneració marina a partir de residus industrials
El projecte SEASLAG, que compta amb la participació del Centre de Desenvolupament de Sistemes d'Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI), vinculat a l’EPSEVG de la UPC, aportarà solucions per combatre la disminució de la biodiversitat marina mitjançant la recerca i el desenvolupament d'un nou material sostenible per a la creació d'estructures de regeneració marina. Aquest material incorporarà subproductes de la indústria siderúrgica i agroalimentària, contribuint així a l’economia circular.
 
Veure'n més
El projecte LIFE BIOBEST potenciarà la millora de la gestió dels bioresidus
Aquest projecte pretén identificar i validar les Millors Pràctiques (BP) i instruments de gestió actuals al llarg de la cadena de gestió dels bioresidus, des de la generació fins al tractament, que permeten la producció de compost i digestat de qualitat i establir una sèrie de Key Performing Indicators (KPI) de referència, a partir de l’anàlisi de bases de dades i experiències existents.
 
Veure'n més

Coneixeu les eines d’autodiagnosi per a les empreses per millorar i innovar en economia circular?
L’Observatori Catalunya Circular disposa d’un apartat al web dedicat a Autodiagnosi i Eines. Amb l’objectiu d’incrementar el grau de maduresa de les empreses i les organitzacions en l’àmbit de l’economia circular, existeixen tot un seguit d’eines d’accés públic per tal que pugueu conèixer quin és el camí que cal recórrer per a la transició cap a nous models de negoci més circular, verds i innovadors.
 
Veure'n més
Neix el Clúster de residus de Catalunya per impulsar un sector que factura 10.000 milions d'euros i suma 41.000 treballadors
El nou clúster, impulsat per l’agència ACCIÓ, del Departament d’Empresa i Treball, i pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l'ARC, es crea per impulsar la competitivitat de les empreses del sector, potenciar-ne la internacionalització i fomentar la innovació i l’R+D en aquest àmbit. L’organització agruparà el conjunt d’empreses del sector de la gestió de residus, incloent-hi tota la cadena de valor, i que tenen seu social o activitat econòmica de valor afegit a Catalunya.
 
Veure'n més
space