Data d'enviament: 21/12/2023

Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.




ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal

 
#24 - BUTLLETÍ 2023 - SETEMBRE- DESEMBRE


El butlletí del PECT BAGESS està gestionat per un sistema de vigilància tecnològica i prospectiva estratègica, que analitza les tendències actuals i els avenços tecnològics reals i potencials, per donar respostes innovadores i competitives a les necessitats del sector, focalitzat en l’àmbit de la salut i la nutrició, d’organitzacions i empreses que donen serveis en l’àmbit de l’atenció a persones en situació de pre-fragilitat i de vulnerabilitat (malalts crònics) en el territori. Aquest butlletí es divideix en 5 seccions:


  • SECCIÓ 1 - Observatori de dependència i cronicitat: Recull totes les veus que es generen al voltant de la persona dependent: associacions de malalts, associacions de familiars, entitats locals i governamentals, institucions assistencials, sociosanitàries, associacions d’empreses en salut i social, etc.
  • SECCIÓ 2 - Smart Care Community: Recull totes aquelles notícies de tecnologies al voltant de la Intel·ligència Artificial i interfícies d’interacció home-màquina per co-dissenyar, implementar i validar tot tipus d'eines de gestió, aprenentatge o suport pel sector.
  • SECCIÓ 3 - Sociosanitari: En aquesta secció s'inclouen tot tipus de notícies relacionades amb el sector TIC i que ajudin a millorar la qualitat de vida del pacient crònic i fer més eficient la seva atenció.
  • SECCIÓ 4 - Acceleració Empresarial: Recull notícies relacionades amb la creació d’eines innovadores i de transferència de coneixement, acceleració, suport econòmic i mentoratge per l’acompanyament i viabilitat de nous productes i serveis en salut i social.
  • SECCIÓ 5 - Marc Legal: L'última secció recull informació relacionada amb la gestió de les dades, així com canvis legals i normatius que apliquin al sector.
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
 

 

Dar voz a los pacientes, clave para garantizar la seguridad de su atención
En el Día Mundial de la Seguridad del Paciente, una efeméride instituida en 2019 por la Organización Mundial de la Salud (OMS) para incidir en la necesidad de adoptar medidas para garantizar la implicación de los pacientes en la formulación de políticas, su representación en las estructuras de gobernanza y su participación en el diseño conjunto de estrategias de seguridad
Veure'n més
 
 
 

 

Los pacientes, agentes esenciales en la construcción de la salud en Europa
La inversión en telemedicina y la mejora de la interoperabilidad de los sistemas de información, muy especialmente de las historias clínicas digitales, a nivel tanto intra como intercomunitario deben constituir las principales prioridades del proceso de transformación digital del Sistema Nacional de Salud (SNS). Así lo muestran las conclusiones del informe ‘Observatorio de la Atención al Paciente 2023’, elaborado por la Plataforma de Organizaciones de Pacientes (POP)
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
image3
Preocupación entre la comunidad científica por la desinformación relacionada con la salud que puede generar la inteligencia artificial 
Existe preocupación entre la comunidad científica al comprobarse que la inteligencia artificial (IA) tiene la capacidad de generar grandes volúmenes de desinformación relacionada con la salud, como así lo constata un estudio de la Universidad de Flinders (Australia). Es por ello han instado, con ´carácter de urgencia´ a que se establezcan barreras gubernamentales y de la industria para que la IA generativa proteja la salud y el bienestar de los ciudadanos.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
El Hospital Sant Joan de Déu Barcelona y Microsoft colaboran en la creación de un Laboratorio de IA para el desarrollo de proyectos de salud digital
Las dos entidades analizarán el desarrollo conjunto de casos de uso y proyectos centrados en la salud digital con la aplicación de la Inteligencia Artificial Generativa, como la puesta en marcha de un Laboratorio de IA para Sanidad – AI Health Copilot Lab-.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
image3
Digitalización y pacientes: el momento de la revolución 
La Jornada ha abordado temas de gran interés para el colectivo de pacientes como, por ejemplo, cómo van a cambiar las terapias avanzadas la vida de los pacientes, cómo transformará la digitalización la investigación clínica o qué impacto tendrá el uso de los datos en la medición de los resultados en salud en ‘vida real’ en la evaluación de los medicamentos.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Atención continuada al paciente crónico a través de herramientas de salud digital
El aumento en la prevalencia de las enfermedades crónicas, directamente ligadas al incremento de la esperanza de vida y el envejecimiento poblacional, supone un gran desafío para los profesionales sanitarios y para la sostenibilidad de los sistemas de salud.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
 

 

Serious Games Lab, la primera incubadora catalana de gamificación en salud
La incubadora acompañará a equipos interdisciplinares que quieran emprender con su producto o servicio en salud desde la perspectiva de experiencias de juego aplicado o terapéutico.
Veure'n més
 
 
 

 

Ocho ganadores en los Premios #SomosPacientes23
La periodista Mónica Carrillo, cuatro organizaciones de pacientes, un centro de investigación, un hospital y el Ministerio de Sanidad han sido los ocho ganadores de la novena edición de los Premios Somos Pacientes, cuyo acto de entrega sirvió de colofón a la undécima Jornada Somos Pacientes, celebrada en Madrid el 30 de noviembre.
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
image3
Acuerdo provisional entre el Consejo Europeo y el Parlamento sobre la Ley de Inteligencia Artificial de la UE 
Con el objetivo de garantizar que los derechos fundamentales, la democracia, el Estado de Derecho y la sostenibilidad ambiental estén protegidos contra la inteligencia artificial (IA) de alto riesgo, al tiempo que se impulsa la innovación y convierte a Europa en líder en este campo, el Parlamento y el Consejo Europeo han anunciado un acuerdo provisional sobre la Ley de Inteligencia Artificial (IA).
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
`Datos POP Salud´, un mejor conocimiento sobre la realidad de los pacientes crónicos a través del uso de los datos
La Plataforma de Organizaciones de Pacientes (POP) presenta el data lake `Datos POP Salud´, que comenzó a desarrollarse en enero de 2023 gracias a la financiación del Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030. `Datos POP Salud´ permitirá mejorar el conocimiento y evidencia sobre la realidad clínica, laboral y social de los pacientes crónicos, "sin duda, algo fundamental para nosotros".
 
Veure'n més
 
space