Newsletter de Vigilància Tecnològica

 

Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2012-2020.

 

El PECT "HubB30, més enllà de la circularitat" és una experiència pilot focalitzada en el Residu Zero que ha de permetre dissenyar la metodologia, l'estructura òptima i el espais per implementar un nou model d’interacció entre els diferents actors de la Quàdruple Hèlix (universitats i centres de recerca; administracions; empreses; ciutadania) i els processos d’innovació oberta.

 

Aquesta activitat s’emmarca dins de l’operació 7: Observatori “HUBB30 Residu 0”, i té per objectiu mostrar les iniciatives i els avenços tecnològics relacionats amb l’economia circular en aquells sectors on la Comissió Europea marca mesures concretes, segons s’indica en el Pla d’acció per la economia circular.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, participat activament per l'Ajuntament de Mollet del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca de la UAB, Fundació Eurecat i Esade, i compta amb el suport de l'àmbit B30.ÍNDEX:
Electrònica i TIC  |  Bateries i vehicles  |  Envasos i embalatges  |  Plàstics  |  Productes tèxtils  |  Construcció i edificis  |  Aliments, aigua i nutrients  |  Altres

 

Tercer trimestre - 2023

Electrònica i TIC
space

Los Scrap que integran OfiRaee donan más de 22.500 aparatos eléctricos y electrónicos en el primer semestre de 2023 a través de Circular Place
Circular Place, el marketplace de donaciones destinado al desarrollo de proyectos de economía circular para que fabricantes, productores o distribuidores de aparatos eléctricos y electrónicos den una segunda vida a sus excedentes de stocks, ha donado un total de 22.536 unidades de aparatos eléctricos para destinar su uso en ONGs y escuelas de formación profesional durante el primer semestre del 2023.
 
Veure'n més
Allarguem la vida útil dels objectes
El Pla Residu Zero de Barcelona 2021-2027 és l’instrument per fer front als reptes estratègics i objectius en matèria de prevenció i gestió de residus durant els propers anys. En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona programa tallers de prevenció, reparació i reutilització en els centres cívics i casals de barri.
 
Veure'n més
Bateries i vehicles
space

Renewable energy storage from second-life batteries is viable but may benefit from subsidies
Transitioning public energy supplies to renewable sources poses several challenges. One of these is optimising the use of surplus renewable energy produced at times of low demand, such as by wind turbines running overnight. Various solutions are available for storing this surplus energy for use at times of high demand or low production. Large-scale battery storage is one option, but the installation of new battery systems is expensive. Also, the use of new batteries generates environmental pollutants, including hazardous waste and greenhouse gases, in manufacturing and recycling.
 
Veure'n més
Circular economy: improving design and end-of-life management of cars for more resource-efficient automotive sector
The proposed regulation, which replaces the current Vehicle Directives, provides measures to improve circularity in the automotive sector that extend to design, production and final treatment. This initiative will improve access to resources for the EU economy, while contributing to environmental and climate objectives, addressing the challenges associated with the ongoing transformation of the automotive industry.
 
Veure'n més
Envasos i embalatges
space

El Packaging Cluster presenta l'estudi propi sobre el plàstic alimentari
L'Embalatge Clúster ha organitzat la jornada en línia "Estudi sobre el plàstic alimentari" elaborat i dirigit pel mateix clúster, on s'han presentat les principals conclusions de l'estudi sobre rol del plàstic a la indústria alimentària, explorant tant els seus beneficis com els desavantatges relacionats amb la seva utilització. A més, de quantificar el sector al mercat català i espanyol i examinar una possible previsió de creixement.
 
Veure'n més
Un estudio muestra que los productores europeos de envases adoptan la economía circular, pero pocos se adelantan a la legislación
Un nuevo estudio encargado por la empresa de tecnologías de materiales Aquapak, en el que participaron productores y usuarios de envases sostenibles del Reino Unido, Italia y Alemania, muestra que las empresas europeas de envases están comprometidas con la economía circular, pero pocas se adelantan a la legislación. El estudio también exploró cómo la próxima legislación, como el Reglamento revisado de la Comisión Europea sobre envases y embalajes (PPWR), estaba afectando a la tasa de cambio en las empresas en su intento de mejorar la sostenibilidad y la circularidad.
 
Veure'n més
Plàstics
space

Los plásticos, clave para fomentar la economía circular
Funseam ha inaugurado la cuarta edición del ciclo de Economía Circular, que en esta ocasión cuenta con colaboración de la Fundación Repsol. El ciclo revisa el papel de los plásticos como materiales clave para la transición hacia una economía circular y climáticamente neutra.
 
Veure'n més
New recycling method fights plastic waste
Almost 80% of plastic in the waste stream ends up in landfills or accumulates in the environment. Scientists have now developed a technology that converts a conventionally unrecyclable mixture of plastic waste into useful chemicals, presenting a new strategy in the toolkit to combat global plastic waste.
 
Veure'n més
Productes tèxtils
space

Transition pathway for the textiles ecosystem
The European Commission has made available a new report on the European textile ecosystem, evaluating its current state and identifying what the digital and green transitions of the sector mean, the increase in resilience and competitiveness of the textile ecosystem, as well as what concrete actions and commitments are necessary to accompany this transition.
 
Veure'n més
"Només recollim selectivament el 12% dels residus tèxtils. Aquest fet representa la pèrdua de molts recursos"
Més d’una cinquantena d’entitats i empreses han donat suport al Pacte per la Moda Circular aquest passat 2022, una iniciativa que té per objectiu reduir i incrementar la reutilització i reciclatge dels residus tèxtils. El caràcter pioner de la iniciativa ha permès que hagi sigut seleccionada per la Unió Europea entre les accions pilot d’economia circular del projecte Interreg Europe CircE.
 
Veure'n més
T(h)reading a path: Towards textiles waste prevention targets
This policy paper warns that the apparel industry must take urgent action to address emissions gaps to reach the climate targets of the Paris Agreement. Despite being the world’s largest buyer of clothes, the EU has not set concrete prevention targets on textile waste, hindering progress towards a fashion industry compatible with planetary boundaries. The paper recommends setting real textile waste reduction targets at the EU level, starting with an overall reduction target of at least one third by 2040 compared to 2020, and highlights the need to lead by example in addressing the negative impacts of the textile industry.
 
Veure'n més
Construcció i edificis
space

L'empresa catalana Ocean Ecostructures crea un biomaterial innovador per regenerar els ecosistemes marins
La companyia ha començat aquest estiu una prova pilot a Vilanova i la Geltrú per testejar l'eficiència del material, elaborat amb residus i subproductes de la indústria siderúrgica i agroalimentària, amb l'objectiu de preservar la biodiversitat marina. El projecte s'ha dut a terme en cooperació amb el centre SARTI de la UPC i l'empresa BarnaSteel, i ha comptat amb el suport i un ajut de més de 392.000 euros del Govern per mitjà del programa Nuclis d'R+D empresarial.
 
Veure'n més
Building circularity software for a circular economy: One Click LCA
The One Click LCA Building Circularity software makes it possible to design buildings using more circular criteria. The software tracks, quantifies and optimises both the circularity of materials sourced and used and end-of-life circularity.
 
Veure'n més
Aliments, aigua i nutrients
space

Nova normativa a la UE sobre la reutilització d’aigua per adaptar-nos al canvi climàtic
La Unió Europea publica el Reial decret llei 4/2023, d'11 de maig, pel qual es dota d'un text legislatiu que farà més transparent i accessible als agricultors l'ús d'aigües residuals depurades per regar els cultius: el Reglament sobre reutilització de l'aigua. Així, el reglament fa adoptar mesures urgents en matèria agrària i d'aigües en resposta a la sequera i a l'agreujament de les condicions del sector primari derivat del conflicte bèl·lic a Ucraïna i de les condicions climatològiques.
 
Veure'n més
Acció Climàtica impulsa la campanya de sensibilització "Aprofitem els aliments" amb la participació de 18 restaurants de tot Catalunya
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural impulsa aquest any la campanya Aprofitem els aliments que desenvoluparà fins a finals d’octubre amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors.
 
Veure'n més
La cinquena edició de l'iFest premia la lluita contra el malbaratament alimentari
La Sala Apolo de Barcelona va acollir el passat 13 de juny la final de l'iFest, el programa de foment i acompanyament en emprenedoria i innovació adreçat a joves que promou la Generalitat de Catalunya. A la cinquena edició de l'iFest hi han participat 600 joves emprenedors, 60 centres educatius que han presentat 78 projectes i 80 docents shakers. Els projectes AlarmWaste de l'Escola Claret de Barcelona i ReFood de l'Escola Monlau de Barcelona, guardonats a la categoria junior i sènior a l'entrega de premis de l'iFest.
 
Veure'n més
Altres
space

Un teixit reciclat per a roba laboral, un envàs de productes de neteja i una defensa de moll intel·ligent guanyen el Premi Catalunya d'Ecodisseny
Els guardons de la cinquena edició del Premi Catalunya d’Ecodisseny 2023, convocat pel Departament d’Acció Climàtica, reconeix productes en el mercat i en desenvolupament dissenyats, fabricats o executats a Catalunya que integren en el seu disseny consideracions per millorar-ne el comportament ambiental al llarg del cicle de vida. Des les 80 candidatures presentades en aquesta edició, les guanyadores de les tres categories han estat el teixit Ecoloop UB per a roba laboral; Eco Duo, un envàs de productes de neteja, i Veluga, una defensa d’amarratge al moll.
 
Veure'n més
Actualització de l’espai web de formació de l’Observatori d’Economia Circular
L’espai de Formació i sensibilització de la web de l’Observatori s’actualitza amb noves oportunitats de formar-se mitjançant la formació especialitzada, cursos i tallers d’un ventall molt ampli relacionat amb l’economia circular. Així, cursos en desenvolupament sostenible, en oportunitats i estratègia per a implementar l’economia circular o la sostenibilitat ambiental estan a disposició d’entitats i particulars.
 
Veure'n més
space