Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcat en la RIS3CAT i el PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

"PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social)"

 

Els PECT són projectes d’especialització i competitivitat territorial cofinançats pel Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), que responen a la voluntat d’organitzar i aglutinar els diferents elements determinants del desenvolupament econòmic d’un territori de forma alineada amb l’Estratègia europea de Recerca i Innovació per a l’Especialització Intel·ligent (RIS3) i la corresponent estratègia catalana RIS3CAT.


El PECT BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social) té per objectiu, d’una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, fent-les agents actius de la seva pròpia salut i, d’altra banda, impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, que el faci més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.


El projecte ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies, que rebran finançament per executar accions concretes, més quatre entitats col·laboradores que donen suport a la proposta. Les entitats sòcies són l’Ajuntament de Manresa, que lidera el projecte, Sant Andreu Salut, Althaia, el Centre Tecnològic Eurecat, l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages i la Fundació AMPANS. Hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.




ÍNDEX:
SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat  |  SECCIÓ 2: Smart Care Community  |  SECCIÓ 3: Sociosanitari  |  SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial  |  SECCIÓ 5: Marc legal  |  Cas d´èxit empresarial: Legacy Health

 
#5 - BUTLLETÍ MENSUAL - MAIG 2021 

L'actual butlletí recull diferents notícies, articles i publicacions classificades en les cinc seccions descrites a continuació:


Del mes de Maig destacar el projecte de la University of Cincinnati on han desenvolupat un dron semi-autònom que busca millorar l'accés de les persones que viuen en àrees remotes a medicaments o posar-se en contacte amb professionals de la salut ràpidament i a través del dron. Addicionalment destacar l'estudi realitzat per la POP d'Impacte del COVID-19 en persones amb malalties cròniques".


Com a article del mes, destacar el canvi de model de negoci realitzat per l'hospital nord-americà Legacy Health incorporant internament la telemedicina per donar solució a sales d'ambulatori saturades.


SECCIÓ 1: Observatori Dependència i Cronicitat
space
 
image3
Cataluña pondrá en marcha un plan integral de salud mental y emocional 
El Govern pondrá en marcha de manera inmediata un plan integral de salud mental y emocional. El objetivo es reforzar “este servicio básico y esencial para el bienestar de la ciudadanía”. El presidente de la Generalitat ha remarcado que este plan integral debe ir más allá del ámbito especializado y de atención primaria e “involucrar toda la sociedad, los servicios sociales, administraciones locales y comunidad educativa”.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Contributed: The Smart Care of the Future
How can healthcare leaders better leverage home-health solutions to deliver innovative products that will not only enhance care delivery experience, but also improve health? Healthcare leaders who can effectively leverage the factors mentioned in this article into their long-term strategies will not only deliver innovative products and immersive experiences. They will also successfully improve health outcomes and satisfaction.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 2: Smart Care Community
space
 
image3
Impresión 3D para mejorar la autonomía en la parálisis cerebral 
La Confederación Española de Federaciones y Asociaciones de Atención a las Personas con Parálisis Cerebral y Afines (Confederación ASPACE), ha puesto en marcha un programa de formación en impresión 3D dirigido a los profesionales de sus entidades con el objetivo de mejorar la autonomía de las personas con parálisis cerebral.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
University of Cincinnati researchers invent new telehealth drone
Inventors at the University of Cincinnati announced this past week that they had developed a semi-autonomous drone prototype to dispatch medicine or supplies to people's homes. The drone, which is still in development, has cameras and a display screen to allow patients to communicate with healthcare professionals from within their own homes.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 3: Sociosanitari
space
 
image3
La POP abre la tercera fase del estudio ‘Impacto de la COVID-19 en las personas con enfermedad crónica’ 
La Plataforma de Organizaciones de Pacientes (POP) abre la tercera fase del estudio ‘Impacto de la COVID-19 en las personas con enfermedad crónica’, que tiene entre sus objetivos analizar cómo las personas que conviven con la enfermedad se han visto afectadas por la situación tan prolongada de pandemia.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Familiares de pacientes de párkinson: cuidar y cuidarse
La Federación Española de Párkinson (FEP), miembro de Somos Pacientes, ha abierto la inscripción en la primera edición de su ‘Curso de cuidados para familiares y cuidadores de personas con párkinson’, acción formativa que se desarrollará en formato virtual a través de la plataforma Aula Párkinson. Concretamente, los temas que se tratarán en los cuatro módulos son: ‘Introducción a la enfermedad de Parkinson’, ‘Cuidar’, ‘Cuidarse’ y ‘Red de apoyos’.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 4: Acceleració Empresarial
space
 
image3
El ICO pone en marcha una nueva Unidad Oncohematológica de alta complejidad 
El Instituto Catalán de Oncología (ICO) de l’Hospitalet ha puesto en marcha una nueva Unidad de Hematología Clínica y Alta Complejidad. Para la jefa del Servicio de Hematología Clínica del ICO l’Hospitalet, Anna Sureda, “esta nueva estructura permitirá mejorar la calidad asistencial de los pacientes con un control más preciso de las potenciales complicaciones derivadas de los tratamientos” .
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
El Ciber y el Vall d'Hebron se unen para investigar enfermedades raras
El Consorcio Centro de Investigación Biomédica en Red (Ciber) y la Fundación Hospital Universitario Vall d'Hebron-Institut de Recerca para el desarrollo de actividades de investigación y formación biomédica en el área temática de enfermedades raras. El objeto general del presente convenio es establecer el marco de colaboración científica dentro del que se van a desarrollar las relaciones entre el Ciber y la Fundación Hospital Universitario Vall d'Hebron-Institut de Recerca.
 
Veure'n més
 
SECCIÓ 5: Marc legal
space
 
image3
Por una reforma fiscal que mejore el trato a la discapacidad 
El Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), solicita al comité de expertos designado por el Ministerio de Hacienda para confeccionar la propuesta de reforma fiscal que “tengan muy en cuenta a las personas con discapacidad y a sus familias y apliquen en sus recomendaciones un tratamiento tributario favorable a este grupo social”.
 
Veure'n més
 

 

 
image4
 
Un grupo de expertos pide mejorar la regulación de la ventilación para combatir las enfermedades de transmisión aérea
Un grupo internacional de 40 especialistas en virología, medicina, aerosoles, calidad del aire y ventilación de 14 países firma un artículo en la revista Science en el que llama a mejorar la regulación de la ventilación para combatir las enfermedades de transmisión aérea como la covid-19.
 
Veure'n més
 
Cas d´èxit empresarial: Legacy Health
space
 
 

 

How Legacy Health expanded from inpatient to ambulatory telehealth
Veure'n més
 

Quan es va produir la pandèmia de COVID-19, va presentar a Legacy Health, amb seu a Portland, Oregon, una multitud de reptes de personal on els metges i el personal no van poder venir a treballar amb seguretat als hospitals i clíniques.


Legacy Health tenia un programa de telesalud establert, que inclou serveis d'atenció especialitzada que ofereixen consultes remotes a diverses instal·lacions.


"Abans de la COVID-19, la majoria d'aquests serveis eren aguts i hospitalaris, cosa que permetia als proveïdors estendre el seu abast més enllà de les parets de la instal·lació on es trobaven", comenta Lori Wakashige, directora del programa de telesalut i divulgació regional, a Legacy. Health.


"Els programes d'atenció especialitzada per a pacients hospitalitzats existents utilitzen equips que es comparteixen entre els serveis i es troben a cada hospital, vuit en total", comenta.


"L'addició del software Mend com a proveïdor ambulatori de telesalud va permetre a Legacy Health satisfer les necessitats dels nostres pacients, proporcionant un entorn segur per a la prestació d'atenció als nostres proveïdors i personal". "A tots els proveïdors se'ls va oferir l'oportunitat de participar en formació que permetria l'atenció remota i facilitaria les connexions amb pacients des de les llars o oficines dels proveïdors". Això va permetre als pacients continuar programant i rebent serveis sense exposició innecessària a la COVID-19. 

space