Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"Ecosistema d’Innovació per a les ciutats cuidadores"

 

Els PECT són projectes d’innovació i especialització intel·ligent territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.

 

El PECT Mataró-Maresme “Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, té l’objectiu de desenvolupar i implementar en el territori nous models i solucions innovadores enfocades a l’acompanyament de l’envelliment actiu i a l’atenció de persones en situació de fragilitat o dependència. Per aconseguir-ho, realitza processos de recerca, desenvolupament tecnològic i generació i transferència de coneixement entre els agents implicats, com a base per la creació d’ocupació i activitat econòmica d’alt valor afegit.

 

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró, participat activament per la Fundació TecnoCampus, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i la Fundació El Maresme, i compta amb el suport del Consorci Sanitari del Maresme i de la Fundació TIC Salut Social.

 ÍNDEX:
Tòpic del mes: Dieta per a la longevitat  |  Editorial: Article del mes  |  TIC  |  Simulació entorns reals  |  Dietes i hàbits saludables  |  Sociosanitari

 

Febrer 2021

Tòpic del mes: Dieta per a la longevitat
space

El tòpic que es tractarà en aquest butlletí serà el de la dieta relacionada amb la longevitat. L’alimentació és un dels factors més rellevants a l'hora de portar una estil de vida saludable, que en conseqüència augmenta la longevitat, sent aquest un tema que cada vegada preocupa més a la societat.


La freqüència amb la que es veuen estudis que cerquen detectar quines són les pràctiques alimentàries o aliments que més afecten a la salut de les persones està en augment. Aquests darrers anys s’està veient un viratge en l’autoria d’aquests estudis de les universitats cap a les empreses, remarcant l'interès social que tenen aquests continguts.


Aquest terme ha vist un creixement exponencial en la seva aparició a publicacions, articles tècnics i notícies en els darrers 10 anys, tal i com es mostra en el gràfic següent (la cerca només conté les publicacions fins a mitjans de 2021):Figura 1. Tendència cerques dieta relacionada amb la longevitat (2010-2021). Font: Linknovate


Hi ha cinc llocs al món molt dispars, que tenen en comú una elevada esperança de vida. Són les anomenades 'zones blaves', les regions on la població és centenària. Okinawa (Japó), Icaria (Grècia), Sardenya (Itàlia), Loma Linda (Califòrnia) i la península de Nicoya (Costa Rica) són les cinc famoses zones blaves. Un dels punts comuns més rellevants d’aquestes zones és la seva alimentació.


La base de la seva dieta es centra en els vegetals i llegums, a més acostumen a menjar peix 3 cops per setmana i de manera menys freqüent carns, unes 4 vegades al mes. Altres patrons que es repeteixen són el consum baix de sucres, menjar dos grapats de nous diaris i evitar les farines industrials entre d'altres.


També és important consumir aliments que  ajudin a tenir un envelliment més saludable, com la remolatxa, que manté durant més temps els nostres processos cognitius, o l'espirulina, que augmenta l’absorció general d’altres nutrients degut als seus efectes depuradors als òrgans.
Addicionalment s’ha fet una anàlisi de termes relacionats amb el present PECT mitjançant una eina de monitorització de tendències. Es veu llavors que temes com la obesitat, la dieta mediterrània o les dietes altes en glucosa tenen una forta relació amb l'alimentació per a la longevitat i estan veient un augment en les seves aparicions a publicacions arreu del món.Figura 2. Termes relacionats amb la dieta i la longevitat, tendència de 2010 a 2021. Font: Linknovate

Editorial: Article del mes
space

Mediterranean Diet Could Keep Aging Brains Sharp
Helping your brain stay sharp with age may be as simple as changing up the food on your plate at dinnertime, a new study suggests. The study focused on the healthy "Mediterranean" diet, a regimen reliant on olive oil, beans, nuts, fruits, vegetables and whole grains, with chicken and fish largely replacing red meat. Nutritionists have long touted the benefits of the diet on various facets of health, including cardiovascular health. But a team of researchers in Scotland, led by Janie Corley, wanted to see whether Mediterranean fare might help the brain work better with age, too.
 
Veure'n més
TIC
space
 
image3
Continuous monitoring of proteins a game-changer for patients with deteriorating health 
A world-first discovery could become a game-changer for patients at risk of rapid health deterioration, such as heart complications, stroke, sepsis and cancer. Researchers developed an antibody as a biosensor, to continuously monitor rapid changes in the concentration of EGFR, a protein present on cancer cells and in body fluids.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Advanced Robot-Assisted Technology in Joint Replacement Surgery at Silicon Valley Orthopaedics Helps a New Generation of Aging Patients Stay Active
Robot-assisted technology has caught up with marathon-running, tennis-playing boomers who are showing signs of wear and tear on their joints. A recent New York Times article titled, “Need a New Knee or Hip? A Robot May Help Install It,” explains how robot-assisted technology is becoming the new standard of care for these aging patients so surgeons can ensure an optimum fit of new joints.
 
Veure'n més
 
Simulació entorns reals
space
 
image3
Radiografía de la dependencia en España 
La realidad en nuestro país es que hay 1.385.037 de personas en situación de dependencia reconocida y cerca de 159.190 que se encuentran pendientes de valoración -a fecha de 31 de diciembre de 2019-. Esto representa cerca del 3% del total de la población en España, una cifra que va a ir subiendo con el paso de los años como consecuencia del envejecimiento poblacional.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
EU approves AstraZeneca COVID vaccine despite concern over older people
The COVID-19 vaccine developed by drugmaker AstraZeneca has been approved as the third to be distributed in the European Union. The European Medicines Agency said clinical trials showed it was "safe and effective at preventing COVID-19 in people from 18 years of age". It added that the vaccine can be used in older adults aged over 55. But some EU member states have indicated they will not use the vaccine in older people.
 
Veure'n més
 
Dietes i hàbits saludables
space
 
image3
AI-Powered App and Wearable Patch Offer Important Metabolic Health Feedback 
In the United States today, there are 25 million people with Type 2 diabetes, said Faz Chowdhury, Nemaura Medical’s CEO, in an interview with MD+DI. And another 87 million people suffer from prediabetic conditions, which could evolve into Type 2 diabetes at any time.“The positive thing about that,” he said, “is that it is something you can reverse, because these conditions are more to do with dietary factors, lifestyle factors, etc.”
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Gut Microbiome Implicated in Healthy Aging and Longevity
The gut microbiome is an integral component of the body, but its importance in the human aging process is unclear. ISB researchers and their collaborators have identified distinct signatures in the gut microbiome that are associated with either healthy or unhealthy aging trajectories, which in turn predict survival in a population of older individuals. The work was just published in the journal Nature Metabolism.
 
Veure'n més
 
Sociosanitari
space
 
image3
#CuidaTuSalud, nueva plataforma digital educativa que promueve el envejecimiento saludable 
#CuidaTuSalud es una nueva herramienta con información sobre salud cardiovascular y ósea dirigida a los mayores de 65 años que se adapta a las nuevas necesidades de los pacientes, basadas en los hábitos de distanciamiento social instaurados durante la pandemia, y que apuesta por acercar los recursos digitales a este segmento de población.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Los mayores tendrán su propio Comité Científico en el Colegio de Médicos de Madrid
El Ilustre Colegio Oficial de Médicos de Madrid (ICOMEM) ha creado un nuevo comité científico, de carácter multidimensional e interdisciplinar, dedicado al sujeto adulto mayor. La institución colegial cumple así con el propósito de garantizar la mejor atención sociosanitaria al grupo de población de personas mayores, un colectivo vulnerable.
 
Veure'n més
 
space